keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Négy patán járó karácsonyi csodák
Szívmelengető karácsonyi csodák márpedig vannak –  a lovak világában is. 

A 10 kilós pónicsikó

Az ausztrál University of Queensland Equine Hospital állatorvosai számára igazán különleges volt az idei karácsony. Bár életeket mentenek az év minden egyes napján, a karácsony előtt a kórházba érkező pöttöm, alig 10 kilós póni csikó egy igazán különleges kihívás elé állította őket. 

Philomena egy kisállatmérlegen

Már a betegfelvételnél is kisebb zűrzavart okozott az aprócska beteg: vajon a kisállatklinikára, vagy a nagyállatklinikára kellene küldeni? Végül a két részleg munkatársainak összefogásával vehette kezdetét az kiscsikó ellátása. 

A négy napos Philomena szepszissel és veseelégtelenséggel került a kórházba de az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően teljesen felépült és mamájával együtt visszatérhettek gazdáikhoz. Kezelőorvosai viszont minden bizonnyal sokáig fogják emlegetni legkisebb karácsonyi páciensüket.

Philomena és mamája egy normál méretű etető mellett

Karácsonyra műlábat kapott a szamár

Hectort előző gazdája hagyhatta a Luxor Animal Welfare Centre kapuja előtt még januárban. Mivel ugyanis a szamárnak hiányzott a bal hátsó patája, önállóan járni nem tudott. Ideje nagy részét állva, ülve, vagy fekve töltötte, de mivel ennek ellenére sem tűnt levertnek és nem voltak fájdalmai, az állatvédők úgy gondolták, hogy az eutanázia helyett megpróbálnak még egy esélyt adni a csacsinak és egy műlábbal lehetővé tenni, hogy teljes életet élhessen.

Ennek érdekében olyan szakértőkkel vették fel a kapcsolatot, akik emberek számára készítenek műlábakat. A készülő protézishez szükséges alkatrészeket pedig az a Legs4Africa nevű segélyszervezet küldte Hectornak, ami Afrika legszegényebb országaiba igyekszik protéziseket eljuttatni a legszegényebb betegeknek.

Hector járni tanul

"Fantasztikus karácsonyi ajándék, hogy Hectort járni láthatjuk, és örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a projektnek" mondta Tom Williams, a Legs4Africa alapítója. 

"Hector csak egy a sok segítségre szoruló szamár közül. Világszerte több szamarat használnak személy- és teherszállításra, mint autót" mondja Georgie Hollis, aki a műlábat készítette Hectornak.

A hosszúfülű most egy hónapig teszteli a protézist. Ezután Georgie Hollis ellátogat hozzá, hogy megnézze a lábát, és elkészítse végleges, lélegző anyagú, könnyebb és sportosabb műlábát. 

2014.12.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Equusmagazine, BBCCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés