keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

A háborús hős és világutazó katonaló kalandjai
Ausztráliában született, kéthónapos embert próbáló hajóúton érkezett Angliába, ezrede élén eljutott Dél-Oroszországig, ahonnan saját lábán tért haza: ő The Sikh.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Michal Morpurgo War Horse című könyve, annak színházi és filmes feldolgozása valódi lavinát indított útjára. A történészek, illetve a történelem iránt rajongók az utóbbi években vélhetően a Hadak útján hatására kezdik újra felfedezni a háborúk elfelejtett, négylábú hőseinek történetét

The Sikh kalandos életútját Chris Chatterton, a Soldiers of Gloucestershire Museum kurátora mentette meg a feledés homályától.

The Sikh Ausztráliában született, majd Indiába került, végül 1913-ban érkezett Észak-Kínába a 36. Szikh Ezreddel, ahol Vicary főhadnagy lova lett. Amikor az ezredet 1914-ben Európába vezényelték, Vicary engedélyt kapott arra, hogy magával vigye a lovát. The Sikh volt az egyetlen ló, aki az ezreddel tartott a nyolchetes hajóúton. The Sikh egy összeácsolt nyitott bokszban utazott a fedélzeten, kitéve az elemek tombolásának. Csak Hong Kongban, Szingapúrban, Port Szaidnál és Gibraltáron volt lehetősége arra, hogy a szilárd anyaföldön megmozgassa a lábait. 

Vicary és The Sikh vezették a 16. Gloucestershire Ezredet a szerb és bolgár csatákban, majd továbbhaladtak Dél-Oroszországba. 1918-ban, a háború végén pedig lábon tették meg a hazavezető utat Törökországon, Görögországon, Olaszországon és Franciaországon keresztül. Hazájában Vicary-t alezredessé léptették elő, The Sikh pedig gazdája devoni otthonában töltötte nyugdíjas éveit.

A nyugdíjas The Sikh Vicary alezredes devoni otthonában. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

The Sikh az egyike volt azon 1.000.000 lónak, akiket a nyugati frontra küldtek harcolni az első világháborúban - és az egyike annak a 67.000-nek, akik visszatérhettek otthonukba.

2015.01.22. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: DailyMail

 Katonaló, háborús hős és világutazó

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés