keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Elhunyt a Magyar Lovas Szövetség egykori elnöke
Dr. Papócsi László (1939-2015) több mint másfél évtizeden át volt a Magyar Lovas Szövetség elnöke (1983-1999), c. egyetemi tanár, az állatorvos-tudomány kandidátusa. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük a Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.

Kulturáltság, eszmeiség, szakmaiság, igényesség, általános- és szakmai műveltség kísérte életútját. Értékrendet és stílust meghonosító karizmatikus személyiség. Világos célmegjelöléssel, igényes számonkéréssel irányított, a teljesítmény alapján minősített.

Elnöksége alatt a magyar lovasok az olimpiákon (Barcelona, Atlanta) mindhárom szakág egyéni- és csapatversenyében startoltak. A Lovas Világjátékokon, világbajnokságokon valamennyi szakág eredményesen mutatkozott be (Stockholm, Hága, Róma). Nagy gonddal segítette, hogy a korosztályos Európa-bajnokságokon a nemzetünk minden szakágban csapattal vegyen részt. 

Maradandót alkotott – a teljesség igénye nélkül említve néhányat:

  • A Magyarországon rendezett világversenyek – Szilvásvárad, Kecskemét, Kaposvár, Budapest – főszervezője
  • A Tattersall felújítása, fedeles lovarda építése
  • Kaposvári Lovasakadémia létrehozása
  • Gróf Széchenyi István Emlékérem alapítása
  • A Hiltonban rendezett nagy sikerű FEI Közgyűlés rendezője
  • Nagy értékű sportlovak behozatala a tenyésztés, a díjugrató és a díjlovagló szakág számára
  • A lovaskultúra fejlesztése és oktatása

Életműve a magyar lovassport kitörölhetetlen része. 

2015.12.17. Dr. Fehér Károly - kommunikációs igazgató, Magyar Lovas Szövetség

Váczi Ernő megemlékezése Dr. Papócsi Lászlóról

Ismét előre ment egy magyar karizma. Örökül hagyta a további céllátás kötelmét, a feladatmegoldó szorgalom sikerélménybe rejtett örömének reményét. 

Elhunyt dr. Papócsi László állatorvos, mezőgazda, a megtiport falu felemelésének patrónusa, a világszínvonalat megálmodó magyar állattenyésztés, közte a lótenyésztés sportirányba újuló rendszerének apostola, a barátunk.

Lovas-szövetségi elnökként a rész és egész egyidejű látásának ritka tulajdonságával, az emelkedett, de reális célok magaslata felé, az egyetemes lovaskultúra össznépi megteremtése irányába vezette a századvég magyar lovasait.

A népszerűsítő szakirodalom bővítésével, a minősített lovasiskolák példaerejével, a kiemelkedő szakemberek életművét láttató jutalmazásokkal is, a kezdő és utánpótlás lovasok jövőreményét csillantotta meg. A magyar fogathajtó világsikerek nyomán ösztönző fejlesztéseket kezdeményezett a nyerges-sportok olimpiákat célzó reményével.

Megnyerő emberi tulajdonságaival, pallérozott szakmai ismereteivel, pozícionális lehetőségével széleskörű együttműködést kezdeményezett a nemzetközi lovas szervezetekkel is. Lovas emlékezete is példás, és hasznos fogódzókkal telített.

Kedves Laci! Személyes emlékeim tárháza is zsúfolt az együtt megélt, fél évszázad előtti, új mechanizmus szeles bábolnai kezdetektől, a szárkezelő-zsenis szilvásváradi aranyözön koccintásán át, a legutóbbi hónapokig megélt hittel-hitéig…

Dr. Papócsi László életműve példaértékű.
 
Élő emléke őrzendő, mert csak az hal meg, akit elfelejtenek.
 
Dr. Papócsi László emlékfája az alagi derby-nyerők parkjában.

2015.12.14. Váczi Ernő
Frissítve: 2016.01.19.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés