Mesél az állatorvos: húgykő volt a lóban

Lóban a húgykő kialakulása a többi állatfajhoz képest meglehetősen ritka. Különösen igaz ez a kancák esetében, ahol a kisebb méretű húgykövek többnyire vizelés során természetes úton távoznak.

Egy ilyen ritka esettel találkoztak az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. szakemberei. A lótartó néhány hónapja véres vizeletet figyelt meg lovánál, mellyel alkalmanként véralvadék is ürült. Lovagláskor a kanca többször felvette a vizelési testhelyzetet, és időnként kólikás nyugtalanság is jelentkezett nála.

Kórházba szállítását követően a ló alapos kivizsgálásra került sor, melynek során rektalisan a húgyhólyagban tömött képletet érezett a ló kezelő állatorvosa. Az ultrahangos és endoszkópos vizsgálatok igazolták, hogy a ló panaszait egy méretes, 5,5 cm átmérőjű húgykő okozza.

A húgykövet végül a húgyhólyag záróizmán ejtett, kb. egy centiméteres bemetszés segítségével távolították el. A műtét után kb. egy hónappal végzett kontrollvizsgálaton a húgyhólyagban további köveket, vagy homokot nem találtak az állatorvosok, a sérült nyálkahártya regenerációja jól látható volt az endoszkópos és az ultrahangos vizsgálat során.

Ez az eset is jól mutatja, milyen fontos, hogy odafigyelj lovadra és ha bármilyen egészségügyi problémát észlelsz, azonnal konzultálj állatorvosoddal. Az időben elvégzett kivizsgálás és a szakszerű kezelés ezúttal is életet mentett.

Az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. elérhetőségei:
Központi Iroda
3529 Miskolc,
Lévay J. u. 1.

 

3711 Szirmabesenyő,
Királyvölgy, Hrsz.: 0129/80
Tel.: +36 30 332-7888
        +36 30 333-7888
Fax: +36 46 555-433
dr. Szeghő Zsolt, állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistája
 

2015.08.06. Forrás: Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.
Illusztráció: The Idea of Order
Frissítve: 2016.11.25.

Hozzászólások