Trendben vagyunk- lóval vagyunk

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatorvos-történeti Gyűjteménye idén is megannyi interaktív programmal nyitja meg kapuit a Múzeumok Éjszakája látogatói előtt.

 

Az Állatorvostudományi Egyetem 2010 óta minden évben a Múzeumok Éjszakája programsorozat tematikájához igazodó bemutatókkal, szórakoztató előadásokkal várja az érdeklődőket.

Célunk, hogy az állatorvoslás népszerűsítése mellett, a felelős állattarttás fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

 

Az idei „Trendben vagyunk” tematika keretében az időtlen és változó trendek kerülnek a középpontba, ezért a történelmi Magyarság legfontosabb haszon- és társállatára a lóra fókuszálunk, hiszen népszerűsége reneszánszát éli napjainkban. 

A kép illusztráció

A kiemelt programunk az Állatorvostudományi Egyetem rektorának, Prof. Dr. Sótonyi Péter – az Anatómiai és Szövettani Tanszék tanszékvezető tanárának, a Magyar Lovassport Szövetség alelnökének két előadása: A Nemzeti kincsünk a ló, valamint a lenyűgözően látványos Élő anatómia című előadás. Utóbbi legfőbb attrakciója, hogy Sótonyi professzor egy élő ló közreműködésével mutatja be annak testi felépítését.

Néhány a programok közül:

  • Az Állatorvostudományi Egyetemre ellátogató érdeklődők rácsodálkozhatnak a lovas hadviselés hagyományaira, az azokat felelevenítő Mogyoródi Sándor- huszárok kültéri lovasbemutatóján. 
  • A rendezvényen, kiderül többek között, hogy mit csinál egy állatorvos, legyen szó akár fogászatról vagy belgyógyászatról.
  • Részt vehetnek egy izgalmas nyomozásban a campuson.
  • Megtekinthetik Ormándi Zsolt, a Lócipész patkolókovács bemutatóját. 
  • Az érdeklődök számos állatot vehetnek szemügyre közelebbről, köztük például nyestet, nyuszit és fácánt, ráadásul akár lovagolhatnak is. Az állatsimogatóban pedig valódi közelségbe kerülhetnek, Liana pónival és Plútó báránnyal, egy varánusszal, boával, szegélyes teknőssel, vadászgörénnyel és egy óriás ezerlábúval.
A kép illusztráció

A 2023. június 24-én 16:00-kor kezdődő programjainkról részletesebben itt valamint itt tájékozódhat.

Várjuk szeretettel az érdeklődőket, hogy a tudomány és a művészet találkozásának estéjén együtt fedezzük fel az állatorvostudományt!

A Sótonyi professzor előadásában szereplő lovakat a Készenléti Rendőrség biztosítja.

2023.06.21
Fotó: Canva

Hozzászólások