Természetes féreghajtás lovaknak?

A férgesség, habár az egyik legkönnyebben orvosolható probléma, mégis komoly tüneteket hozhat magával és súlyos esetben a ló életébe is kerülhet. Fontos leszögezni, hogy féreghajtásra minden lónak szüksége van, kortól, nemtől, élőhelytől, időjárásától, speciális állapotoktól függetlenül. A férgesség ugyanis épp úgy kialakulhat egy fiatal csikónál, mint egy ereje teljében lévő sportlónál vagy egy nyugdíjas éveit taposó hobbilónál. Mikor érdemes féreghajtani, mivel és egyáltalán hogyan ismerhető fel a férgesség?

A férgesség nem feltétlenül mutatkozik meg a ló trágyájában, sokszor csupán a kellemetlen tünetek utalnak a problémára. Többek között a farokrépa kidörzsölődése, hasmenés, puffadás és a jó minőségű takarmány ellenére meginduló fogyás mind-mind férgességre utal. Következményei között szerepelhet a ló teljesítményének csökkenése, kólika, de számos szervi probléma is.

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a férgesség nem feltétlenül produkál (eleinte) tüneteket!

Hogyan védekezhetsz az élősködők ellen?

A legoptimálisabb kifejezetten erre a célra kifejlesztett, orvos által javasolt féreghajtó készítményt adni a lónak. A féreghajtást évente legalább kétszer-háromszor javasolt (legjobb, ha 3-4 havonta megismétlődik), de ettől eltekintve a kezelést bizonyos esetekben muszáj megismételni. Például amikor a lóval rendezvényre látogatunk el vagy esetleg egy másik ló kerül az istállóba.

Féreghajtók tekintetében érdemes időközönként más hatóanyagú készítményt választani, megelőzve ezzel a rezisztencia kialakulását.

Ha a lovas gyakran találkozik más lovakkal is, akkor a fertőzés kockázatának mértéke sokkal magasabb, gyakrabban kell féreghajtani is. Ebben az esetben indokolt lehet a gyakori kezelést néhány alkalommal gyógynövényekkel kiváltani.

Ez a fajta féreghajtás azonban a gyógynövény kezelések magasiskolája, az összeállítással óvatosan kell bánni, egyes hatóanyagok ugyanis csak egy bizonyos, igen rövid intervallumon belül hatásosak anélkül, hogy ártalmassá válnának. Tehát pontosan tudni kell a megfelelő dózist, semmiképp nem javasoljuk otthon, szakértelem nélküli elkészítését.

A gyógyszeres mellékhatásokkal szemben azonban tény, hogy a gyógynövények kevésbé terhelik meg a ló szervezetét, kíméletesebbek. Így például annak a lónak, amelyik érzékeny a gyógyszeres készítményre, indokolt lehet ez a fajta alternatív megoldás, erről azonban feltétlenül konzultálni szükséges az állatorvossal.

Továbbá akkor is számítani lehet a gyógynövényekre, amikor a lovat sikerült kikezelni a férgességből és szeretnénk megismételni, ezzel biztosan letudva a bajt.

Segítsd a lovad szervezetét utókezeléssel!

Habár a gyógynövényes féreghajtás hatékonysága még nincs tudományosan alátámasztva, azonban egyes gyógynövények olyan hatóanyagokkal bírnak, amelyek biztosan lovad segítségére lesznek. Az általános gyógyszeres féreghajtó készítmények, ahogy már említettük, megterhelik a ló szervezetét – leginkább a májat. Ekkor mindenképpen ajánlott bevetni a májtámogató hatással bíró gyógynövényeket. A jól ismert máriatövis, a gyermekláncfű és az eddig még nem említett benedekfű is mind-mind a máj védelmét szolgálják. Érdemes a féreghajtással egy időben elkezdeni az adagolását.

2018.10.27. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótók forrása: Pixabay.com

Hozzászólások