Amit csikó vásárlása előtt tudni érdemes

Lovas füllel irigylésre méltóan hangozhat, amikor valaki saját nevelésű, saját belovaglású lovával dicsekszik nekünk. Akiknek eddig még nem volt lehetősége fiatal lovat nevelni, elindítani, azok még nem tapasztalták, milyen örömöt jelenthet egy csikóval dolgozni, az első lépésekre megtanítani.

Legyen szó akár az anyjáról frissen leválasztott állatról, akár már belovaglás előtt állóról, rengeteg munkát és időt jelent mire befejezettnek nevezhetjük a betanítást. Ez rutinos lovasoknak jó lehetőség a továbbfejlődésre és tapasztalatszerzésre, valamint arra is, hogy az ember saját képére és stílusához illően „formáljon” lovat magának. Az alábbiakban öt pontban soroltuk fel, mit érdemes átgondolnod, ha csikó vásárlását tervezed.

Milyen kor az ideális?

Általánosan beszélve elmondhatjuk a lovakról, hogy három-négy éves koruk körül érnek meg fizikailag az enyhe munka elkezdésére. Ekkorra már egy (majdnem) kifejlett állatról beszélhetünk, és ugyan alkatuk és formájuk a munka előrehaladtával még fog alakulni, körül belül felnőttkori méretüket már elérik. Természetesen ez egyedenként ettől eltérő lehet, valamint egyes fajták fejlődése általánosan gyorsabb vagy lassabb a másiknál.

Ha nem szeretnél rögtön belovaglással kezdeni, érdemes lehet egy fiatalabb, akár választási korú csikót választanod. Fontos tudni, hogy fiatal koruk és kis méretük ellenére ugyan olyan komoly feladatot jelentenek ők, mint egy felnőtt ló. Az alapok lefektetése és elmélyítése történik ebben az időszakban, azaz a vezetés, kikötés, pucolás tanítása. Ezeknek célja, hogy a ló megismerje az embert és az alapvető, mindennapi felszereléseket, de nincs szükség hetente több órányi tanításra. Biztosítani kell számukra társaságot és nagy mozgásteret, mert a fiatal lovak így tudnak megfelelően fejlődni szellemileg és testileg is.

Ne siesd el!

Belovagláskor a fokozatosság elve alapján kell cselekednünk. Miután a ló már ismeri földről az alap feladatokat, azaz futószáron, körkarámban könnyen irányítható, valamint felszerelhető, következik a hátról való munka. Bár úgy tűnhet, egy fiatal ló is bírja fizikailag az intenzívebb és rendszeres terhelést, mentálisan semmiképp nem érett meg erre, valamint egy belovaglás alatt álló lónak a lovas miatt megváltozott, szokatlan egyensúlyi helyzet miatt fárasztóbb akár egy negyedórás ügetés is. Ezek miatt lényeges, hogy alkalmanként csak keveset kérjünk, valamint a heti foglalkozások számát fokozatosan növeljük. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem várhatunk el fejlődést és új feladatok végrehajtását, de tisztában kell vele lennünk, hogy egy lassú folyamat részesei vagyunk.

Ne félj segítséget kérni

Tapasztalatlan, első csikójukat nevelő lovasok útjába könnyen gördülhetnek ismeretlen akadályok. Legyen ez viselkedési probléma, vagy lovagláskor felmerülő, ha az ember tanácstalan, nem szégyen a témában jártasabbaktól segítséget kérni. Az sem jelenthet hátrányt, ha egy szakember kíséri végig a folyamatot, aki folyamatos tanácsadást tud biztosítani. Így lehetünk csak igazán sikeresek mind nevelés, mind belovaglás szempontjából.

Ivartalanítás, tenyésztés?

Sokaknál felmerülő kérdés az ivartalanítás, és a tenyésztés. Mének esetében, még ha nem is cél későbbiekben a fedezés, több tulajdonos vár akár négyéves korig is a heréléssel, mert a tesztoszteron nagy hatással van a fejlődésre, erősebb, izmosabb alkatot adhat lovunknak. Vannak persze, akik még a csikókori ivartalanításra esküsznek. A témában nagyrészt egyéni preferencia dönt, ám csikókkal tapasztalatlanoknak érdemesebb a korai műtét mellett dönteni, hiszen egy mén nevelése még több kihívást és veszélyeket rejthet magában.

Amennyiben lovunknak tenyészértéke nagy, képességei is alkalmasnak mutatják, érdemes lehet fiatal lovaknak kiírt szemlékre nevezni, ha későbbi céljaink között a vérvonal tovább örökítése is szerepel.

Hogyan válasszak?

Amennyiben már elhatároztad, hogy belevágsz a csikónevelésbe, próbáld ki a Lovasok.hu lovak oldalának új funkcióját a HorseFaces-t, mely lehetőséget biztosít jelenleg még nem eladó sorban levő lovak profiljának létrehozására is. Rábukkanhatsz tenyésztők, ménesek által feltöltött, még nem választási korban levő lovakra, esetleg magánszemély csikójára is, akik pár hónap múlva akár már hozzád is költözhetnek! A már jól ismert lovak oldalon kattints a Hobbiló (nem eladó) vagy Sportló (nem eladó) szűrőkre, és kezdd el a böngészést! Így már vásárlás előtt megismerheted leendő lovadat. Ha már túlestél, vagy éppen járod a csikónevelés rögös útját, oszd meg tapasztalataidat másokkal, hozd létre lovad adatlapját, bemutatás céljából! Csak kattints a hirdetés feladása gombra, majd a legördülő menüből kiválaszthatod a fentebb említett kategóriák egyikét, és bele is vághatsz lovad ismertetőjének írásába!

2021.11.11.
Merényi Kincső
Frissítve: 2022.08.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások