Ne feledd: ha tavasz, akkor lódoki

A tavasz nem csak a szőrváltás, a legelőre szoktatás és a kiadós tereplovaglások időszaka, de ideje, hogy megbeszélj egy találkozót állatorvosoddal – még akkor is, ha lovad egyébként makkegészséges.

A lovasoknak a napsütés, a jó idő, az újra zöldellő legelők és a levegőben mindenfelé szálló lószőr egyet jelent a tavasszal, amikor újra több időt tölthetnek együtt kedvenc patásaikkal.

Az ilyentájt megszaporodó lovardai teendők mellett fontos, hogy a lovak egészségére is jusson idő és figyelem, hiszen a legtöbb védőoltást ilyenkor kapják meg a lovak, illetve a féreghajtásnak is itt az ideje.

A fertőző betegségek közül ajánlott lovadat influenza, tetanusz, veszettség, herpesz, és nyugat-nílusi láz ellen beoltani. Azzal kapcsolatban, hogy a Te lovadnak mely védőoltások ajánlottak, és hogy ezeket milyen ütemezésben érdemes beadni, állatorvosod tud segíteni.

Tavasszal az élősködők talajban illetve aljnövényzetben áttelelő petéi, valamint a lovak belső szerveiben (tüdőben, májban, bélfalakban) áttelelt lárvái is fejlődésnek indulnak. Növekedésük és táplálkozásuk során elvonják a tápanyagot a lótól, illetve a fejlődő lárvák károsítják a belső szervek és belek falait, ezzel komoly betegségeket, súlyos esetben akár kólikát is okozhatnak. Jobb mindezt az időben, megfelelő készítménnyel elvégzett féreghajtással megelőzni.

A megfelelő hatóanyagú készítmény kiválasztásához mindenképp kérd állatorvosod segítségét, hiszen a nem megfelelően végzett féreghajtással komoly veszélynek teszed ki lovadat. A féreghajtók épp ezért állatorvosi vényköteles termékek.

Kérd meg állatorvosodat arra is, hogy ellenőrizze lovad fogait. Egy gyors, de alapos pillantás a ló szájába sok egészségügyi problémától és lovaglásbeli nehézségtől kímélhet meg mindkettőtöket.

Érdemes emellett átbeszélnetek azt is, hogy milyen készítményekkel óvhatod meg lovadat a leghatékonyabban a kullancsoktól, böglyöktől és más kellemetlen rovaroktól.

LÓ egészséget!

2016.04.18. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások