Januári FKV-helyzet

Hajdú-Bihar és Veszprém megyében az ismételt vérvizsgálatok megerősítették, hogy az érintett lovak fertőző kevésvérűséggel fertőzöttek, rájuk altatás vár. Egy fóti lovat viszont egy olasz FKV menhely fogadna be.

Hajdú-Bihar megyében a második vérvizsgálat megerősítette a fertőzöttséget, a fertőzött lovat elaltatták.

A hónap elején Veszprém megyében karantén alá került egy lótartó hely, mert egy lónál a vérvizsgálat eredménye pozitív lett. Később a második vérvizsgálat is megerősítette a fertőzöttséget, a fertőzött állatot elaltatják.

A fóti FKV fertőzött lovat dr. Nemes Imre szakmai útmutatása alapján 2016.01.27-én átszállították a NÉBIH-ÁTI gödöllői Állatkísérleti Hely Zárt Állatházába.

A vonatkozó magyar jogszabályok értelmében a fertőzött lóféléket le kell ölni, hogy a hazai lóállományt ne veszélyeztesse. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Elnökhelyettes úr saját felelősségére 30 napra engedélyezte a ló karanténban tartását, mivel a fertőzött állat tulajdonosa rendelkezik befogadó nyilatkozattal egy olasz FKV menhely részéről.

Ez alatt a 30 nap alatt a NÉBIH felveszi a kapcsolatot az olasz, osztrák és szlovén állategészségügyi hatóságokkal, hogy a ló be- illetve átszállításához hozzájárulnak-e. Mivel az Uniós jogszabályok a lóállományok egészségét védik, a fertőzött ló tagállamok közötti mozgására nem adnak lehetőséget.

Karantén intézkedések a következő településeken vannak:

  • 6055 Felsőlajos, Közös tanya 178. (Bács-Kiskun megye)
  • 2151 Fót, Völgy u. (Pest megye)
  • 4177 Földes, Fűzfa u. 7. (Hajdú-Bihar megye)
  • 8564 Ugod, Dózsa Gy. u. 3. (Veszprém megye)

2016.01.29. Forrás: NÉBIH
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.23.

Hozzászólások