keresés a lovardák között


Lóvásárlás felsőfokon

Tény, hogy nem sokan engedhetik meg maguknak a lóvásárlás és a lótartás luxusát, de egy esetleges rossz döntését még kevésbé. Kedves Olvasó, amennyiben lóvásárlásra adtad a fejedet, nem mindegy milyen célból, honnan, hogyan, és mennyiért vásárolod meg sporttársadat.

A szabadidős tevékenységek és versenyek között az egyik legköltségesebbé válhatnak a ló- és lovassportok, amennyiben saját állatot szeretnél tartani. Ha úgy döntöttél, hogy saját lovat szeretnél, akkor a legfontosabb meghatároznod, hogy pontosan milyen célra kívánod majd használni: hobbiállatként akarod tartani, szeretnél vele versenyeken résztvenni, netalán belekóstolnál a tenyésztésbe? A vásárláskor felmerülő szempontok között a legfontosabbak a kor, a fajta, adott esetben a származás, nem, nagyság, szín, valamint a ló képzettsége. Ezen tulajdonságok mellett természetesen döntőnek bizonyulhatnak egyéb szubjektív elvárások is, mint például az azonnali szimpátia, kötődés.


Angol telivérek egy lóversenyen 

Versenyló vétele előtt

Amennyiben úgy döntöttél, hogy a lósport és a versenylovak világa áll hozzád közel, de nem tudod, honnan érdemes jó vérvonalú angol telivért vásárolnod, jó, ha szakavatott segítséget veszel igénybe. Ha híján volnánk a lóversenyzésben és a lóvásárlásban jártas barátnak, mi magunk is megpróbálkozhatunk vele. A Deluxe Magazin kérdésére Szécsi Rezső, a Magyar Lovaregylet főtitkára elmondta, Magyarországon a kilencvenes évek elejétől kiemelkedő a lovak aukciókon történő vásárlása. "Nyugat-Európában a lóvásárlás hosszú évtizedek óta árverésekre épülnek. A kilencvenes évek elején 50 és 100 közötti egyedet vásároltunk Angliából" - tette hozzá a Szécsi Rezső, aki azt is elmondta, hogy elsősorban az ír, brit és német angol telivérállományból vásárolnak.

A ló sport új versenylovainak értékesítésével számos hatalmas, egyesületbe tömörülő ügynökség foglalkozik Európa-szerte. Az árverések kitűzött időpontja előtt jóval kiadják az árverési katalógusokat, amelyekben részletes információkhoz juthatunk egyebek közt az eladásra kerülő egyedek családfájával, előéletével kapcsolatban. Amennyiben megtetszett valamely, a katalógusban szereplő pompás állat, rögtön fel is hívhatjuk az ügynökséget, hogy további értékes részlethez jussunk a kiszemelt egyeddel kapcsolatban. Ha az ügynök szerint is nagy reménység lehet a lóversenyzés világában az adott ló, és eldöntöttük, hogy megvásároljuk, akár személyesen is kiutazhatunk az aukcióra. Természetesen a saját ügynöknek köszönhetően lehetőség van a vásárlás on-line lebonyolítására is, de ha biztosra akarunk menni, érdemes jelen lennünk az árverésen. A nap első felében ugyanis jártatóban felvezetik az eladásra kerülő egyedeket, így a vásárlás előtt mi magunk is megnézhetjük a reményeink szerint hamarosan a tulajdonunkba kerülő angol telivért.

 


Lóaukció Lengyelországban 

A többnyire 10-20 ezer eurós, azaz körülbelül 2,6 és 5,4 millió forintos áron gazdára lelő lovakat az EU-nak köszönhetően már 1-2 nap alatt hazaszállíttathatjuk, bár számolnunk kell némi pluszköltséggel is. Az ügynöki jutalék, a lóútlevél, az egészségügyi igazolások és egyéb kiadások további mintegy 1500 euró, vagyis közel 400 ezer forint költséget jelentenek, a ló hazaszállítása pedig szintén körülbelül 1500 euróba kerül. Egy angol telivér megvásárlásánál elsősorban azt érdemes figyelembe venni, mi az, amit az állat megnyerhet. Bár tetemes összeget jelenthet egy ilyen pompás lovat megszerezni, az esetleges későbbi győzelmeknek köszönhető versenydíjak és a sikerélmény biztosan kárpótol. Az angol telivérekre nem véletlenül mondják, hogy "nem szeretik a szegényszagot", hiszen némely kivételes példány ára akár 230-300 millió forintra is felmehet, így valóban csak a gazdagok engedhetik meg maguknak ezen telivérek megvásárlását.

Szabadidő célú vételek

De, hogy ne csak a lóversenyekre alkalmas állatokról beszéljünk, térjünk át a szabadidős lovaglásra alkalmas egyedek vásárlásra. A hobbi szintű lovagláshoz egyre többen választanak különlegesebb fajtákat, így izlandiakat, pasókat, de divatos még a berber, a hidegvérű, a póni és kisló is. Ezek a nyitott istállóban való tartást is jól tűrő, kitűnő ellenállóképességű fajták elsősorban azoknak ajánlottak, akik tereplovagláshoz, díjlovagláshoz keresnek lovat. A lovas sportokhoz, valamint szabadidős lovagláshoz megfelelő lovak ára meglehetősen széles skálán mozog. 300 ezer forintért már kaphatunk akár egy betanítás alatt álló 3 éves derest, míg versenyző, kiváló felmenőkkel rendelkező herélt ára akár 3 millió is lehet. Az ár nagyban függ a felmenőktől, az állat korától, adottságaitól, attól, hogy be van-e tanítva és versenyzik-e.


Hobbi szintű lovagláshoz más szempontok alapján választunk lovat 

Vásárolni tudunk hirdetés, ajánlás útján magánszemélyektől, kereskedőktől, kistenyésztőtől és nagy tenyésztelepről is. Természetesen jóval biztonságosabb, ha valamely neves tenyésztelephez fordulunk, ahol minden kérdésünkre részletes választ kapunk, az egyes fajtákról bővebben is tájékozódhatunk, a kiszemelt lovak felmenőiről pedig pontos információkkal szolgálnak.

Jó, ha a lóvásárlást alapos keresés és vizsgálódás előzi meg. Amennyiben több kiszemeltünk is van, mindenképp érdemes egy hozzáértő ismerősünket magunkkal vinni, aki adott esetben lebeszélhet minket egy nem megfelelő ló elhamarkodott megvásárlásról. Az üzlet létrejötte előtt kérdezzünk rá a féregtelenítések időközeiről, ellenőrizzük az oltási bizonyítványt és nézessük meg állatorvossal is a megvásárolni kívánt lovat, hogy biztosak lehessünk benne, hogy jó az általános egészségi, gondozottsági és táplálási állapota.

Forrás: Deluxe Magazin 2006-06-09
 

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés