Az igényes hobbiló

Aki szívesen böngészi eladó lovak hirdetéseit, gyakran találkozhat az „igényes hobbiló” kifejezéssel. Ugyan ez egy nagyon hangzatos szófordulat; valószínűleg mindenki számára – a hobbilovaglással való tapasztalatai alapján – eltérő jelentéssel bír. A hobbilovas, és ezzel együtt a hobbiló kifejezés is manapság sokak számára negatívan cseng, szemükben e két szó szinte összeforrt a hozzá nem értéssel. Egy ilyen stigma levetése nehéz és hosszas folyamat még annak ellenére is, hogy a lovas társadalom legnagyobb része a hobbista kategóriába sorolható. Meghúzható-e egyáltalán a határ hobbi- és hivatásos lovas tudása között, és mitől lesz igényes egy hobbiló?

A hobbi szabadidőben, kikapcsolódás- és pihenésképp végzett, örömöt szerző tevékenység. Aki hobbilovagol, (legyen akár amatőr versenyző, vagy „csak” tereplovas) a sportot önmaga céljából, kikapcsolódásként űzi, ennek megfelelően keresi az alkalmas lovat. A sokak fejében élő kép szerint a hobbilovas heti háromszor körbeüget a pálya szélén, néha pedig terepre megy, de minőségi képzésre nincs valódi igénye. Pedig lehet csupán kedvtelésből bármilyen szakágban versenyezni, csikót képezni, szabadidomítani, és ezeket mind akár magas szinten. A valóságban egy igazán sokszínű rétegről beszélünk.

Mit tudjon egy hobbiló?

Egy sokat tárgyalt kérdés ez, amire pontos választ találni nem fogunk, hiszen – ahogy a fenti felsorolás is mutatja – a lovasok sokszínűsége végett a hobbisportra használt lovak is minden értelemben változatosak, legyen szó akár küllemről, akár jellemről. Alapvetően elmondható, hogy minden esetben elvárás az emberrel való jó összhang megléte, hiszen a célunk a kikapcsolódás, öröm, ami csak ilyenkor tud megvalósulni. Mivel egy hobbilovas általában sokoldalúan használja lovát, a képzés is szerte ágazóan alakul, de nem feltétlenül a minőség rovására, valamint sokan a saját tovább fejlődési lehetőségeiket szem előtt tartva választanak lovat.

Ugrósport mellett is lehet a lovat kocsizni, esetleg földről trükköket tanítani neki. Mindezeknek csak a képzelet szabhat határt, hiszen ilyen esetekben nem a lehető legkimagaslóbb teljesítmény elérésén van a hangsúly, hanem az élvezetességen. Ezért is, az igazán igényes hobbiló az, amely képzettsége gazdája elvárásainak megfelelő szintet ér el, képes lehet új dolgokat tanítani, és együttműködő. Hogy ezeket lovunk mind biztosítani tudja nekünk, ugyan olyan alapossággal és odafigyeléssel kell gondoskodnunk egészségéről és jó közérzetéről, ahogyan a világ élmezőnyébe tartozó állatokkal is teszik. Egy sportcélokra használt lótól elvárás, hogy mindig a lehető legmagasabb teljesítményt nyújtsa, egy hobbilótól pedig, hogy kiegyensúlyozott maradjon és ehhez az embernek kell megteremteni a megfelelő feltételeket.

Az igényes lovas

Igényes ló nincs igényes lovas nélkül, ez a jellemző pedig egyáltalán nincs összefüggésben azzal, ki milyen szinten űzi a sportot. Az alázatosság fő ismérve egy magára adó sportolónak, aki – legyen akár hobbilovas, vagy hivatásos – mindig nyitott a fejlődésre, és új ismeretekre. Fontos, hogy legyünk tisztában, és igyekezzünk betartani az etikettet, ilyen például, hogy lóhátra csak megfelelő ruházatban üljünk, vagy hogy rendet tartsunk magunk után. Nem csak a lovunk van értünk, de fordítva is, ezért megfelelő bánásmód és környezet illeti meg őt. A sportnak, és magának az állatnak megadott tisztelet ezen a téren mutatkozik meg, így lehet valakiből igényes lovas.

Mondd el saját véleményed a témáról! Igényes hobbilovasnak tartod magad? Mutasd be mindenkinek lovadon keresztül, milyen is vagy! A Lovasok.hu új funkciójának köszönhetően már akár nem eladásra szánt lovakat is bemutathatsz, saját profiljukon át. Ha szeretnél létrehozni egy adatlapot, csak kattints a lovak fül alatt a hirdetés feladása gombra, majd válaszd a Hobbiló(nem eladó) vagy Sportló(nem eladó) kategóriák egyikét, és készítheted is az ismertetőt! Ha inkább böngésznél, a már jól ismert eladó lovak szűrőjének segítségével kiválaszthatod a fentebb említett opciókat is!

2021.11.19.
Merényi Kincső
Képek forrása: Canva

Hozzászólások