keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas filmek

Egy elfeledett magyar ménes nyomában
Hallottál már a bajor király unokájának sárvári méneséről? A Wittelsbach család híres lovairól, akiket a második világháború végén Németországba menekítettek gazdáik? Ezek a lovak ott is megmaradtak ízig-vérig magyarnak, de gazdáik és gondozóik sem feledték el soha, honnan jöttek.

Október 18-án 16.20-tól mutatja be a Duna World csatorna Petényi Katalin és Kabay Barna A sárvári ménesgazda című filmjét, amely az utolsó bajor király unokájának, Lajos hercegnek a Magyarországgal összefonódó, megrázó és megindító sorsát örökíti meg. 

Lajos herceg kedves lovaival

A film apropóját egy váratlan felfedezés adta: Petényi Katalin és Kabay Barna a Wittelsbachok leutstetteni birtokán lévő temetőben a sírokon magyar neveket fedeztek fel. Kiderült, hogy magyar lovászokról van szó, akik azt a ménest gondozták, melyet Lajos herceg eredetileg Sárváron tenyésztett, és a II. világháború végén az oroszok elől Bajorországba menekített át.

A film készítői tizenöt éven át követték a visszavonultan élő arisztokrata család életét. Lajos herceg, az utolsó bajor király, III. Lajos unokája már kisgyermek kora óta erősen kötődött Sárvárhoz, a magyarokhoz. Anyanyelvi szinten beszélt magyarul, Sopronban végezte erdőmérnöki tanulmányait. A magyarság iránti szeretete egész életét végigkísérte.

A ménes 200 éves múltra tekint vissza, a Wittelsbach család érdeme, hogy a Sárváron létrejött ménest szakértő gondossággal ápolták, fejlesztették. A családnak a mezőgazdaság modernizálása mellett ez volt a szenvedélye, nagyon értékes lovak születtek ott. 

A 1945-ben, a II. világháború végén Németországba menekítették a ménest – egy részüket lábon, másokat vonaton. Lajos herceg három hétig menekült 18 lovaskocsival és a magyar lovászokkal az osztrák hegyeken át. A nappalokat erdőkben elrejtőzve töltötték, éjszakánként haladtak előre.

A Leutstettenbe menekített jószágokat továbbra is magyar lovakként tartották számon, amelyekkel sorra nyertek nemzetközi fogathajtó versenyeket, és amelyek európai hírűek voltak. A áttelepített ménesben a már ott, Bajorországban született lovakat is magyar nevekre keresztelték, volt ott Csillag, Táltos és más magyar nevű ló is.

A nyolcvanas években Lajos herceg elhatározta, hogy visszaajándékozza a magyar államnak a sárvári ménest, amit addig Leutstettenben gondoztak. A ménes helyét időközben felszámolták Sárváron, már nem voltak ott istállók, így Balatonfenyvesre kerültek a lovak.

A rendszerváltozás után viszont privatizálták a ménest, és az új tulajdonos nem tartotta egyben az állományt, hanem szétszórta az egyedeket szerte a világban. Lajos herceg 2008-as halála óta fia, Luitpold herceg a sárváriakkal együtt próbálja rendbehozni ezt a tévedést, mert ezt az egyedülálló génállományt jó lenne egyben kezelni. Jelenleg egyesével próbálják felkutatni és felvásárolni a még kinyomozható, egykori sárvári gyökerű lovakat.

A sárvári ménesgazda című filmet
2015. október 18-án 16.20-tól mutatja be a Duna World.

 A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

2015.10.02. Forrás: mediatanacs.blog.hu


KapcsoLÓdó cikkek:


Lovas filmek »

Ménesek »

Híres Uradalmi Ménesek »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés