Sántaság: Amikor az izom a felelős 

Sántaság

 Amikor az izom a felelős 

A lovassportban a lovak mozgásszervi degradációinak egyik leggyakoribb megnyilvánulása a sántaság valamilyen formája. 

A lovak sántaságának számos oka lehet, melynek felismerése, diagnosztizálása, és megfelelő kezelése kiemelten fontos az állat jóléte szempontjából. 

A sántaságot okozhatja az ízületek valamilyen degradációja, a szalagok problémája, a pata különféle problémái, a csontos váz, vagy a vázizomzat negatív jellegű elváltozása, sérülése, akár – megfelelő korban – fejlődési rendellenessége. Mindezek közül az alábbiakban a vázizomzatból eredő sántasággal fogunk foglalkozni. Áttekintésünk során érintjük a vázizomzatból eredő sántaságok lehetséges megnyilvánulásait, okait, illetve a leggyakrabban érintett izomcsoportokat. 

Egy sántaság pontos okát megfejteni egy komplikált, szakértelmet, és tapasztalatot igénylő folyamat, nem véletlen, hogy hozzáértő állatorvosra kell bízni a pontos diagnózist. Amikor egy ló sántaságot mutat, olyankor a leggyakrabban látható tünetek között van az adott végtag lépéshosszának felezése, tolóerő csökkenése, végtag terheléstől való kímélése, esetleg érzékenysége. Mindezen tüneteknek számos szintje van, melyek a probléma súlyosságától függnek. 

Amikor mindezt az izom okozza, annak is több oka lehet. Vázizomzatból eredő sántaságot okozhat az izom mechanikai sérülése (izomszakadás), az izom erőteljes kötöttsége, többszöri túlterhelésből adódó stresszessége, érzékenysége. 

A leglátványosabb, és talán legsúlyosabb az izomszakadás. Ilyenkor általában részleges izomszakadásról beszélhetünk, melynek mértékét százalékban lehet hozzávetőlegesen megadni. Az izomszakadásnak két fő oka lehet, az egyik a trauma általi (ütés, rúgás, harapás, bukás), a másik pedig a sorozatos túlterhelés általi. Az első nehezen elkerülhető, hiszen balesetek mindig lehetnek, pláne a lovak körül. A túlterheltség általi szakadás esélye viszont megfelelően összeállított edzéstervvel, és kellő mennyiségű regenerációs idővel minimalizálható. 

Az izomszakadás gyakran hagy maga után nyomot, ezt általában könnyű felismerni, és sok lovon található meg, azonban az hogy a heg látszik, nem jelenti hogy a valós probléma még fenn áll. 

A rehabilitációs idő nagyban függ a sérülés súlyosságától, és hogy mennyire segítjük a ló rehabilitációját, de kb 6 – 52 hét közé tehető (6 – 16 ha egy izom érintett, és 12 – 52 ha több izomcsoport sérült). 

A kritikus szintű kötöttség, merevség szintén okozhat minimális – közepes sántaságot, biccentést. Ilyenkor a bemerevedett izmok nem képesek kellő mozgástartományban dolgozni, így az negatív mozgásmintát hoz létre, a jármód egyenetlenné válhat. Ilyen erőteljes kötöttséget okozhat korábbi sérülés, hosszabb időintervallumon keresztül fennálló negatív mozgásminta, mozgásszegény életmód. Annak ellenére hogy nem a szó klasszikus értelmében vett degradáció ami okozza a problémát, fontos mihamarabb orvosolni, mivel hosszú távon súlyos károkat okozhat a nem megfelelő terhelés. 

Ennek következtében olyan izom rövidülések, erőteljes fascialis kötöttségek jöhetnek létre, melyeknek kezelése nagyon nehézkes lehet. 

A stresszes izomzat szintén lehet sántaság okozója. Leggyakoribb okai a lokális túlterhelés, nem megfelelő edzésmunka, rossz felszerelés. 

Amikor a ló valamely izomcsoportjában stresszesség mutatkozik, esetleg stresszpont jön létre, az adott izom munkája korlátozódik, koncentrikus, és excentrikus izommunkára minimálisan képes csak. Ha esetleg a stresszességet egy rosszul illeszkedő nyereg okozza, akkor a folyamatos nyomás az érzékeny területre méginkább negatív hatással lesz. 

Azok az izomcsoportok melyek problémás működése a leggyakrabban okozhat sántaságot, mind központi elemei a ló biomechanikájának. 

Quadriceps Femoris, és a patella szalagok diszfunkciója: A térd és csánk ízület lock-olását okozhatja, mely nem csak munkában, mozgásban mutatkozhat meg. Erről korábbi írásomban a térd ízületről olvashattok, link: https://www.lovasok.hu/logyogyaszat/a-lo-motorjanak-legfontosabb-eleme-a-terd-izulet/

Iliopsoas komplex diszfunkciója: Az egyik fő csípő tájéki stabilizáló izomcsoport. A gátolt működése a ló csípő mobilitására, csípő stabilitására lesz negatív hatással. Csökkenhet a hátulsó végtag aktivitása, és hosszú távon a lumbosacralis, és iliosacralis csatlakozás degradációjához vezethet. 

Longissimus Dorsi diszfunkciója: Nehezebben engedi el a ló a hátát, negatív oldali hátulsó végtag mozgása kötötté válhat. Nem megfelelő izomaltság esetén (atrófia, de akár hipertrófia esetén is) a tövisnyúlványok összeérése kissing spines szindrómához vezethet, mely adott esetben okozhatja a hátulsó végtagok nem megfelelő használatát.

Trapezius diszfunkciója: Rosszul illeszkedő nyereg okozza a leggyakrabban, a ló elülső végtag mozgása kötötté, asszimetrikussá válik, mozgáskoordinációja romlik.

M Brachiocephalicus, M. Biceps Brachii diszfunkciója: Az elülső végtag előre mozgatása nem kifejező, hátra húzása, teherhordási képessége gyenge. Könyök ízület hajlítása szintén minimális, végtag egészében kötött. 

Hogy ezen problémák kialakulását elkerülhessük, kiemeltem 5 fontos pontot:

  • A ló korának, kondíciójának, tudásának megfelelő edzésmunka.
  • Az edzésmunkának megfelelő regenerációs idő.
  • Az edzésmunkának megfelelő regenerációs technikák (nyújtás, PEMF technológiák, masszázs, hidroterápia).
  • A regenerációhoz szüksége, minőségi takarmány biztosítása, tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok pótlása. 
  • A megfelelő, hozzáértő edző kiválasztása, és tanácsadásának megfelelő, pontos követése. 

Ezeken felül fontos hogy mi magunk is résen legyünk, képezzük magunkat. Természetesen nem azt mondom hogy minden lovasnak, tulajdonosnak tudni kell diagnosztizálni a sántaság típusát, viszont azt igenis fontosnak tartom, hogy tudjuk felismerni azt, ha probléma van a lovunk mozgásával, és semmiképp ne dolgoztassuk fájdalomban. Rengeteg korszerű állatorvosi, fizioterápiás, rehabilitációs technológia van mára, melyek jó eredményekkel segítenek a lovak fájdalmain, hogy utána a megfelelő módon de teljes életet élhessen, akár sporttársként, akár mint szeretett “kisállat”. 

Egy szó mint száz, vigyázz a lovadra!

Szerző: Dobos Áron, FEI képesített ló masszázs terapeuta (FEI PET)

SmartHorseMassage

Hozzászólások