Kötelező tavaszi program minden lónak: vakcinázás és féreghajtás

Itt a tavasz, lovad számára egyaránt esedékes a féreghajtás és a védőoltások beadása is.

A tavasz kezdete, a kinti hőmérséklet emelkedése ugyanis nem csak a fák rügyeit indítja növekedésnek, hanem a férgek és egyéb élősködők talajban ill. aljnövényzetben áttelelő petéi, valamint a lovak belső szerveiben (tüdőben, májban, bélfalakban) áttelelt lárvái is hirtelen fejlődésnek indulnak. A férgek kártétele egyrészt abból adódik, hogy növekedésük és táplálkozásuk során elvonják a tápanyagot a lótól, másrészt pedig a fejlődő lárvák károsítják a belek falait, komoly belgyógyászati betegségeket, súlyos esetben akár halálos kólikát is okozhatnak.

A tavaszi féreghajtást érdemes vagy még a védőoltások előtt, vagy legkésőbb az első védőoltással egy időben elvégezni.

A fertőző betegségek közül ajánlatos lovadat influenza, tetanusz, veszettség, herpeszvírus, és nyugat-nílusi láz ellen beoltani.

Lóinfluenza

A lóinfluenza az emberi influenzához hasonlóan ragályos és esetenként súlyos betegség, köhögés, prüszkölés, orrfolyás, láz, levertség jellemzi – a sportlovak számára ez a védőoltás kötelező jelleggel beadandó.

Tetanusz

A tetanusz régóta ismert és rettegett betegség a lovak számára, elsősorban szúrt sérülések következtében alakulhat ki, a megelőzése védőoltással biztos és olcsó, a gyógykezelése szérummal már kisebb sikerszázalékkal lehetséges és roppant költséges. Beadása mindenképpen javasolt.

Veszettség

A veszettség elleni védőoltásnak fontos közegészségügyi jelentősége van. Bár előfordulása ritka, de emberre és állatra mindig halálos következménnyel jár! Ha lovad véletlenül embert harap – mely általában csak egy rossz mozdulat következménye (pl. rosszul adott alma) – hosszú és bosszantó hatósági procedúrának (hatósági megfigyelés, kötelező benntartás, telepi zárlat, stb.) vagy kitéve akkor is, ha a harapás valójában csak egy karcolás. A védőoltás mindenképpen javasolt.

Herpeszvírus

A herpeszvírus a lovak egyik legalattomosabb ellensége, az emberi herpeszvírussal ellentétben – mely inkább csak kellemetlenséget okoz – vemhes kancánál vetélést, bármilyen ivarú és életkorú lónál pedig súlyos idegrendszeri tüneteket, gerincvelőbénulást okozhat, mely az esetek többségében halálos kimenetelű.

Nyugat-nílusi láz

Víz, vagy ártér közelében tartott lovak esetén javasolt a szúnyogok terkesztette nyugat-nílusi láz elleni védőoltás is, mely szintén idegrendszeri megbetegedés, akár halálos is lehet.

Tel.: +36 30 332-7888
+36 30 333-7888
Fax: +36 46 555-433
dr. Szeghő Zsolt
állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistája

logyogyasz@logyogyasz.hu

2015.03.16. Dr. Szeghő Zsolt, Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.
Fotó:  Canva
2016.11.25.
Frissítve:2022.03.24.

Hozzászólások