A lovak tökéletes testsúlyt tartanak fent… a megfelelő szénaháló használatával

A megfelelő etetési módszer az egyik fontos összetevője a ló egészségesen tartásának, melyre a szénahálós etetés egy jó példa. Az alábbi írásban egy lótulajdonos saját tapasztalatain keresztül megszerzett tudását osztja meg a szénahálós etetés helyes alkalmazásáról és gyakorlati hasznáról.

Smoke, a bámulatos show ló leginkább tereplóvá vált. (Fotó: Jen McGeehan tulajdona)

Egyetlen lótartó sem szeretné megtapasztalni, hogy szeretett lova egyszer csak lesántul. „Hm, tegnap este még jól volt!” Ezt tapasztaltam meg én is hat évvel ezelőtt, amikor arra készültem, hogy bedobjam a reggeli adag lucernát a 28 éves palomino appaloosa heréltem, Smoke elé. Nem sokkal ezután (és egy, az állatkórháznak két órával korábban kifizetett 6000 dolláros végösszegű számlát követően) megpróbáltam a jobb első lábáról és patájáról készült röntgenfelvételekre összpontosítani, miközben próbáltam figyelni az orvos bejelentésére, miszerint a lovamnak rotálódott a patacsontja. „Micsodája rotálódott?” kérdeztem.

A patacsont elfordulása akkor következik be, amikor a patacsont részlegesen elválik a pata belsejétől. A diagnózist patacsont süllyedésnek, vagy laminitis-nek is nevezik, ám SÁNTASÁGOT jelent! Ez mindig komoly, mindig fájdalmas, mindig drága, és általában végzetes. Itt a bökkenő… Amikor megkérdeztem az orvost, „Miért” történhetett ez, nem tudott konkrét választ adni. Amikor a kovácsomat kérdeztem, megosztotta velem, hogy tizenhét rotációtól szenvedő lóval volt dolga, és egyik sem élte túl. „Egy sem?” kérdeztem sokkoltan. „Egy sem”, felelte. Ezen a ponton a könnyeim végigcsorogtak az arcomon.

Huszonegy évvel ezelőtt megszereztem ezt a bámulatos show lovat, leginkább tereplóvá változtattam, és el sem tudtam képzelni, hogy a mi időnk itt lejárt. Elkezdtem válaszok után kutatni… Először is a probléma „Miért”-jére, majd a „Hogyan ápoljam és tartsam” válaszokra volt borzasztóan nagy szükségem. Kiderült számomra, hogy a patacsont rotációja egy komoly jele, illetve tünete egy súlyos belső problémának. Egész történetünk a The Horse`s Hoof magazin 2014. téli számának (53. szám) 28-32. oldalán olvasható „Túlélni a patacsont rotációt… 28 évesen!” címmel. Ez a minden részletre kiterjedő cikk alapvető és értékes információkat tartalmaz, melyeket minden lótartónak be kell építenie a tárházába. A patacsont rotációjának NEM kell megtörténnie! Elsősorban a lótartó felelőssége biztosítani, hogy ne történhessen meg. Ám ha mégis bekövetkezik, a ló rehabilitálható!

Ez a cikk a szénahálókról szól, nem a patacsont elfordulásáról. „Miért pont szénahálók?” kérdezheted magadban. Azért, mert nem csupán az kritikus a ló teljes egészsége szempontjából, hogy mivel etetjük, hanem az is, hogy mennyit adunk neki enni. Vágjunk a közepébe… Amikor Smoke-nál kialakult a rotáció, legalább 100 font (több, mint 45 kg – a fordító) túlsúlya volt. Mind az állatorvosom, mind a kovácsom javasolta, hogy Smoke-nak különféle okokból fogynia kellene. És nemsokára meg is tanultam, hogy egy túlsúlyos ló megérett a patacsont süllyedésre. „Oké, és hogyan fogod eltüntetni róla azokat a szükségtelen és nem kívánatos kilókat?” tűnődtem… és kérdeztem. Nem igazán voltam kisegítve a válaszokkal. „És akkor mi van, ha egy kicsit kerekebb? Én kedvelem őt kellemesen teltnek.” érveltem. És minden alkalommal, amikor megetettem, eljátszotta, hogy ez az utolsó vacsorája, befalva az utolsó zsenge levelet és durva szárat egyaránt. (Ezt ma már úgy nevezem, az „Utolsó Vacsora Szindróma”.)

Kiderült, hogy a takarmányháló használata automatikusan segíti a lovat a testsúlyvesztés kihívásában. Miért? Mert rákényszeríti őket a kis falatok kihúzására, megrágására, lenyelésére és megemésztésére, elnyújtva a folyamatot sok-sok óra hosszára, a csupán egy-két óra helyett. Azonban nem minden szénaháló egyforma, így nem egyformán hatékonyak a fogyásban nyújtott segítségnyújtásban sem. Ezt az igazságot én is próbálkozások és kudarcok árán fedeztem fel. Néhány tévedést követően rátaláltam a Busy Horse Feed Bags-re. Ez a szövött mestermű vastag biztonsági öv típusú szíjakat használ, melyek elegendő méretű négyzeteket alkotnak ahhoz, hogy a ló kis falat szénákat ragadhasson meg, az egyszerre befalás helyett. Arra kényszeríti a lovat, hogy lassan egyen ahelyett, hogy mindent gyorsan befalna.

A lovat úgy tervezték, hogy minden 24 órás periódusnak kb. 85%-ában legeljen. A nélkül, hogy belemennénk emésztőrendszerük minden sajátosságába, elegendő annyi, hogy a lovam nagyon gyorsan megette a szénáját, amely végigszaladt érzékeny rendszerén, kitrágyázta, majd a következő tíz órában anélkül ácsorgott, hogy bármi más az útjába került volna. Nincs rajta mit csodálkozni, hogy ettől a „szindrómától” szenvedett. Ráadásul ez az étkezési rendszer óriási ingadozást okoz a ló napi vércukorszintjében… egy valós probléma azoknak, akiknél inzulin-rezisztencia (IR) alakult ki. Vérvizsgálatok igazoltál, hogy Smoke IR-es és cushing kóros is volt. (Még egyszer: lásd a The Horse`s Hoof magazin 53. számában megjelent cikket a részletekért és életmentő javaslatokért.)

Az egyetlen szénaháló, amit az elmúlt hat évben használtam, az a Busy Buffet Extra Slow Feeder. 59 dollárért megérte az árát, azóta is ugyanazt a darabot használjuk. Smoke csupán néhány hónap alatt több, mint 100 font súlyt adott le! Ezzel lekerült a súly a patáiról, különösen a rotálódott jobb elsőről, míg az emésztőrendszere számára is lehetővé tette, hogy egy egészséges és jóval hatékonyabb módon működjön. Inzulin szintje jóval kiegyensúlyozottabbá vált, ami segített az IR problémában. És Smoke nagyon elégedett! Nincs többé Utolsó Vacsora Szindróma.

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő lassító etetőháló kialakítást. Az egyik ilyen a Busy Horse Feed Bags.

Jelen voltam a Hawaii Horse Expo-n 2016. augusztus 6-án. Egy előadás „Szőrös, kövér és patairha gyulladásos” címmel áttekintést kínált az inzulin rezisztens és cushing kóros lovakat érintő tünetekről, okokról, és ellátásukról. A Hawaii-n található fűfélék édesebbek, sósabbak és híján vannak ásványi anyagoknak, szemben a szárazföldiekkel, így a zömében száraz etetés jó lehetőség lehet itt. Átbeszéltük a túlsúlyos lovakkal kapcsolatos kihívásokat, de a szénaháló használatának előnyei nem kerültek szóba. Így hát szóba hoztam. Nem minden hawaii ló legel a hét minden napján 24 órában. Amelyek igen, azoknál sokszor jelentkeznek problémák. Az én lovamnak nappal lehetősége van legelni, az éjszakát pedig a száraz, részben fedett karámjában tölti. Itt használom a szénahálót. És ez segített számára tartani a megfelelő testsúlyt az elmúlt hat év során.

Azoknak a cukorbeteg, vagy potenciálisan cukorbeteg lovaknak, akik a szárazföldön élnek, és akiknek fogyniuk kellene, ajánlott az elhelyezése egy nagyobb arénában, vagy legelési lehetőség nélküli karámban. Akasszunk ki három-négy szénahálót egyenletesen elosztva a területen és töltsük meg szénával. Ez arra is készteti a lovat, hogy mozogjon hálótól hálóig ahelyett, hogy egész nap egy helyben állna. Ez a módszer különösen hasznos a patacsont süllyedéses lovak rehabilitációjában. Ha a ló estére bemegy, akkor is csak a szénahálót használjuk. Nem csak, hogy élvezni fogja a lovunk, hogy egész nap egy biztonságos tempóban ehet, súlyt is fog veszíteni, és kevesebb széna megy pocsékba. És azoknak, akik elszántak lótársaik gondozását illetően, a megfelelő szénaháló segít fenntartani az optimális testsúlyt, egészséget és jókedvet. (Az IR-es lovak számára a lucerna nem ajánlott. Használjunk alacsonyabb cukortartalmú fűfélékből álló fűszénát.)

Boldog és hálás vagyok, hogy elmondhatom, Smoke és én még mindig egy csapat vagyunk. Május 12-én ünnepeltük a 34. születésnapját szeletelt brokkolival, és salátával, melyek biztonságos csemegék IR-es lovak számára (igazándiból minden ló számára). Ami halálos ítéletnek tűnt, gyorstalpaló tanfolyammá változott a kórtanok, új kifejezések és a régi dolgok új útjainak megértéséről. A puding próbája pedig a véreredményekben és látványban rejlik. Van egy lovam, amelyről megmondták, hogy nem fogja, vagy nem kellene túlélnie. Ma már egy teljes készletem van, amely felvértez arra, hogy továbbra is gondoskodhassak Smoke-ról, akárcsak arra, hogy segíteni tudjak más, hasonló gondokkal küzdő lótartóknak. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik nem csak segítettek Smoke rehabilitációjában, hanem velem együtt vágtatnak ezen az úton. És a lehetőség, hogy megoszthatom ezeket az információkat, lehetővé teszi számomra, hogy továbbadjam a reményt, hogy ezek a lovak megmenekülnek a szükségtelen betegeskedéstől, károsodásoktól és korai haláltól! Boldog terepeket!

Írta: Jen McGeehan

Megjelent: The Horse`s Hoof Magazine, 64. szám, 14-15. oldal, 2016. ősz

Fotók: Busy Horse Feed Bags

Fordította: Mráz Edina

Hozzászólások