Monty Roberts foglalkozott a lovammal

“Monty Roberts foglalkozott a lovammal”

A 2008. július 15-én megrendezett Monty Roberts-shown rengeteg kétkedő, csodálkozó, vagy épp ámulatba eső nézőnek voltunk tanúi. A nagy érdeklődésnek köszönhetően mi is kíváncsiak voltunk, mennyire volt eredményes a bemutató. Hogy a módszer eredményességét bizonyítsuk és terjesszük,  megkérdeztünk két kedves lótulajdonost, akinek lovával Monty Roberts személyesen is foglalkozott a rendezvény keretein belül.

A beszélgetés során a következő kérdéseket tettük fel, és kíváncsian vártuk a válaszokat:

A kép illusztráció

Először Betti gazdáit, Badics Beát és Rónai Attilát kérdeztük.

– Miért  döntött úgy, hogy a lovát benevezi a kiválasztásra kerülő lovak közé?
– Szeretettük volna látni, hogy Mr. Roberts hogy dolgozik egy általunk ismert előéletű lóval. Megtiszteltetésnek vettük, hogy foglalkozik lovunkkal és esetleg véleményt, tanácsot ad nekünk nevelésével kapcsolatban.

Az előválasztás során a rendezvény szervezője, találkozott vagy érintkezett az ön lovával?
– Nem, csak e-mailben és telefonon beszéltünk egymással.

A kiválasztás során, illetve korábban bármikor érintkezett Monty Roberts az ön lovával bármilyen formában?
– Nem, csak a körkarámon kívül állva figyelte a lovak viselkedését Mr. Roberts.

– Mit érzett akkor amikor a lova bekerült a kiválasztottak közé?
– Büszkék voltunk, mérhetetlenül örültünk, hiszen lehettünk olyan szerencsések, hogy többek között a  mi kedvencünkkel is foglalkozik Monty Roberts, és persze nagyon kíváncsiak. Nagyon érdekelt, milyen lehet az a módszer, ami látványos, egy átlag ember számára is érdekes, na és persze, hogy milyen hatással lesz a találkozás lovunkra.

Mit remélt a rendezvénytől és megkapta a keresett válaszokat?
Azt reméltük, hogy a lovakkal való kapcsolatteremtési módszerünk tovább finomodik, elmélyül, és a mindennapos munkánkhoz, neveléshez olyan ismeretekre teszünk szert, ami megkönnyíti az állatokkal való együttműködést, a kapcsolatteremtést.  A rendezvény óta, és a Mr. Roberts-el töltött beszélgetés óta   több lovat is gyorsabban tudtunk csatlakoztatni, és lovainkon is észrevehető a változás.

– A rendezvénnyel kapcsolatosan van-e bármilyen észrevétele akár pozitív, akár negatív?
– Egy ilyen volumenű rendezvény nagyon nagy szervezettséget, utána járást, rengeteg munkát és költséget igényel, különösen a lovak szempontjából.  A műsor szervezői  remekül megoldották a problémákat, különösen figyeltek a lovak állapotára, helyükre, míg be nem vezették őket a csarnokba.

A rendezvényt követően milyen eredményt, változást tapasztalt, nem bánta meg, hogy lovát benevezte?
– Egy cseppet sem bántuk meg! Betti azóta sokkal kedvesebb, ragaszkodóbb az emberek felé, például ha más lovat kihozunk a karámból rendszeresen követ minket és sokáig kíváncsian nézi a kapuban, mi történik kinn a nyergelő helynél.
Sokkal érdeklődöbb, ezelőtt elsősorban a többi ló társaságát igényelte. Eddig is barátságos volt, de a show kissé megváltoztatta jellemét.

 

Majd Moha gazdájának, Nárcisznak tettük fel ugyanezeket a kérdéseket.

 

– Miért döntött úgy, hogy a lovát benevezi a kiválasztásra kerülő lovak közé?
– Monty régi tisztelői vagyunk, szerettük volna, ha személyesen próbálja megoldani a problémát, ami nekünk nem sikerült.

– Az előválasztás során a rendezvény szervezője, találkozott vagy érintkezett az ön lovával?
– Nem.

– A kiválasztás során, illetve korábban bármikor érintkezett Monty Roberts az ön lovával bármilyen formában?
– Nem, Monty a körkarámon kívülről nézte csak meg a lovakat, akiket asszisztense futószárazott.

– Mit érzett akkor amikor a lova bekerült a kiválasztottak közé?
– Micsoda kérdés?! Azért jelentkeztem, mert bíztam benne, hogy bekerülünk, tehát nagyon örültünk.

– Mit remélt a rendezvénytől és megkapta a keresett válaszokat?
– A rendezvénytől pontosan azt reméltem, amit láttam. Külön öröm, hogy Montyval személyesen találkozhattunk. Jó volt megtapasztalni, hogy az az ember, akiről a könyveiben olvastam, a valóságban is hiteles. Csodálatos bemutatót tartott, kedves humorral fűszerezve. Monty megmutatta az utat, azt a fajta foglalkozást a lóval, amit nyílván gyakorolni kell. Ez nem varázslat, hogy egyből csoda történjen. Sok munka és figyelem.

– A rendezvénnyel kapcsolatosan van-e bármilyen észrevétele akár pozitív, akár negatív?
– Pozitív, kivéve a homok-malőrt, az olyan „magyarmód” nem stimmelt. A szervezők, a segítők mind nagyon jól dolgoztak. Esetleg a szinkron tolmács fiú nem ártott volna, ha lovas ember és ismeri a lovas szlenget, de amúgy ő is állta a sarat.

– A rendezvényt követően megbánta, hogy benevezte a lovát, illetve milyen eredményt, változást tapasztalt?
– Dehogy bántam meg! Csodálatos változás nincs, további munka van. Moha már nem hörög, ha meglátja az ernyőt, de még nem az igazi. Az óriási tócsákon is könnyebb átvinni, mint eddig. De ez így normális. Buta aki azt hiszi, hogy fél óra alatt csoda történik és nem kell tovább dolgozni. Monty beindította a lovat az ösvényre. Az ő szellemében kell tovább haladni.

Köszönjük, hogy megosztották velünk tapasztalataikat!

Molnár Zsolt és Török Gergely

 

Frissítve: 2024.01.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások