Új hazai rendelkezés a fertőző kevésvérűség elleni védekezésben

Új hazai rendelkezés
a fertőző kevésvérűség elleni védekezésben

A lovak fertőző kevésvérűsége (FKV) több évtizedes mentesség után 2010 folyamán újra megjelent Magyarországon, és az Európai Unió több államában is.

Hazánk lóállományának, lóexportjának védelme, valamint a betegség terjedésének megakadályozása érdekében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a következőképpen rendelkezett:

1. Az Európai Unió tagállamaiba történő, kereskedelmi célú (eladás, továbbtartás) lószállítás (a sportló nem tartozik bele) esetén:
A hatósági egészségügyi bizonyítvány aláírásának, a szállítmány elindításának, a TRACES rendszerre való bevitelnek a feltétele a szállítás időpontját megelőző harminc napon belüli negatív FKV-szerológiai lelet (Coggins teszt) bemutatása a szállítani kívánt lóról. A vérvizsgálat elvégeztetése az állattartó feladata, annak költségei is őt terhelik.

2. Harmadik országba (országból) szállított lóféléknél:
Az illető ország előírásai, ill. az Unió harmonizált állategészségügyi bizonyítványaiban foglaltak szerint kell eljárni.

3. Az országon belüli lóforgalmazással, lószállítással kapcsolatban:
Élőállat vásárra lovat bevinni, behajtani, lerakni szintén csak harminc napon belül elvégzett negatív szerológiai lelet birtokában lehet.

A szigorítás tehát sportlovakra nem vonatkozik, az ő esetükben elegndő az évenkénti tesztelés.

Az élőállat vásárok a hatósági állatorvosok felügyelete alá tartoznak.
A fertőző kevésvérűség bejelentési kötelezettség alá eső betegség, pozitív eseteket az Európai Bizottság felé is jelenteni kell.

Magyar Dorottya, 2011.01.11, Forrás: MGSzH
Frissítve: 2023.02.05.
Fotó: Canva

Vissza a
>> Fertőző Kevésvérűség
 <<
további híreihez

 

Hozzászólások