keresés a lovardák között

Új fedél a bábolnai csikók feje felett
A Földművelésügyi Minisztérium százmillió forintos beruházásának köszönhetően teljesen újjászületett a világhírű magyar ménesgazdaság csikótelepe. 

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. területén legutóbb
a felújított Ölbő-pusztai telephelyet adták át 2015. januárjában

Az idén 226 éves birtokon tartott ünnepélyes átadáson Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte: a lovaskultúra meghatározó nemzeti kincs, amelynek hamarosan kulcsszerepe lehet az idegenforgalomban, a sportban, a gyógyturizmusban, sőt, az oktatásban is.

Az 1789-ben alapított Bábolna Ménesbirtok Csikótelepe Shagya-arab és az arab telivér tenyésztésének fontos helyszíne, itt tartják tenyésztésbe bevont kancákat és csikóikat. A telephelyen lévő műemléki főépület és futóistálló állapota viszont az utóbbi évtizedekben nagymértékben leromlott, ezért szükségessé vált felújításuk. Az istálló most teljesen új tetőt kapott, és megszépült a külső homlokzat is. A felújítások itt nem állnak meg, hanem belül is folytatódnak, továbbá új széna-és szalmatároló készül. 

Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: „az ilyen beruházásokat befektetésnek tekintjük a lovas szakma jövőjébe.” Mint fogalmazott, a Nemzeti Lovas Program céljainak eléréséhez a legmagasabb szintű szakképzés szükséges, amelyhez nélkülözhetetlen a ménesgazdaságok bevonása az oktatásba. A lovak iránt elkötelezett, életpályaként ezt az utat választó diákoknak nemzetközileg is versenyképes tudást kell szerezniük itthon. „Ha eredményes lesz a lovasképzés átalakítása, akkor ezen a területen regionális központtá is kinőheti magát Magyarország” – húzta alá Dr. Simon Attila István. Hozzátette: a lótenyésztés lassan újra a helyére kerül a magyarok gondolkodásában, és hamarosan meghatározó jelentősége lehet a sportban és az idegenforgalomban, a gyógyturizmusban, sőt, még az oktatásban is.

2015.10.05. Forrás: Kormany.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés