Lovas balesetek közvélemény-kutatás – értékelés

Lovas balesetek közvélemény-kutatás – értékelés

A lovaglás és a lóval történő foglalkozás korántsem tartozik a veszélytelen tevékenységek sorába. A halálos sportsérülések , mintegy 25%-át a lovassportok teszik ki. A ló menekülő állat révén, kiszámíthatatlanul reagálhat egy- egy stressz helyzetben, könnyen megijedhet számára ismeretlen tárgyaktól, zajoktól, jelenségektől. Napjainkban már számos védőfelszerelés hivatott megelőzni az emberi életet követelő tragédiákat.

A Lovasok.hu csapata közvélemény-kutatást végzett a lovasok körében. Felmérésünk célja az volt, hogy megtudjuk mennyire elterjedt a védőfelszerelések használata lovaglás, hajtás illetve egyéb lovakkal folytatott tevékenység során.

Közvélemény-kutatásunkban több, mint 400-an vettek részt

A kérdőívet kitöltők 82,4 %-a több, mint 5 éve, 1,2 %-a pedig kevesebb, mint egy éve foglalkozik lovakkal. Az 1-3 és a 3-5 éve lovazók 8,1% és 8,6%-os arányt képeznek.
A felmérésben résztvevők , mintegy 59%-a hobbi, 17%-a versenyszerűen sportol, 23%-a pedig alkalmanként versenyzik.
A válaszadók többsége ( 33,6%) napi szinten foglalkozik lovakkal, 23,8% hetente 2-3 alkalommal. Kisebb csoportotokat alkotnak a hetente többször, havonta vagy még ritkábban lovas tevékenységet folytatók.

A felmérésben résztvevők 87,3%-a szenvedett már el lovasbalesetet

A megkérdezettek 7,3%-a egyszer, 12,1% tíz-tizenötször, 14,9% több mint hússzor, 20,8% öt-tízszer, 7,6% tizenöt-hússzor, 37,4% pedig kettő-öt alkalommal szenvedett lovas balesetet. A leggyakoribb a lóról történő esés volt, ezt követte a lovarda, karám területén szerzett sérülés, majd a lóápolás és a földi munka során bekövetkezett baleset. A balesetek legnagyobb része a zúzódással, horzsolással, ficammal végződött. A különböző fejsérülések, mint agyrázkódás, koponyatörés 40,7%-ban fordultak elő, csonttörés és repedés 37,9%-ot, a gerinc és csigolya törés 2,2% -ot érintett.

A 412 válaszadóból 270 mindig kobakban lovagol, 84-en pedig védőmellényt, gerincvédőt is viselnek. A hajtók körében már kevésbé népszerűbbek az említett védőfelszerelések, a kitöltők elenyésző része használja csak őket. Ugyanez mondható el a lovarda területén egyéb tevékenységet végzőkre is. Azon lovasok, akik nem használnak rendszeresen védőfelszerelést, leginkább kényelmetlennek találják azokat. A kérdőívet kitöltők többsége nyeregben történő munka során tenné kötelezővé a kobak és védőmellény, gerincvédő használatát.

A védőfelszerelések használata életet menthet!

A 21. századi lovas szerencsésnek mondhatja magát, hiszen védőfelszerelések széles választéka áll rendelkezésre, amiknek használata jelentős mértékben csökkenti a súlyos, maradandó károsodással járó sérülések esélyét. A fej és felsőtest védelme kiemelten fontos lovasok és hajtók számára egyaránt!

Amit feltétlenül ajánlott viselned lovaglás és fogathajtás közben:

  • Kobak
  • Gerincvédő / védőmellény / légzsákos védőmellény
  • Megfelelő, sporthoz ideális ruházat, cipő

Ajánlott kiegészítők továbbá, amik komfortosabbá tehetik a sportolást:

  • Kesztyű
  • Lábszárvédő/ csizma / csizmaszár

A Lovasok.hu piacterén széles kínálat vár ló és lovasfelszerelésekből egyaránt. Nézz szét Te is és találd meg a hozzád leginkább illő darabokat!

Tanner Eszter
Kép: canva.com
2022.09.18.
Frissítve: 2024.05.05.
Fotó: Canva

Hozzászólások