Homeopátia a lógyógyászatban

Homeopátia a lógyógyászatban

Homeopátiával és más alternatív módszerekkel kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Bogár Orsolya válaszol

A humán gyógyászatban is egyre elterjedtebbek és elfogadottabbak a különféle „alternatív”, illetve „természetes” módszerek. Mi a helyzet a lógyógyászatban?

Dr. Bogár Orsolya: A lógyógyászatban is kezdenek teret hódítani az alternatív módszerek. Az emberek általában a saját problémáikon keresztül találkoznak a különböző gyógymódokkal, látják hatékonyságát, így keresik a lehetőségét annak, hogy állataik gyógyulását is kíméletesebb és olykor hatékonyabb módszerekkel segítsék.

Milyen alternatív módszereket alkalmazhatunk a lógyógyászatban?

Dr. Bogár Orsolya lovai társasáságábanDr. Bogár Orsolya: A legtöbb humán vonalon használt és működő módszer alkalmazható, az általam ismertek, illetve használtak a teljesség igénye nélkül:

– Fitoterápia tehát gyógynövények, gyógynövénykeverékek használata
– Akupunktúra, akupresszúra
– Osteopathia
– Cranio-sacralis terápia
– Biorezonancia
– Homeopátia
– Elektroterápia
– Mágnesterápia
– Lézerterápia
– Fényterápia
– Masszázs
– Mozgásterápiák
– Schüssler só terápia
– Energiagyógyászat

Te konkrétan mivel foglalkozol? Miért választottad a lógyógyászatnak éppen ezt az ágát?

Dr. Bogár Orsolya: Én hivatalosan homeopátiával foglalkozom, de több egyéb ágát is művelem az alternatív terápiáknak (mágnes-, fény- és lézerterápia, masszázs, passzív és aktív mozgásterápia, Schüssler sók, elektroterápia)

Az alternatív gyógymódok és a hozzá kapcsolódó tudatos élet, és ezen keresztül pedig önmagam megismerése mindig is fontos volt számomra.

Konkrétan a homeopátiát terhességem alatt ismertem meg egy barátnőm révén. Ekkor „hobbi szinten” kezdtem foglalkozni vele, majd amikor adódott a lehetőség, hogy szakosított homeopata állatorvos képzésben részt tudok venni, természetesen belevágtam, és elvégeztem egy két éven keresztül tartó képzést.

Magtanultam milyen fontos, hogy nyitottak legyünk az új dolgok iránt, mert a hagyományos és nem hagyományos gyógymódok kombinálhatóak is egymással, illetve  megtanultam, hogy mennyire fontos a szervezet egészének a vizsgálata.

Kezdjük az alapoknál! Miről szól a homeopátia, mik az alapelvei, alapszabályai?

Dr. Bogár Orsolya: Hát kicsit nehezet kérdeztél, erről könyveket lehetne írni… Azért megpróbálom összefoglalni a lényegét.

A homeopátia alternatív terápia, tehát eltér a hagyományostól (hagyományoson itt az általunk ismert, ún. nyugati orvoslást értem). Egyéni diagnosztikai rendszert alkalmaz, ami teljesen az egyedre szabott, ennek megfelelően speciális esetfelvételt alkalmaz.

Holisztikus gyógymód, a testi és lelki tünetek egyaránt fontosak, tehát a figyelem középpontjában nem a betegség, hanem maga a beteg áll (és nemcsak egy-egy konkrét tünet, hanem a tünetek és korábbi illetve jelenlegi betegségek összefüggései, és amennyire lehetséges, lelki vonatkozásai is).

A homeopátia tünetekre alapozó, de nem tünet-elnyomó oki terápia, ehelyett pozitív irányban támogatja a szervezet öngyógyító törekvéseit, anélkül, hogy a tüneteket elnyomná. Regulációs (szabályozó) terápiát alkalmazunk, ami edzi az immunrendszert, így a szervezet aktív közreműködésével hat.

A homeopátia alapelve, hogy a betegség tünetei a beteg szervezet öngyógyító törekvéseinek eredményei, amelyek egyben információk is az azokat értő szakemberek számára.

Hasonlót a hasonlóval gyógyítjuk. Például vöröshagymából készül a kezdődő nátha kezelésére alkalmas Allium cepa, hiszen a tünetek hasonlóak: a hagyma vágásakor is könnyezünk és folyik az orrunk. De például a csalánkiütésekre sokszor kiválóan alkalmazható a csalánból készült Urtica Urens nevű készítmény.

A homeopátiás szer nem helyettesíti az immunrendszer működését (mint például az antibiotikumok), hanem lehetővé teszi, hogy a szervezet jobban alkalmazkodjon a testi vagy lelki stresszhez, és ily módon tartós gyógyulást biztosít.

Miből áll a homeopátia eszköztára?

Dr. Bogár Orsolya: Lézetnek monokomponensű és komplex készítmények. Ez utóbbiak olyan homeopátiás monokomponensű szerekből tevődnek össze, amelyek egymás gyógyszerképeit kiegészítik. A leggyakrabban golyócska, vagy tabletta formájában alkalmazzuk őket, de léteznek homeopátiás injekciók és kenőcsök is. A homeopátiás szerek jellemzői:

Homeopátia– a kiindulási anyagok természetes eredetűek
– mellékhatást nem váltanak ki
– nem minősülnek doppingszernek
– nem képeznek káros maradványanyagokat az állatok szervezetében
– jól használhatók az immunrendszer erősítésére
– a hagyományos gyógyszerekkel és a legtöbb alternatív gyógyító eljárással jól kombinálhatók
– a homeopátiás szerek a hagyományos szereknél olcsóbbak
– állatok számára is könnyen, gyorsan adagolhatók

Milyen előnyei vannak a homeopátiának a hagyományos állatorvoslással szemben? Milyen esetekben alkalmazhatunk a homeopátiát?

– Enyhe lefolyású, banális betegségeknél, amikor egyébként sem hívnánk állatorvost. Ilyenkor a homeopátiás szerrel hamarabb érhető el gyógyulás.
– Súlyosabb formában jelentkező betegségeknél az állatorvosi segítség  eléréséig a tünetek enyhítésére.
– Amikor a hagyományos kezelés nem kívánatos (vemhesség, lactatio, gyógyszer-allergia, versenyen való részvétel…)
– Hagyományos orvosi kezelés kiegészítésére (sérülések, műtét előtt, után…)
– Hagyományos szerekkel nem kezelhető betegségek esetén hatásos lehet (allergia, bizonyos sántaságok)
– Hagyományos gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésére

Tehát a homeopátia segítségével:
– kiszélesíthetőek a terápiás lehetőségek (mellékhatások és káros maradványanyagok felhalmozódása nélkül)
– növelhetők az állat gyógyulási esélyei
– meggyorsítható a gyógyulás folyamata

Milyen hátrányai vannak a homeopátiának a hagyományos állatorvoslással szemben?

Dr. Bogár Orsolya: A hagyományos nyugati orvoslás legnagyobb vívmányai a sebészet, a sterilizálás, fertőtlenítés. Ezek nem helyettesíthetőek. És persze a homeopátiának is vannak korlátai:
– anatómiai károsodás
– jelentős hiányállapotok ill. salaklerakódások
– életveszélyes, sürgős sebészeti esetekben maximum kiegészítő szerepe lehet
– ha az immunrendszer kimerült

Természetesen semmilyen homeopátiás, vagy természetes szer nem váltja ki a védőoltásokat, illetve a rendszeres féreghajtást sem.

Azt fontos tudni, hogy a homeopátiás kezelés idő- és munkaigényes, nagy odafigyelést kíván a lótartó részéről is, mert előfordulhat, hogy a beteg állatnak naponta akár négy-hat alkalommal kell valamilyen gyógyszert kapnia, megfelelő időközönként. A kezelés sikere tehát nagyban függ a lótartótól is.

Tapasztalataid szerint milyen jellegű problémákra lehet megoldás a homeopátia?

Dr. Bogár Orsolya: Nagyon sokféle problémára használható, de nagyon fontos az együttműködő tulajdonos, aki minél jobban ismeri a lovát, annál könnyebb dolga van a homeopata állatorvosnak.

A homeopátiával kapcsolatban nagyon gyakran hallani, hogy egyénre szabott kezelést alkalmaz. Pontosan mit jelent ez?

Dr. Bogár Orsolya: Ez azt jelenti, hogy a beteg minden tünetét, a tünetek jellegét illetve az állat jellemét együttesen vizsgálva választunk szert. Tehát ha egy egyszerű náthát veszünk alapul, akkor arra minimum tízféle homeopátiás szer adható.
Ezek közül úgy választunk, hogy figyelembe vesszük például, hogy milyen a köhögés? Milyen az orrváladék? Lázas-e a beteg? Jól esik neki a törődés, vagy magányra vágyik, hogyan viseli a betegséget? Ilyen és hasonló szemponok alapján választjuk ki a megfelelő szert.

Sokszor hallani a homeopátiával kapcsolatban, hogy olyan kíméletes gyógymód, ahol nincsenek mellékhatások. Valóban így van?

Dr. Bogár Orsolya: Ez részben igaz csak. A homeopátiás szereknek a szó hagyományos értelmében nincsenek mellékhatásai, de nem szakszerű alkalmazás mellett (pl. nem megfelelő szer adása, nem megfelelő potenciaválasztás, túl sokáig adva…) kialakulhatnak nem kívánt hatások.

De vannak általánosan használható készítmények is?Homeopátia

Dr. Bogár Orsolya: Igen, a homeopátiában is van néhány könnyen és jól használható szer, amelyeket akár a ló ápolószeres dobozába is betehetünk, és szükség szerint alkalmazhatjuk akár a lónak, akár a lovasnak adva.

Az Arnica sérülések kezelésének egyik legfontosabb szere, de használhatjuk akár izomláz esetén is. Csípés, ödémásodás, égés, allergia esetén jelent gyors segítséget az Apis.

A Schüssler 7-es só idegrendszeri és nyugtató hatású lehet, görcsoldó és frissítő, élénkítő hatású, kiváló kiegészítő fájdalomcsillapító idegfájdalmak, migrénes hajlam, és kólika esetén.

A Traumeel készítmények kiválóan alkalmazhatók lágyrészsérüléssel járó balesetekben (pl. rándulás, ficam, zúzódás, vérömleny, ízületi folyadékgyülem), csonttörést kísérő, ill. műtét utáni vizenyő és lágyrészduzzanat kialakulása esetében; degeneratív, főképp váz- és izomrendszeri kórfolyamatokban (pl. ínhüvelygyulladás, nyálkatömlő-gyulladás, ízületek körüli kötőszövet-gyulladás); ízületek nem gyulladásos jellegű megbetegedéseiben (arthrosisban), továbbá bizonyos fogbetegségek esetén.

A saját lovaid esetén milyen esetben használod a homeopátiás szereket és mikor fordul elő, hogy inkább a hagyományos készítményekhez nyúlsz?

Dr. Bogár Orsolya: Azt gondolom, hogy találni kell egy arany középutat a természetes és a hagyományos módszerek között.
Természetesen igyekszem minél kevesebb erős hatású, hagyományos szert adni a lovaimnak, és szerencsére nem is nagyon van rá szükség.
Nyilvánvalóan a sebészeti esetekben hagyományosan kezelem őket is: bódítás, varrás, esetleges műtétek, de alapvetően igyekszem a problémákat a saját meggyőződésem szerint kezelni. A saját lovaimmal persze ez könnyen megy, szerencsére elég jól ismerem őket.

2017.11.03. Forrás: Dr. Bogár Orsolya
Kiemelt kép: canva.com
Frissítve: 2022.08.24.

Hozzászólások