Szakítás a hagyományokkal – 5. rész

A fém patkók használata a modern korokban egy állatorvos orvosi és etikai szemszögéből

Egy szakember védőbeszéde

Állatorvosok… kollégáim: azt ajánlani, hogy patkoljanak meg egy lovat anélkül, hogy tisztában lennének az ellene szóló bizonyítékok elsöprő voltának, megbocsátható, de úgy folytatni ezt a gyakorlatot, hogy annak veszélyeire felhívták a figyelmet, megértették a felfogás lényegét, az a „bíróság megsértése”. Három évvel ezelőtt én is felírtam körpatkót, betéteket, különböző anyagokat és egyéb bizarr eljárásokat– többé nem tudom megtenni. Mélyen sajnálom, hogy számos ló pusztult el a kezeim között, mert nem tudtam, mit tegyek, hogy megmentsem őket. Most, ha hasonló problémával rendelkező lóval találkozom, a nélkül tudom kezelni, hogy patkót írnék fel neki, valójában a kezelés leegyszerűsödik a megfelelő szaruszabályozásra, a mozgásra és takarmányozásra. A legtöbb ilyen ló rövid időn belül javulást mutat. Sőt, a ma még uralkodó pataproblémák a múlt ködébe vesznek, ha az ügyfelek lovait patkó nélkül tartjuk és engedjük a patát szabadon fejlődni. Bátorítok minden állatorvost, hogy legyenek tanulói a patának és tapasztalják meg azt az óriási személyes elégedettséget, mely ezeknek a „reménytelen” eseteknek a megmentése okoz, és lássák a megkönnyebbülést a tulajdonosok szemében, amikor rájönnek, nem kell többé patkolniuk lovaikat – a hála és csodálat, melyet folytonosan kapok ezektől az emberektől a kezdete annak az utazásnak, mely az egyszerű tulajdonosi léttől a felelősen gondolkodó tulajdonos felé vezet.

Kérve kérek minden állatorvost, hogy tanuljon többet azokról a sokkal jobb módszerekről, melyek igazából megvédik a lovak lábát és alternatívái a fém patkóknak. A természetes szaruszabályzás a lovak lábának működésével kapcsolatos, újra felfedezett és folyamatosan fejlődő ismeretanyagon alapul, miközben számtalan különböző patacipőt terveztek és ezek száma egyre nő. A patacipő minden lépésnél engedi a ló lábának mechanizmusát működni, miközben teljesen védi a lábat. Nagyon nehéz nekem megérteni a fém patkók használatát egyáltalán, mivel ezek az eszközök egyszerűen semmilyen előnyös eredményt nem biztosítanak a ló számára… csak sérülést. Nem folytathatjuk ezek használatát és nem érezhetjük jól magunkat tőle.

Ez egy védőbeszéd a lovas szakemberek felé, bárhol is legyenek. Az emberek a világban kezdik megérteni az alapvető összefüggéseket a lovak és azok lábainak ápolásáról. Segítségre lesz szükségük, hogy a gyakorlatba átültethessék, amit a lovaikért szeretnének tenni. Néhányan megteszik ezt maguknak a saját udvarukon, kézbe veszik a patakést és megmentik a saját lovaikat, attól a kétségbeeséstől vezérelve, hogy nem kapnak szakértő segítséget. Önökön múlik, hogy utánanézzenek az elérhető adatoknak, kritikusan értékeljék azokat, összekapcsolják a ló anatómiájával és fiziológiájával és alkalmazzák azt az Önök gondjaira bízott lovaknál. Ha így tesznek, szerves részei lesznek a lovak egészségnek és jólétének fejlődésének, bárhol a világon. Tény az, hogy az igazság és a tudás győzelemre rendeltetett a sírás, a jajgatás és a fogcsikorgatás ellenére is.

„Minden igazság három állapoton megy keresztül. Először nevetséges. Másodszor erőszakosan ellenzik. Harmadszor, magától értetődőként elfogadott.” – Arthur Schopenhauer

A ló lábáról megszerzett tudás egy erőteljes dolog. Arra bátorítok mindenkit, aki megszerezte ezt a tudást, hogy használja, de járjon el elővigyázatosan! Beszéljen meggyőződéssel, de maradjon nyitott a másik fél véleményének irányában. Figyeljen a fém patkók használatával kapcsolatban kifejtett bizonytalanságokra és felszínes tudásra. Emlékezzen, ez minden, amit ők eddig tanultak és tudnak. Legyen őszinte azzal kapcsolatban, hogy mennyi időt és erőfeszítést igényel a patkó által okozott károk helyreállítása. Tanulja meg, hogyan tudja felvilágosítani, és hogyan tud hatást gyakorolni azokra, akiknek nehéz meglátni és/vagy elfogadni, hogy az a célunk, ami a lónak a legjobb.

Folyamatosan, minden nap tanulok, ahogy hallgatom az embereket és az aggodalmaikat. Azt tanulom, amit a legjobb elmondani és hogyan tudom azt a legjobban mondani. Néha nem tudom a teljes választ és ez igazából nagy segítség, mert arra ösztönöz, hogy többet tanuljak, mélyebbre ássak és konzultáljak olyanokkal, akik nálam többet tudnak. Ez soha nem okozott semmiféle eróziót a ló patájával kapcsolatos igazság terén, sokkal inkább lehetővé teszi számomra, hogy tovább erősítsem a saját meggyőződésem alapjait.

Az igazság hatalma

A lovak természete mondja el nekünk, amit tudnunk kell a lovakról. Az igazság önmagáért beszél anélkül, hogy bármi kézzelfoghatót eladnék Önöknek. Ez az igazság kezelésének fémjelzése. Nem egyszerű dolog szembe menni a főáramlattal és megpróbálni megfordítani az irányát, de amint az ismeretanyag a birtokodba kerül, egy minden elsöprő erőt ölelsz magadhoz: az igazság erejét; az egészség erejét; a lovak erejét!

2017.12.12., Írta: Tomas G. Teskey D.V.M. Hereford, AZ, U.S.A., 2004. június

Forrás: Tomas G. Teskey D.V.M. – Breaking Traditions – A Veterinary Medical and Ethical Perspective On the Modern Day Usage of Steel Horseshoes

Fordította: Boros Sarolta és Kádár Róbert

(további információ: www.unitedhorsemanship.org)

Hozzászólások