keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Apassionata: ma is Európa legnépszerűbb lovas show-ja
Az Apassionata, a felejthetetlen és első nagybetűs lovas show volt, amit a hazai közönség láthatott. A mindig megújuló Apassionata Németországban máig töretlen népszerűségnek örvend. Az előadásokon ráadásul az ExperiDance nemzetközi tánckarának táncosai is ott vannak.

Még 7 képünk van az Apassionata Az Arany Nyom című előadásáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Peter Massine üzletember 2004-ben alapította meg Európa legnépszerűbb lovas show-ját, az Apassionatát. Massine sem táncos, sem lovas múlttal nem bírt: egyszerűen magával ragadta a közönség lelkesedése egy lovas show-n. Társulatának előadásaira ma már évente félmillió néző kíváncsi. 

Az Apassionata 2006 karácsonya előtt jött Budapestre, hogy többek között Kassai Lajos lovasíjászaival, Lezsák Levente lovaskaszkadőrrel, a Lázár testvérekkel, s nem utolsó sorban Román Sándor társulata, az ExperiDance táncosaival népszerűsítse a lovassportot a Sportarénában. Az Epona Spanyol Lovasiskola alapítója, Borsó Béla ajánlására azt az estet Román Sándor koreografálta, aki így olyan rendezők sorába kerülhetett, mint Gert Hof.

Peter Massine jó emlékei között őrizte a budapesti fellépést, s idén újra megkereste Román Sándort, aki társproducerként is jegyzi az Apassionata legújabb show-ját. Az Arany Nyom (The Golden Trail) című előadás táncosait Román Sándor és az ExperiDance válogatta, az ExperiDance új nemzetközi tánckara a budapesti próbateremben tanulta be a koreográfiát is. Minden további a szászországi Riesa sportarénájában készült. 90 közreműködő, 46 ló és 3 szamár – már a számok is lenyűgözők.

Az előadás kerettörténete Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művére rímel: a főhős Madeleine egy eltűnt mosolyt keres egy elvarázsolt múzeumban, amelynek – vetített − képei egymás után megelevenednek.

Az arab, azték, breton, fríz, menorquin, andalúz, quarter, és az ősi csataló hatalmas leszármazottja, a shire lovak akrobatái, együttműködve a balettosokkal így „jutnak el" az aranypalotába, a tenger mélyére, repülőtérre, a tűz birodalmába, a csillagok közé. A szépséget kereső, lélegzetelállító vagy épp humoros jelenetek közül a legismerősebb a puszta fogat, amelyet itt nem öt, hanem hat lóval mutatnak be, s a német nyelvterületen régóta bevett „magyar postának" hívnak. Az est sztárja természetesen Charlie, a shetlandi póni, aki tudományával nem marad el a nagyoktól, ám mindössze hatvanhárom centiméter magas – hozzá képest Napóleon, a miniszamár is langaléta a nyolcvan centiméteres magasságával.

Egy előadás délután, egy pedig este – többezres nézősereg, rengeteg gyerek, a siker fergeteges. S a lovak másodszorra is éppoly jókedvűek. A titkokra természetesen a kulisszák mögött – a fűtött istállókban − derül fény. Mint kiderül, az Apassionata lovai és szamarai jókedvükből mutatják be újabb és újabb kunsztjaikat – ugyanis boldogok. Ezért van az istállóban rend, tisztaság, kényelem, kellemes hőmérséklet. Nincs egy hangos szó, verbális vagy fizikai erőszaknak itt a hírét sem ismerik.

Még 7 képünk van az Apassionata Az Arany Nyom című előadásáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

S nemcsak a lovak sörényét fonják be, a baráti viszonyt sem hanyagolják a német, francia, spanyol és portugál lovasok. Charlie suttogója, az egykori olasz súlyemelőbajnok, Bartolo Messina a jeleneteiben hét különböző lóval is „elbír" egyszerre: a shetlandi póni mellett fríz, luzitán, arab, andalúz, karthúziai és egy welsh keverék szerepel együtt. Halk szó, testbeszéd: ennyi elég ahhoz, hogy megértesse magát velük. Csupán a csacsik trénereinek van nehéz dolga: bár a szamarak épp olyan intelligensek, mint a lovak, csökönyösek: csak azt tanulják meg, amihez kedvük van. Ezért szamarak.

Még 7 képünk van az Apassionata Az Arany Nyom című előadásáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Németország lovas kultúrája miatt is irigylésre méltó helyzetben van: egy-egy családnak errefelé nem jelent akkora terhet, ha fia, lánya lovagolni szeretne – az Apassionata közönsége ezért rendre teli van szakértő szemmel is látó gyerekkel. A show egyébként Münchenben készül letelepedni: 2016 elejére az Allianz Aréna közelében épül meg ötvennégyezer négyzetméteren az Apassionata Park, amelynek csak egy része lesz a színház. Ha nincs show, ide akkor is bejöhet majd bárki.

2014.12.28. Forrás: Tölgyesi Gábor, MNO.hu 
Fotó: Apassionata
Apassionata: ma is Európa legnépszerűbb lovas show-ja

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés