Kutatás a kullancsok okozta ismeretlen eredetű lázról

Kutatás a kullancsok okozta ismeretlen eredetű lázról

Képzeld el a helyzetet: a lovad beteg, de neked fogalmad sincs miért. A légzése normális, de a testhőmérséklete túl magas. Alig eszik, és a látod a szemében, hogy valami nincs rendben. A láz oka ismeretlen, még a legtapasztaltabb állatorvosok, szakértők sem tudnak konkrét magyarázatot adni rá. Végül a láz elmúlik, de vajon ezzel elmúlt a betegség oka is?

A lovasok gyakran találkoznak ezzel a jelenséggel. Az ithacai Cornell Egyetem Állategészségügyi Diagnosztikai Központjában, Linda Mittel egyre több hívást kap olyan tulajdonosoktól, akik lovát ez a lázzal járó betegség fertőzte meg. Mittel az egyes esetekből arra következtet, hogy a nehezen diagnosztizálható betegségért a kullancsok lehetnek a felelősök.

Ahogy növekszik a kullancsok száma, a betegségek is egyre nagyobb területen fertőznek. Az igazi problémát az jelenti, hogy nem csak olyan helyeken kaphatóak el ezek a betegségek, ahol ténylegesen sok kullancs fordul elő, hanem mivel a lovakat gyakran szállítják különböző földrajzi helyek között, így azok magukkal vihetik a fertőzött vérszívókat is.

Mittel kutatni kezdett, hogy megtudja mi áll a rejtélyes megbetegedések háttérében. A kutatás során kullancsok által okozott bakteriális fertőzéseket hasonlít össze olyan lovaktól vett mintákkal, akik megkapták az ismeretlen eredetű lázzal járó betegséget.

Néhány, kullancsok által okozott betegség gyógyszerekkel könnyen kezelhető, mások ellen viszont az antibiotikumok sem elég hatásosak. Ha sikerül megtalálni a betegség okát, az segíthet az állatorvosoknak hatékonyabban fellépni ellene, emellett segít a lótulajdonosoknak megérteni, hogyan befolyásolja az állat sportbeli és egyéb teljesítményét a megbetegedés hosszú távon.

Ahogyan a lovak ki vannak téve a fertőzésnek, ugyanúgy a velük dolgozó emberek is veszélyben vannak. Ha a kutatás során sikerül kideríteni, hogy valójában mivel is állunk szemben, remélhetőleg megoldódik a rejtély és kifejleszthető lesz egy olyan gyógyszer, amely megvédi mind az embereket, mind az állatokat, és segít megakadályozni a rejtélyes kór terjedését.

Fordította: Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás: http://www.thehorse.com
Frissítve: 2023.05.02.
Fotó: Canva

Hozzászólások