„Egy gyönyörű barátság kezdete” – avagy új ló érkezik

Függetlenül attól, hogy először vásárolsz lovat, csikóképzésre adod a fejed vagy éppen megtalálod álmaid négylábú társát, egy új ló kezelése, gondozása és lovaglása egyszerre tartogathat örömet és kihívást számodra. A Sue Palmer fizioterapeuta, lovasoktató és lókiképző által kidolgozott „Brain, pain or training” vagyis „Fej, fájdalom vagy felkészítés” elméletet alapul véve, az alábbi cikk abban lehet segítségedre, hogy mi is a teendő, ha újonnan érkezett lovaddal viselkedési problémába ütközöl.

Sue Palmer fizioterapeutaként és lókiképzőként hamar felfedezte a fájdalom és a viselkedés közötti korrelációt, és gyakran siet „rakoncátlan” lovak tulajdonosainak segítségére, olyan viselkedés szakértőként, aki a fizikális problémát is képes észrevenni.

Sue úgy gondolja, hogy nem szabad egyszerűen elkönyvelni, hogy a ló „rakoncátlan”; viselkedését inkább a ’fej, fájdalom vagy felkészítés’ hármas problematikája alapján kell megítélni. Ez azt jelenti, hogy a nem megfelelő viselkedést a három kiváltó ok egyike vagy azok valamilyen kombinációja okozza.

FEJ: ebben az esetben a ló a vele foglalkozó személy esetleges tapasztalatlanságát használja ki; a ló gondozójának képzésével ez a reakció megváltozik.

FÁJDALOM: a ló valamilyen fájdalomra reagál. A fájdalom megszüntetésével a viselkedés megváltozik.

FELKÉSZÍTÉS: a ló egyszerűen nem érti, hogy mit kérnek tőle; a megoldást itt a ló képzése jelenti.

A ló vásárlás mindig izgalmas történet, ugyanakkor feszültséggel is járhat a tulajdonos és a ló számára egyaránt. Miután átverekedted magad a vásárlás nehézségein, végignézted a kínálatot és meghoztad a döntést a legmegfelelőbb jelölt mellett, jöhet a költöztetés.

Ha valaki költözött már új helyre, tudja, mennyi nehézséget okozhat a nem megszokott környezet. Ha a sötétben tapogatózva nem találjuk a villanykapcsolót, vagy reggeli készítése közben nem emlékszünk, hová is tettük a teafüvet, feszültté, idegessé válunk. Egy ló számára, aki ráadásul nem is tudja, hogy hova költözik és miért, ez még ijesztőbben hathat. Persze nem minden ló reagál egyformán a költözésre. Előfordul, hogy a ló teljesen jól viseli magát, nem kavarja fel a változás; más esetben azonban az állat reakciója lehet a határok feszegetése is, és időbe telhet, hogy megtalálja helyét új otthonában.

Az új lónál tapasztalt viselkedési problémák gyakran azon jól ismert problémák közé tartoznak, amelyekkel a lókiképzők nap, mint nap foglalkoznak. Egy ismeretlen ló esetében azonban nehezebb lehet pontosan meghatározni, hogy a probléma, hol és miért jelentkezett.

Újonnan érkezett ló esetében nincs lehetőség arra, hogy összehasonlítsuk aktuális viselkedését az egy hónappal vagy egy évvel ezelőtti állapotával, ami megnehezítheti a viselkedési problémák megítélését.

A költözéssel változások állhattak be a ló takarmányozásában, napi rutinjában, felszerelésében és lovaglásában is, ami indokolhatja a viselkedésbeli változást.

Gyakran elkönyveljük, hogy a ló „rakoncátlan” vagy „nehéz eset”, anélkül, hogy végiggondolnák, vajon miért is viselkedik úgy, ahogy teszi.

A „fej, fájdalom vagy felkészítés” koncepciója egy keretet biztosíthat a ló megítéléséhez, és segíthet a felmerülő problémák megoldásában.

Mi a teendő, ha a probléma forrása a „FEJ”?

Ez annyit jelent, hogy a ló talán tudja, hogy mit kérnek tőle, a vele foglalkozó személy azonban nem megfelelően magabiztos vagy nem rendelkezik elég ismerettel ahhoz, hogy rávegye a lovat, hogy engedelmeskedjen. Új lovak esetében ez gyakori szituáció, ilyenkor szokták a lovat egyszerűen „rakoncátlannak” elkönyvelni.

VALÓBAN A ’FEJ’ A PROBLÉMA?

Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérése szerint, a gondozásban lévő gyerekek 72%-ánál tapasztalhatók viselkedésbeli vagy érzelmi problémák. A legtöbb ló valószínűleg számos tulajdonosnál megfordul, mielőtt hozzánk kerül. Ritkán ismerjük az állat teljes múltját, hogy mi is történt vele pontosan a korábbi helyeken, aminek következtében a ló viselkedése kihívások elé állíthatja új gazdáját.

Vannak jelek, amelyek alapján megállapítható, hogy a viselkedés oka inkább a „fej”, mint a „fájdalom” vagy a „felkészítés”. Nem szabad elfelejteni, hogy a „fej” problémák esetében a ló kihasználja a vele foglalkozó személy tapasztalatlanságát, vagy feszegeti a határokat – vagyis tisztában van azzal, mit kérnek tőle, de szándékosan megtagadja annak teljesítését.

10 JEL, AMI ARRA MUTAT, HOGY A PROBLÉMA A „FEJ” LEHET

 1. Nem vagy benne biztos, hogy mit is kérsz a lótól.
 2. Valami olyat kérsz, amit korábban még soha.
 3. Egy kezesebb lóval el tudod érni, hogy teljesítse, amit kérsz.
 4. A ló fizikai környezetében vagy a vele foglalkozó személy(ek)ben nem régiben alapvető változás állt be.
 5. Gyengének, tétovának, bizonytalannak érzed magad.
 6. A ló túl sok vagy túl kevés munkát kap.
 7. Egy tapasztaltabb személy el tudja érni, hogy megtegye, amit kértél tőle.
 8. Idegesnek érzed magad.
 9. Kezdő lovas vagy, illetve ez az első lovad.
 10. A problémával kapcsolatban mentális gát alakult ki benned.

7 MÓDSZER, AMI SEGÍTHET MEGOLDANI A „FEJ” PROBLÉMÁT AZ ÚJ LÓVAL

 • Képezd magad!

Egy új ló kezelése mindig kihívást jelent. Mindenképp hagyj időt magadnak a tanulásra! Kérj tanácsot, vegyél részt képzésen, olvass könyveket! A jó lovas holtig tanul, hiszen minden ló más és más, és mindig valamilyen új tudásra lesz szükség a probléma megoldásához.

 • Lassíts!

Szánj időt rá, és élvezz minden apró eredményt, amit sikerült elérned a lóval! Egy új ló esetében a legapróbb dolog is nagy jelentőséggel bírhat! Ne állíts elérhetetlen célokat magad elé, inkább sok egyszerű célok sorozatát, melyek majd elvezetnek a végső célhoz!

 • Koncentrálj!

Fontos, hogy megfelelő állapotban legyél, mikor dolgozni kezdesz új lovaddal. Nyugodtnak és összeszedettnek kell lenned, nem szabad a főnöködre vagy a félresikerült megbeszélésre gondolnod! Ha adsz magadnak néhány percet, mielőtt elkezdesz foglalkozni a lóval, és figyelsz a légzésedre vagy valamilyen koncentrációs technikát alkalmazol, az segít, hogy megfelelően tudj fókuszálni a feladatra.

 • Készítsd elő a sikert!

Ahogy a legtöbb esetben, a kulcs itt is a tervezés. Olyan forgatókönyvet készíts, ami jó eséllyel lesz sikeres! Készen állsz az első kilovaglásra? Megfelelően készítsd elő a helyzetet, válassz stabil társat – és lehetőleg ne kukanapon indulj neki!

 • Taníts!

Aggódsz, hogy a lovad nem ért meg? Próbáld meg megtanítani a feladatot egy barátodnak! Így hamar kiderül, érted-e pontosan, mit is kérsz a lótól.

 • Nézd magad vissza!

Kérd meg egy barátodat, hogy videózzon le! Különböző lovak különböző rossz szokásokat alakíthatnak ki a lovas ülésében. Előfordulhat például, hogy az új lovadon jobban begörbíted a hátad vagy a hasadhoz húzod a kezed. Bármi is legyen, ha visszanézed magad videón, az biztosan segít!

 • Rendszeres munka

Tölts időt az új lóval! Kapcsolatot kiépíteni időbe telhet. Időt szakítani erre azonban kihívást jelenthet. Már napi 10 perc ápolás vagy simogatás is hozzájárulhat a jó kapcsolat kiépítéséhez. Lehet, hogy ezt nehéz beilleszteni a napirendedbe, de biztosan megéri!

 

2018.12.07. Fordította: Kresák Réka
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Forrás: Lizzie Hopkinson, Building a bond with your new horse. Intelligent Horsemanship Magazine, 2018 Summer.

Hozzászólások