Miért és mire jó a lovak biomechanikai mozgásanalízise?

A lovak mozgásanalízise 2.

Előző cikkünkből megtudhattad, hogy a biomechanikai mozgásanalízis nem más, mint egy olyan tudomány, amivel a ló és lovas mozgása elemezhető. Most azt is megismerheted, pontosan mire és hogyan használható ez a módszer a ló- és lovassportokban, lovaglásban.

Alapparaméterek felvétele: a viszonyítási alap

A biomechanikai alapparaméterek a vizsgálat pillanatában jól jellemzik a ló mozgását és a mozgás pillanatnyi karakterisztikáját. Amennyiben a ló egészséges, azaz sántaságot nem mutat, akkor ezen vizsgálati eredmények remek kiindulási pontot biztosítanak a későbbi mozgásfejlesztési folyamathoz.

A szimmetria illetve aszimmetria elemzése alapján meghatározható a megfelelő stratégia a ló mozgásának alakításához és javításához. A mozgásfejlesztés eredményessége a későbbi vizsgálatok során az alapparaméterekhez viszonyítva folyamatosan nyomon követhető.

A kezdeti alapparaméterek rögzítésével a ló mozgásfejlesztésének eredményessége nyomon követhető.

Sérülések megelőzése mozgásanalízissel

A tudományos kutatások eredményei azt mutatják, hogy a túlterhelésből fakadó sérülések esetén már a sérülés bekövetkezése előtt tipikus jellegzetességeket mutatnak a mozgás mérhető paraméterei. A biomechanikai mozgásanalízis lehetővé teszi ezen rendellenességek korai felismerését, így a tényleges sérülés bekövetkezése elkerülhetővé válik. A rendellenes (későbbiekben sérülésre hajlamosító) mozgásformák időben történő azonosítása tehát lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, és így a fennálló probléma a lehető legkorábban (még a sérülés bekövetkezése előtt) megoldható.

Mozgásanalízis a ló teljesítményének fokozására

A biomechanika mint sporttudomány, a lovas ágazatban is remekül használható. Segítségével ugyanis lehetővé válik a ló mozgásának „finomhangolása”: egyes inak, szalagok, ízületek mozgásának elősegítése.

A mozgásanalízis eredményeit feldolgozva a ló mozgásának hatékonysága és a ló teljesítménye növelhető.

Például a ló mozgását gátló, nem hatékony mozgásformák átalakításával, vagy adott edzésfeladatok elvégzésével és bizonyos típusú patkók használatával az inak, szalagok, ízületek szükség esetén tehermentesíthetőek. A ló mozgása így lényegesen hatékonyabbá tehető, teljesítménye ennek következtében fokozható.

Mozgásanalízissel jobban megértheted a ló mozgásának jellegzetességeit is

A biomechanikai mozgásanalízis előnye, hogy viszonylag könnyen elvégezhető, objektív és pontos eredményeket ad. Csökkenti a mozgás hagyományos, csupán megtekintéssel történő vizsgálatának szubjektivitását.

A mozgásanalízis nagyon részletes és objektív képet ad a ló mozgásának jellegzetességeiről.

A biomechanikai mozgáselemzés eredménye pontosan megmutatja a vizsgált ízületek hajlítási és nyújtási elmozdulási értékeit (távolság, szög, sebesség, gyorsulás). A mozgásanalízis nagyon részletes és objektív képet ad tehát a ló mozgásának jellegzetességeiről. A vizsgálat emellett kockázatmentes: nem invazív és teljesen veszélytelen mind a lóra, mind a lovasra nézve.

A biomechanikának fontos szerepe van a lovakkal kapcsolatos kutatásban is

A biomechanikai mozgásanalízis szerte a világon széles körben használatos az állatjóléttel illetve állategészségüggyel kapcsolatos kutatásokban. A legkedveltebb biomechanikai mozgásanalízist használó kutatási területek napjainkban:

  • a ló-lovas interakció hatása a lovak mozgására;
  • a patkolás, körmölés hatása a lovak mozgására;
  • a nyereg és egyéb szerszámok hatása a lovak mozgására.

Az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. következő cikkében részletesen bemutatja a biomechanikai mozgásanalízis működését.

Itt kaphatsz még több információt a lovak biomechanikai mozgásanalíziséről:
Központi Iroda
3529 Miskolc,
Lévay J. u. 1.

3711 Szirmabesenyő,
Királyvölgy, Hrsz.: 0129/80
Tel.: +36 30 332-7888
+36 30 333-7888
Fax: +36 46 555-433
dr. Szeghő Zsolt
állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistájalogyogyasz@logyogyasz.hu

 

Dr. Szeghő Zsolt, Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.
2016.12.07.
Frissítve: 2022.12.30.

Hozzászólások