Hogyan előzhetem meg a nyeregtörést, vagy hogyan gyógyíthatom?

Nyeregtörés, nyeregnyomás: a ló hátán az egyenetlen nyomás hatására keletkező dörzsölődés, szövetkárosodás. A helye beduzzad, rosszabb esetben a szőr kidörzsölődik, a bőr feltörik, mélyebb rétegekben is gyulladás, szövetkárosodás lép fel.

A ló érzékeny állat, akit a természet alapvetően nem arra teremtett, hogy a hátán lovast hordozzon. Így sajnos 10-ből 9 lovas már találkozott a nyeregtöréssel, nyeregnyomással és tapasztalta, hogy az apróságnak tűnő kis sérülés vagy kifehéredés milyen hosszasan gyógyul és milyen sok fájdalmat okoz a lónak és milyen sok bosszúságot a lovasnak.

Mik az ismérvek?

Kezdetben talán csak egy pár matt folt látszik, vagy egyenetlen izzadtság a nyeregalátét alatt, esetleg törött szőrszálak és némi lovaglási probléma. Aztán jön egy kis púp, érzékeny, beejtett hát, komolyabb lovaglási problémák, és következik a katasztrófa.

 

A nyeregtörés gyorsabban bekövetkezik, mint az ember gondolná és sok különféle oka lehet. A gyógyulás pedig lassú, a kihullot szőrszálak helyére idő kell, amíg újak nőnek, és ezek már sokszor fehéren bújnak elő, hiszen mélyebb bőrrétegek is károsodtak.

Mi a kiváltó ok?

A nyeregtörés kiváltó oka különféle lehet, például egy ránc, dörzsölő szegély a nyeregalátéten, koszos, sóval és piszokkal telített kőkemény nyeregalátét, a ló hátához nem illeszkedő nyereg vagy egy rosszul ülő lovas, rossz nyergelés, rossz hevederválasztás.

A feltört hátú lovat nem szabad tovább lovagolni a gyógyulásig, még plusz alátétekkel, betétekkel sem!

Mit tegyek, ha nyeregtörése van a lovamnak?

Ha minden igyekezetünk ellenére bekövetkezik mégis a nyeregtörés, akkor a helyét meg kell tisztítani, le kell hűteni. Az apró sebek bakteriális vagy atkás felülfertőződése komoly problémákat okozhat, a fertőtlenítésre oda kell figyelni! Gyakran apró pattanásszerű dudorokat látunk nyereghelyen, ezek eltömődött faggyúmirigy nyílások, melyek szintén könnyen kidörzsölődhetnek, sebesedhetnek, ezeket is fertőtleníteni kell.

Hűtésre és enyhe fertőtlenítésre jó eredménnyel használhatunk almaecetes vizet, a szőrmentesre dörzsölődőtt felületek gyógyulásának elősegítésére pedig kiváló a gyulladáscsökkentő és hámosító orbáncfűolaj. Almaecetet minden nagyobb hipermarketben, orbáncfű olaj pedig minden bioboltban kapható.

Barefoot: mi a reménytelenül piszkos nyeregalátéteket és a rosszul ülő lovasokat nem tudjuk kiszűrni, de az biztos, hogy olyan nyerget adunk nektek, ami pontosan illeszkedik a ló hátához és nem töri fel! Minden nyergünkre 2 év teljes körű garanciát vállalunk.

A cikk hosszabb változata a www.barefoot-nyereg.hu oldal tudástár menüjében és a facebook oldalunkon elérhető.

 

A cikk megjelenését a

támogatta.

2014.06.02. Barefoot-nyereg.hu
Forrás: S. Miller, Dr. A. Wyrwoll, Marton Zsófia írásai
Fotók: Barefoot-nyereg, Canva
Frissítve: 2022.02.05.

Ingyenes tanácsadás:
Harcsa Boglárka, Barefoot tanácsadó
+36 70 600-6885

 

 

Hozzászólások