Gyógynövényből csemege? Tedd ízletessé a gyógyulást!

Attól még, hogy valami jótékony hatással van a szervezetre, még közel nem biztos, hogy finom is. Gondolj csak bármelyik keserű tablettára, amely bár be van vonva egy lehelet vékony réteggel, azért pillanatok alatt megérzed, ha túl kevés vízzel igyekszel bevenni. A gyógynövények között is számtalan faj létezik, amelyiket közel sem az ízéért szeretjük – de legalábbis nem önmagában fogyasztjuk. A ló szem szívesen harap bele a könnyfakasztóan erős tormába vagy kebelezi be a kesernyés kakukkfüvet… azonban néhány perces munkával mindjárt kellemesebbé, ízletesebb varázsolhatod a gyógynövény keveréked.

 

Az etológusok megfigyelései szerint a beteg állatok kellemetlen tüneteik enyhítése érdekében saját maguk kutatják fel és fogyasztják azokat a gyógynövényeket, amelyek segítségül szolgálnak. Azonban más az, amikor a háziasított lovat diagnózis alapján kínáljuk különféle gyógyhatású készítményekkel.

Egyébként a gyógynövényeket javarészt valóban bármiféle ízfokozó nélkül is elfogyasztja a ló, de a töménységen könnyedén segíthetsz néhány ízletes gyümölccsel.

Egy-két kanál mézzel az egészségért!

Egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk a méz jótékony hatásairól, néhány tulajdonságát kiemelve innen, a méz kitűnően alkalmazható köhögéscsillapításra, amellett, hogy erős antibakteriális hatású és számtalan értékes vitamint foglal magában. De ami még varázslatosabbá teszi, hogy a lovak bizony odáig vannak az édes ízért. Biztosra veheted, hogy bármely morzsolt gyógynövény pillanatok alatt elfogy belekeverve 2-3 kanál mézbe.

A csípős íz leküzdéséhez ennél kicsit több kell

Torma, fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér – megfázáskor elég belőlük egy fél marék és hamar csillapodnak, elillannak a tünetek. (Ennél többet nem is nagyon javasolt, a ló gyomrát ugyanis irritálhatja.) Kevés azonban az a ló, amelyik szívesen harap bele önmagában bármelyikbe is ezek közül. Egy-két szál sárgarépát összedarabolva és a választott növénnyel összeturmixolva csillapodik annyira a csípős íz, hogy a ló szívesen habzsolja majd be.

Utóbbi módszer gyakorlatilag bármelyik gyümölccsel megvalósítható – válaszd azt a fajtát, amelyiket a lovad leginkább kedveli, így biztos sikered lesz az etetésnél.

2018.10.20. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotók forrása: Pixabay.com, canva.com

Hozzászólások