Futókat mentett a nyugdíjas távló

Remington, a 27 éves izlandi ló és gazdája, John Parke minden évben átfésülik a Santa Barbara 100 Mile Maraton utolsó 30 mérföldes, a kietlen és sziklás Santa Ynez hegységen át vezető szakaszát, hogy segítséget nyújtsanak a kimerült, eltévedt, vagy lemaradt sportolóknak. Idén két futó nekik köszönhette az életét.

John és Remington első mentőakciója a 100 mérföldes (kb. 160 kilométer) táv 75. mérföldjénél kezdődött, ahol két futó ült a sziklákon, akik nem tudtak tovább menni. Négy mérföldre voltak a legközelebbi ellenőrző ponttól, ahol vizet, élelmet és orvosi ellátást kaphattak volna, vagy autóval, netán helikopterrel kimenekíthették volna őket. John vizet adott nekik, de ahogy elindultak az ellenőrző pont felé, nyilvánvalóvá vált, hogy egyikük nem tudja a saját lábán megtenni a távot. John nem habozott, a kimerült sportolót felültette Remingtonra, így jutottak el az állomásig.

Egy rövid pihenő után John és Remington ismét útnak indultak. A szakasz 85. mérföldjénél, a maraton legsziklásabb, legtechnikásabb szakaszán ismét egy teljesen kimerült, remegő és hallucináló futóra bukkantak, aki bevallása szerint eltévedt. Mivel a saját lábán nem jutott volna el a következő ellenőrző pontig, itt sem maradt más választás, mint a lovaglás. “Azt kérdeztem tőle, hogy lovagolt-e már valaha. Azt válaszolta, hogy még soha. Akkor ez a szerencsenapod, mondtam. Felültettem, a hőszigetelő takarót sátorként rá és a lóra borítottam, hogy a ló hője őt is melegítse.”

“Vannak távlovasok, akik szerint Remington túl öreg, túl kicsi és túl lassú.” mondja John. És ez a kis nyugdíjas ló két életet megmentett.

Aktív versenykarrierje során Remington összesen 11.300 mérföldet hagyott maga után és mindig az első tízben végzett. 160 kilométeres versenyből összesen tízet teljesített. Parke és Remington első versenye azért is igen emlékezetes volt, mert a versenyállatorvos nem volt felkészülve a kis izlandi speciális jármódjaira. Remington gazdája elmondása szerint igazi egyéniség, domináns, kötekedő lovacska, aki egyszer még egy medvét is megfutamított kalandjaik során.

2015.07.27. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Imgur
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.08.

Hozzászólások