Huszonegy Przewalski-lovat engedtek szabadon Kínában

 

Huszonegy Przewalski-lovat engedtek szabadon Kínában

A Dunhuang Nemzeti Park vadlóállománya 21 Przewalski lóval gyarapodott a múlt hét folyamán. A mostani akció döntő jelentőségű az ősi vadlófajta megmaradása tekintetében. 

A lovak mintegy 10 órás út után érkeztek meg a rezervátumba és szabadon engedésük előtt egy alapos állatorvosi vizsgálaton estek át. „Eddig minden a legnagyobb rendben van. A lovak megszokták az új környezetüket és kiváló egészségnek örvendenek” – nyilatkozta Sun Zhicheng, a nemzeti park munkatársa.

A Przewalski az utolsó ma is élő vadlófajta. Ezek a kis fakó lovak egykor egész Eurázsiában megtalálhatók voltak, de a vadászat és természetes élőhelyeik szétrombolása miatt a fajta gyakorlatilag kihalt. Az utolsó vadon élő Przewalski-lovat 1969-ben látták.

A vadlovak utolsó képviselőjét egy állatkerteket összefogó nemzetközi tenyésztési program mentette meg a végleges kihalástól. Manapság már több mint 1.000 Przewalski-ló él a világ állatkertjeiben.  A 90-es évek elején kezdődtek az első visszatelepítések Mongóliában, a fajta eredeti élőhelyén. Napjainkban már körülbelül 300 ló él ezen a területen. Ezzel majdnem egyidőben a Dunhuang Nemzeti Parkban is megkezdődött a fajta visszatelepítése. Itt az egykor 18 lovat számláló álló állomány mára 75-re gyarapodott.

Zhao Chongxue, a természeti egyik munkatársa szerint a nemzeti park egyik legnagyobb problémája a vízellátás fenntartása, mivel a talajvízkészletek jóformán teljesen kiürültek. A park dolgozói ezért idén tíz új kutat ástak, hogy legyen miből itatni a lovakat.

Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás:  http://www.chinadaily.com.cn
Fotó: Novotni Péter

Hozzászólások