Hogyan működik a lovak mozgásanalízise?

A lovak mozgásanalízise 3.

Nagy sebességű kamera, hungarocellből készült markerek, a felvett képkockákat kiértékelő szoftver és természetesen a vizsgálni kívánt ló: ezek az összetevői a biomechanikai mozgásanalízisnek. Cikksorozatunk harmadik részéből megtudhatod, pontosan hogyan is zajlik ez a mind lóra, mind lovasra nézve teljesen kockázatmentes vizsgálat.

Emlékeztető: a lovak biomechanikai mozgásanalízise

A lovak mozgásanalíziséről szóló első cikkünkből megtudhattad, hogy a biomechanika nem más, mint egy olyan tudomány, amivel a ló és lovas mozgása elemezhető. A második részben megismerhetted, pontosan mire és hogyan használható ez a módszer a ló- és lovassportokban, lovaglásban. Most pedig fény derül a mozgásanalízis folyamatának minden részletére.

Nagy sebességű kamera készít felvételt a ló mozgásáról

Ahhoz, hogy a vizsgálatot végző állatorvos a biomechanikai mozgásanalízishez szükséges adatokat összegyűjtse, a ló mozgását nagy sebességű kamerával kell felvennie. Egy ilyen kamera másodpercenként 300 képkockát rögzít. Az emberi szem észleléséhez képest (mely kb. 12-15 kép másodpercenként) ezzel a módszerrel kb. 20-25-ször több információhoz lehet jutni.

A nagy sebességű kamera másodpercenként mintegy 300 képkockát rögzít, míg az emberi szem
ugyanennyi idő alatt mindössze 12-15 kép észlelésére képes.

Az ily módon rögzített felvétel 30 képkocka/másodperc sebességgel kerül lejátszásra, így lejátszás során a normál sebesség tizedére lassított, ugyanakkor mégsem szaggatott felvételként látható a nagy sebességű kamera képe. Sok esetben már e felvétel megtekintésekor is egy új világ kapuja nyílik meg, eddig észrevehetetlen események teljesen jól láthatóvá válnak a vizsgálatot végző állatorvos számára. Az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. a felvételekhez a fenti képen látható Casio Exilim F1 nagysebességű kamerát használja (60 – 1200 fps).

Speciális szoftver értékeli a kamera felvételét

A biomechanikai mozgásanalízis során a nagy sebességű kamera által rögzített videofelvétel minden egyes képkockája kiértékelésre kerül. A szoftver képes arra, hogy a felvételen szereplő mozgó ló ízületi forgáspontjait azonosítsa, és automatikusan kövesse.

A mozgásanalízis szoftvere egyszerre 21 pont azonosítására és követésére képes.

A követés során a szoftver figyeli ezen pontok elmozdulását: méri a pontok által megtett távolságot, a pontok sebességét, gyorsulását, egymástól való távolságát, az egymással ill. a függőleges és vízszintes síkkal bezárt szögét.

A rendszer méri a markerekkel megjelölt pontok sebességét, távolságát, szögét.

A biomechanikai mozgásanalízishez az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft.-nél a Quintic Biomechanics nevű szoftvert használják, mely egyszerre 21 pont automatikus követését teszi lehetővé. Jelen szoftver világszerte elterjedt a biomechanikai elemzésekben mind humán, mind lovas alkalmazásokban.

A folyamat: így történik a vizsgálat

A vizsgálat szigorú protokollok szerint zajlik. Ez amiatt szükséges, hogy az egyes vizsgált lovak mozgásából egyénileg kinyert eredmények összevethetők legyenek. A protokollok felállítása egyrészt a Quintic szoftverfejlesztőinek útmutatásaira támaszkodik, másrészt pedig a Centaur Biomechanics nevű angliai cég nagyszámú elvégzett vizsgálata során gyűjtött tapasztalataira. A Centaur Biomechanics vállalat a Quintic Biomechanics szoftver gyakorlati tesztelője és egyben a legnagyobb, az Egyesült Királyságban lovak biomechanikai mozgásanalízisével foglalkozó cég.

Hungarocell markereket erősítenek a ló adott anatómiai pontjaira.

A biomechanikai mozgásanalízis során először a vizsgálandó lóra adott anatómiai pontokra (6 pont lábanként) a szoftver által jól felismerhető hungarocell markerek kerülnek (kétoldalú ragasztószalaggal felerősítve). Ezt követően a standard módon kialakított vizsgálati területen (kb. 15 m hosszú, kemény talajú, sík terület), adott távolságból (kb. 3,5-5 m), adott szögben a nagy sebességű kamerával felvételek készülnek.

A kamera rögzíti a ló mozgását mindkét oldalról, lépésben és/vagy ügetésben is. Minden lábról 3-7 felvétel készül, majd a felvételeket a vizsgálatot végző állatorvos betáplálja a mozgásanalízist végző szoftverbe.

A markereket kétoldalú ragasztószalaggal erősítik a ló testére, a vizsgálat kockázat- és fájdalommentes.

Egészséges lovak biomechanikai vizsgálata esetén az ügetésben történő vizsgálat nyújt több információt. Ilyenkor a nagyobb variancia miatt szükséges több felvételt készíteni egy-egy lábról. A lovakat hozzá kell szoktatni a vizsgálat helyszínén történő ellazult mozgáshoz, többször átvezetve őket mindkét oldalról a későbbi felvételek helyszínén.

Sántaság esetén vagy lépésben, vagy ügetésben, vagy mindkét jármódban rögzítésre kerül a ló mozgása. Ilyenkor általában kevesebb felvétel készül, hiszen a mozgásprobléma általában jellegzetesebb, nem jár akkora varianciával. A szoftver ezután végigelemzi a markerrel jelölt pontok mozgását és általánosan használt adatbáziskezelő fájlban elkészíti az adatmátrixot.

Elemzés: így születik meg a vizsgálat eredménye

A szoftver által előállított adatmátrix az általános felhasználó számára még csak egy adathalmaz. Az eredmények feldolgozása során ezek az adatok rendszerezésre kerülnek, és vizuális diagramok is segítik a megértést.

A vizsgálat eredményét táblázatok, grafikonok és diagrammok szemléltetik.

A ló gazdája, lovasa, edzője már rendszerezett és könnyen értelmezhető adatokat kap: táblázatban és diagramban is feltüntetve láthatók a mérések eredményei, a mérési pontok által megtett távolságok, a lépéshossz, a lépés időtartama, sebessége, a lábtő hajlítása, a csüd túlnyújtása, a csánk hajlítása, stb.

Zárszó: a jövő a tudományé

A biomechanikai mozgásanalízis egy új dimenzió a lovak mozgásának elemzésében. A módszer egyaránt használható egészséges lovak mozgásanalíziséhez és sántaságot mutató lovak sántaságvizsgálatához. Szeretnéd a saját lovadat megvizsgáltatni?

Itt kaphatsz még több információt a lovak biomechanikai mozgásanalíziséről:
Központi Iroda
3529 Miskolc,
Lévay J. u. 1.

3711 Szirmabesenyő,
Királyvölgy, Hrsz.: 0129/80
Tel.: +36 30 332-7888
+36 30 333-7888
Fax: +36 46 555-433
E-mail:
logyogyasz@logyogyasz.hu
dr. Szeghő Zsolt
állatorvos
a Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistájalogyogyasz@logyogyasz.hu

Dr. Szeghő Zsolt, Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft.
2016.12.20.

Hozzászólások