Pannon Lógyógyászati és Rehab Szolgálat

A Pannon Lógyógyászati Szolgálatot 1999-ben alapították azzal a céllal, hogy a dél-dunántúli régióban a lehető legrövidebb időn belül olyan állategészségügyi ellátás jöjjön létre, amely a nagy állatok sebészeti, belgyógyászati és szaporodásbiológiai betegségeit az állat tartási helyén, és kórházi körülmények között is képes diagnosztizálni, illetve orvosolni.


AquatranierFogászatRöntgenKórházi ellátásAdásvételi vizsgálat |
| Endoszkópia
UltrahangSántaságvizsgálatSebészetBelgyógyászat |
| SzaporodásbiológiaArtroszkópiaVersenyfelügyelet |
Munkatársak |

Elérhetőségek:
7400 Kaposvár
Guba Sándor utca 40.
Tel.: +36 30 300 4914
Fax:  +36 82 410 542

www.pannonlogyogyasz.hu

Dr. Hevesi Tibor Ákos
PhD, MRCVS,vezető állatorvos
lóegészségügyi szakállatorvos
hevesia@pannonlogyogyasz.hu
Dr. Ütő Dániel Sándor
utod@pannonlogyogyasz.hu

Fontos szempontnak minősült, hogy a Kaposvári Egyetem, Egészségtudományi Centrumához tartozó Lovasakadémia nagy létszámú lóállománya, a SZIE-ÁOTK Üllői Nagyállatkórházától való jelentős távolsága ellenére is színvonalas szolgáltatásban részesüljön.

Ennek érdekében folyamatos, nagy léptékű fejlesztésekre volt szükség, amelyek eredményeként létrejöhetett a modern diagnosztikai és terápiás műszerekkel felszerelt, helyszíni és kórházi ellátást nyújtani tudó, több állatorvossal szervesen együttműködő állategészségügyi szolgálat. A PLSZ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kialakított infrastruktúra hathatósan segítse a terepen dolgozó kollégákat, illetve részt vesz különböző kutatatási és továbbképzési programokban is.

Nyertes pályázatokat nyújtott be mind a Széchenyi, mind a GVOP program keretében. Munkatársai jelentős szerepet vállalnak a hazai és a nemzetközi állat- és humángyógyászati kutatásokban, szakirányú tudományos (Ph.D) és klinikai (Lógyógyász-szakállatorvos) minősítéssel rendelkeznek, illetve képzésen vesznek részt, folyamatosan. Évek óta rendszeres előadói vagyunk a minden év őszén megrendezésre kerülő Lógyógyászati Kongresszusnak. 1999 – 2005 között több mint 23.000 kezelést és 700 műtéti beavatkozást végeztünk el. Alapvető filozófiánk, hogy tiszteleten és őszinte segítő szándékon alapuló együttműködéssel (PLSZ – Kollégák – Tulajdonos) lehet a leghathatósabb segítséget nyújtani mind a beteg állatnak, mind az aggódó tulajdonosnak.

Dr. Hevesi Ákos PhD, MRCVS
vezető állatorvos

Hasznos tudnivaLÓk lótartóknak – a Pannon Lógyógyászat összeállítása >>

Pannon Lógyógyászat >>


Rehabilitáció: Aquatranier, a víz alatti futópad

Magyarországon egyedülállóan Szolgálatunknál áll a lótartók rendelkezésére víz alatti futópad (aquatrainer). A berendezés egy változtatható magasságú és hőmérsékletű vízoszlop alatt működő futószalag, amely segítséget nyújthat lovak tréningezésében, mind verseny-, díj, táv- és ugrólovak esetében. Műtéteket, sérüléseket követően a rehabilitáció során javítja a gyógyulási esélyeket és csökkenti a rehabilitációs időt.

A világon egyedülállóan termál- és gyógyvizek alkalmazásával is növeljük a lovak gyógyulási esélyeit, amelyek jótékony hatásai a humán egészségügyből jól ismertek. A víz alatti futópad víz nélküli használata lehetővé teszi terheléses klinikai vizsgálatok elvégzését, amely lehetőséget ad kizárólag mozgás közben jelentkező rendellenességeket diagnosztizálására.

Előbújtak a nap sugarai: megérkezett a tavasz, ami egyúttal azt jelenti, hogy sok lótartó életében elkezdődik a várva várt szezon: a versenyek, lovastúrák, hosszú tereplovaglások, vagy épp a kiscsikók érkezésének szezonja. Ezt azonban felkészülten várni.

Fürdőbérlet lovaknak
Az 1999-ben alapított kaposvári lókórházban évente 1000-1200 jószágot gyógyítanak, a kezelések száma eléri az ötezret.

Pannon Lógyógyászat >>


Klinikai szolgáltatások

 • Az állat tartási helyén mobil diagnosztikai műszerek, speciális mobil műtő
 • Kórházi körülmények között biztonságos vizsgáló, ébresztő szoba, műtő, bokszok
 • Mobil digitális röntgen szállítható, felvétel értékelés azonnal számítógépen
 • Ultrahang (szállítható), inak, ízületek, gerinc, vemhesség stb. vizsgálata
 • Endoszkópia (szállítható), légzőszervek, légzacskó, méh stb. vizsgálata
 • Artroszkópia terápiás és diagnosztikai egyaránt, OCD – chipek eltávolítása
 • Sebészet helyszínen és műtőben, végtagokon, fejen, ivarszerveken, sürgősségi sebészet
 • Belgyógyászat
 • Labordiagnosztika, szisztémás fertőző és nem fertőző betegségek esetén
 • Szaporodásbiológia diagnosztika, műtétek, nehézellés, elsősegély
 • Mesterséges termékenyítés fagyasztott és friss spermával
 • Sántaságvizsgálat (teljes körű), gyógypatkolás
 • Adásvételi vizsgálat nemzetközi standardok figyelembevételével
 • Elektromos fogápolás vezeték nélküli reszelővel, fogeltávolítás
 • Telepi ellátás általánydíjas szerződés keretében is
 • 24 órás ügyelet, hétfőtől hétfőig szolgálat
 • Versenyfelügyelet készenléti, folyamatos jelenléttel

Elektromos fogápolás (fogászat)

A lovak megfelelő közérzetének és kondíciójának egyik nagyon fontos eleme és mércéje a fogak állapota. A rutin – bizonyos időközönkénti (6-8 havonta) – fogászati ellenőrzés, illetve ellátás jelentősen hozzájárul a lovak mindennapi munkakedvének megtartásához. Jó fogak nélkül a takarmány felvétele és hasznosítása nagyban romlik. A nem megfelelően kopott fogak könnyen felsértik a száj nyálkahártyáját, illetve a nyelvet, fájdalmas, kellemetlen érzést okozva ezzel az állatnak.

Néhány tünet, amire nem árt figyelni: súlyvesztés, takarmány szórása evés közben, nehézségek rágás közben, ellenszegülés munka közben. A rutin fogászati ellátás segít megőrizni a lovak fogainak jó egészségi állapotát, és lehetőség van az esetlegesen felmerülő rendellenességek időbeni orvoslására. Javasolt a lovak fogait állatorvossal 6-8 havonta ellenőriztetni, és évente megreszelni. A PLSZ-nél dolgozó állatorvosok örömmel állnak rendelkezésére elektromos fogápoló berendezéssel, valamint szükség esetén eltávolítják a hibás fogat (farkas- és egyéb fogak eltávolítása).

Pannon Lógyógyászat >>


Mobil Digitális Röntgen

A röntgent, mint diagnosztikai eljárást 1896 óta használják az állatorvoslásban. A nagy áttörést a radiológia terén korunk egyik legdinamikusabban fejlődő iparága a számítástechnika hozta meg. A digitális radiológiával jobb képminőséget, jobb felbontású és élesebb képeket kapunk, így azokból könnyebben, adott esetben gyorsabban állítható fel a megfelelő diagnózis. A képeket lehet világosítani, sötétíteni, kontrasztosabbá tenni, felnagyítani, és természetesen megfelelő nyomtatóval fotópapírra, vagy röntgenfóliára is ki lehet nyomtatni.

A számítógépes rendszernek gyógyászati szempontból is hihetetlen előnye, hogy növeli a csontok patológiás (kóros) elváltozásainak az elbírálhatóságát. Ezen felül, a digitális technika révén az adatok mobilizálhatók (e-mail, CD, stb.). Ezzel a mobil rendszerrel akár az istállóban – nem kórházi körülmények között – megtörténhet a képek azonnali előhívása és a diagnózis felállítása. Az adott betegségtől függően tehát lehetőség van akár azonnali gyógykezelésre is, mivel a felvétel rögtön elbírálható az állat mellett. Összefoglalva, a digitális röntgen biztonságosabb, jobb minőségű diagnosztikai értéke mellett kevesebb felvétel elkészítését teszi szükségessé, csökkenti a kiszállások számát, tehát a tulajdonos költségeit.

Pannon Lógyógyászat >>


Kórházi, helyszíni ellátás, 24 órás ügyelet, telepi általányellátás

Lógyógyászati szolgáltatásaink a nap 24 órájában a hét minden napján elérhetőek pácienseink részére. Mobil diagnosztikai eszközeink és mobil műtőnk segítségével a betegségek jelentős részét akár az állat tartási helyén is orvosolni tudjuk. Természetesen ezeken felül kórházi körülmények közötti ellátás is rendelkezésre áll minden kedves páciensünk részére, ahol biztonságos vizsgáló, ébresztőszoba, műtő valamint a beteg lovak részére bokszok találhatóak. Telepi ellátást általánydíjas szerződés keretein belül is tudunk biztosítani nagyobb állománnyal rendelkező lovardák, állattartók részére.

Pannon Lógyógyászat >>


Adásvételi vizsgálat

Az adás-vétel előtti vizsgálat magában foglal egy részletes fizikális vizsgálatot, valamint sántaságvizsgálatot. Ezeken felül radiológiai, endoszkópos vizsgálatokat, valamint az esettől függően ultrahang vizsgálatot. Mindezeken felül opcionálisan vérvizsgálatot és dopping tesztet tartalmaz. A vizsgálat összetételének optimális meghatározásához a vevő és az állatorvos között őszinte és felelősségteljes egyeztetésnek kell megtörténnie. Fontos tisztázni a célt: mire szándékoznak használni a lovat a későbbiekben.

Pannon Lógyógyászat >>


Endoszkópia

Az endoszkóp egy flexibilis száloptika, amely nagyszerű eszköz az amúgy számunkra láthatatlan belső területek vizsgálatában. Segítségével pontosabb oki diagnózis állítható fel nagyon sok esetben. Az endoszkópot tudjuk használni a garat, a gége, felső légutak, nyelőcső valamint a kancák méhének vizsgálatában, és a kancák mélyhűtött spermával történő termékenyítésekor.

Pannon Lógyógyászat >>

Ultrahang

Bizonyos lágyszöveti sérülések megfelelő diagnosztizálásához elengedhetetlen eszköz számunkra az ultrahang. Az izomszövet, az ízületek, az ín- és szalagsérülések precíz diagnosztizálása és nagyon pontos nyomonkövetése lehetséges ezzel az eszközzel. Nagyon fontos szerepe van a szem vizsgálatában is. Ezeken kívül az ultrahang nagyon fontos részt vállal a szaporodásbiológiában. Itt kancák mesterséges termékenyítésekor, majd a korai és későbbi vemhességdiagnosztikában, magzatok ivarának meghatározásában használjuk.

Pannon Lógyógyászat >>


Sántaságvizsgálat

A sántaság egy olyan rendellenesség a ló jármódjában, ami egy vagy több végtag szabálytalan mozgásában mutatkozik meg, de hátterében nem csak a végtagok betegségei állhatnak. A sántaság tünetei megfigyelhetők mozgás közben, vagy akár már álló testhelyzetben is. A sántaság leggyakoribb okai izom-, csont-, izületbántalmakra vezethetők vissza. A sántaságvizsgálat módja mindig a sántaság típusától, fokától és jellegétől függ. Némely típusú sántaságot már a kórelőzmény, a jelenállapot és a fizikális vizsgálat során megfelelően diagnosztizálni lehet. Azonban más jellegű sántaságok (leggyakrabban a kis fokú, változó jellegű sántaságok) diagnosztizálásához hajlítási próbák, diagnosztikai érzéstelenítés, röntgen, ultrahang, vagy más diagnosztikai eljárások is szükségesek. A sántaságvizsgálat a sikeres diagnózis érdekében minden esetben nagy szakértelmet, odafigyelést és türelmet igényel.

Pannon Lógyógyászat >>


Sebészet

A lovak sebészeti ellátását a beavatkozás típusától függően akár a helyszínen – mobil műtőutánfutó segítségével – akár kórházi körülmények között is el tudjuk végezni. Erre az utóbbi célra biztonságos döntő-ébresztő szoba, műtőasztal, inhalációs altató-berendezés áll a rendelkezésünkre. A kólika műtéti kezelését kivéve széles körű sebészeti szolgáltatást nyújtunk pácienseinknek, amelyek ortopédiai, szaporodásbiológiai, légzőszervi, szemkörüli stb. anatómiai régiókat érintenek. Néhány példa a több százféle műtéti lehetőség közül:
 • Mének ivartalanítása, castratio
 • Rejtett here eltávolítása
 • Karórágás műtéti gyógykezelése
 • Köldöksérv
 • Újszülött csikó lágyéksérv
 • Csikók végtagkorrekciós műtétei
 • Mankós állás korrekció
 • Artroszkópia
 • Gátrepedés
 • Tenyészkancák Cashlick-műtétje
 • Plasztikai korrekciók

Pannon Lógyógyászat >>


Belgyógyászat

A sebészet és szülészet mellett néha kevés szó esik róla, mégis nagyon fontos része mindenféle gyógyító tevékenységnek a belgyógyászat. A mindenki által rettegett kólikás megbetegedéssel járó esetek kb. 80%-a színvonalas belgyógyászati kezeléssel jól orvosolható. A PLSZ nagy hangsúlyt fektet a belgyógyászati betegségek sikeres kezelését szolgáló fejlesztésekre mind a műszerparkot, mind a szolgáltatási struktúrát tekintve (24 órás kólika ügyelet).

Manapság ugyanúgy, mint az emberek között a lovak is egyre gyakrabban válnak valamivel szemben érzékennyé, allergiássá, amely betegség diagnosztizálásához és kezeléséhez is jól felszerelt, illetve jól képzett munkaerővel rendelkező állategészségügyi szolgáltatás szükséges. Sajnos Magyarországra is egyre több olyan kórokozó jut el, amelyek eddig nem fordultak elő, vagy a megfelelő labordiagnosztika hiánya miatt izolálhatatlanok voltak. Szolgálatunk kapcsolatban áll a németországi székhelyű VetMedLab állatorvosi laborral, akiknek a segítségével 2005-ben elsőként diagnosztizáltuk egy a kullancs által terjesztett, súlyos babesiás megbetegedést okozó, Theleria Equi nevű kórokozó magyarországi előfordulását.

Pannon Lógyógyászat >>


Szaporodásbiológia

Szolgálatunk ezen a területen is teljeskörű ellátást nyújt a lótulajdonosok és tenyésztők részére.
 • Ultrahang ciklusdiagnosztika
 • Mesterséges termékenyítés
 • Ultrahanggal történő vemhességvizsgálat
 • Mélyhűtött spermás termékenyítés
 • Nehézellések levezetése
 • Magzatdarabolás
 • Teljes körű labordiagnosztika (bakteriológia, mikológia, biopszia, kenet)

Artroszkópia

Artroszkópiás műtéttel elsősorban a lovak OCD jellegű elváltozásait, valamint egyéb ortopédiai beavatkozásokat tudunk elvégezni. Az artroszkópia egy olyan műtéti beavatkozás, minek során egy merev száloptikával (kamerával) egy kis műtéti seben keresztül jutunk az ízületbe. A berendezés használható akár diagnosztikai akár gyógykezelési célokra.

Pannon Lógyógyászat >>


Versenyfelügyelet

Színvonalas mobil műszerparkunkkal vállalunk készenléti, és folyamatos jelenlétet igénylő versenyfelügyeletet.

Pannon Lógyógyászat >>


Munkatársaink

Dr. Hevesi Tibor Ákos Ph.D, MRCVS
 • 1997-ben végeztem Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen.
 • Az egyetem alatt és után több külföldi tanulmányúton vettem részt (USA: Colorado Equine Clinic, Svédország: Örsundsbro, Ausztria: Bécsi ÁOTE).
 • 1998-ban a budapesti Állatorvostudományi Egyetem Nagyállat Klinikáján dolgoztam, mint gyakornok.
 • 1999 – 2000-ben a Pannon Lovasakadémia alkalmazott állatorvosa voltam.
 • 2001-től a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében dolgozom, mint kutató-állatorvos, ahol 2003-ig az Intézet Intervencionális Alosztályának vezetője voltam.
 • 2005-től tagja vagyok a Magyar Állatorvosi Kamara Somogy Megyei Szervezete SzATOK és Etikai Bizottságának, illetve az Angol Állatorvosi Kamarának (RCVS).
 • Szintén 2005-ben a Bálint György Újságíró Akadémián tudományos újságírói vizsgát tettem.
 • Tudományos minősítésemet (Ph.D.) 2005 nyarán szereztem a lovak ortopédiai célú MRI vizsgálatainak témakörében.
 • 2006-tól a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete alelnöki posztját töltöm be.
 • A Pannon Lógyógyászati Szolgálatot 1999-ben alapítottam, amelyet azóta is vezetek.
 • Fő érdeklődési területem a nem invazív képalkotó diagnosztika, az ortopédia és a sebészet.
Dr. Ütő Dániel Sándor
 • Diplomámat 2004. novemberében vettem át Budapesten, a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karán.
 • A 2001-es évben, a kanadai Winnipegben töltöttem szakmai gyakorlatomat.
 • Az egyetem alatt 2002 szeptembere és 2003 februárja között az MTA Állatorvos Tudományi Kutatóintézetében dolgoztam, ahol szakdolgozatomat is készítettem.
 • 1999 óta vagyok kapcsolatban a Szolgálattal.
 • Egyetemi klinikai gyakorlataimat minden évben itt töltöttem.
 • Hivatalosan 2005-től dolgozom a Pannon Lógyógyászati Szolgálatnál.
 • Tagja vagyok a Magyar Állatorvosok Világszervezetének és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének.

Pannon Lógyógyászat >>

Lökéshullám-terápia >>


7400 Kaposvár
Guba Sándor utca 40.

Tel.: +36 30 300 4914
Fax:  +36 82 410 542

www.pannonlogyogyasz.hu

Dr. Hevesi Tibor Ákos
PhD, MRCVS,vezető állatorvos
lóegészségügyi szakállatorvos
hevesia@pannonlogyogyasz.hu

Dr. Ütő Dániel Sándor
utod@pannonlogyogyasz.hu

 

2017.11.03. Forrás: Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálat

Hozzászólások