keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

A legjobbaktól tanulhattak a hazai patkolókovácsok
Eseménydúsan indult a tavasz a patkolókovácsok számára. Március utolsó hetében a szakma két nemzetközileg elismert szaktekintélyétől, Grant Moontól és Uwe Lukastól tanulhattak lócipészeink.

Március 26-án az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Mustad Szakmai Napjára kaptak meghívást az állatorvosok és patkolókovácsok. A rendezvényt dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.


Dr. Budai Gyula (Fotó: Szendrei Károly, Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.)

A szakmai programot dr. Bodó Gábor, az üllői Nagyállat Klinika vezetőjének előadása indította a pata egyensúlyáról, őt Grant Moon hatszoros patkolókovács világbajnok előadása és patkolási bemutatója követte. A gyakorlati bemutatóval párhuzamosan elismert hazai lógyógyászok előadásait hallgathatták meg a jelenlévők.

Grant Moon (Fotó: Szendrei Károly, Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.)

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete kétnapos továbbképzésének Gombán a Fetti Lovarda adott otthont március utolsó hétvégéjén. A szombati előadásokat ezúttal is elismert hazai lógyógyász állatorvosok tartották. Dr. Molnár József lógyógyász specialista a pata- és pártaízület és patahenger problémákról, a szóba jövő kezelési lehetőségekről, illetve a megfelelő patkolásról beszélt. Dr. Kis János lovas szakállatorvos a tipikusan díj- és ugrólovaknál előforduló hátsó láb és csánkproblémákról, kezelési lehetőségeikről és patkolásáról beszélt. A vacsorát közös beszélgetés követte Dr. Bodó Gáborral az ortopéd esetek patkolási eljárásairól.

A vasárnapi napon Uwe Lukastól, napjaink egyik leghíresebb és legeredményesebb díjlovának, Damon Hillnek a patkolókovácsától tanulhattak a hazai szakemberek.

Uwe Lukas gyerekkorát lovak között töltötte, később díjlovaglásban, díjugratásban és militaryban is eredményesen szerepelt és szívesen töltötte szabadidejét patkolókovács mesterek mellett. 1977-ben vizsgázott le, 1984-ben pedig letette a mestervizsgát. Hamar felismerte, hogy amit tanult, az csak a kezdet, így lóklinikákon tanulmányozta a biomechanikát és az ortopédiát.

Neves lóklinikáknak dolgozott és dolgozik ma is, emellett létrehozta saját rehabilitációs központját pataproblémákkal küszködő lovak számára, emellett sport- és hobbilovakkal is foglalkozik. Legeredményesebb és legismertebb kliense jelenleg Helen Lagehagenberg lova, Damon Hill, akit négy éve patkol. A páros a londoni olimpián a negyedik helyet szerezte meg, a 2013-as Aachen-i CHIO-n pedig egyéniben és csapatban is az első helyen végeztek. Ennek megfelelően a bemutató patkolás témája is a nagy teljesítményű sportlovak patkolása volt.

Uwe személyében egy szerény, közvetlen embert, kiváló patkolókovácsot és nagyszerű szakembert ismerhettek meg a hazai patkolókovácsok.

Uwe Lukas

Nézzük, mit üzen Uwe Lukas a magyar patkolókovácsoknak: „Ne szép patákat akarjanak csinálni, hanem funkcionálisan tökéletes patákat. Ne csak a patákat nézzék, hanem a lovat a maga teljességében. Emellett én mindig arra bízatom a patkolókovácsokat, hogy dolgozzanak együtt az állatorvosokkal, járjanak együtt továbbképzésekre, működjenek csapatként. Ne feledjék, hogy a röntgen nem egyértelmű útmutató a patkoláshoz, csupán hasznos segítség ahhoz. Nézzék meg a felvételeket együtt az állatorvosokkal és beszéljék meg a látottakat.”

És hogy mit üzenne Uwe a lótartóknak? „Provokatív leszek. Próbálják meg a legjobb patkolókovácsot megtalálni. Nem a legolcsóbbat és nem is a legdrágábbat, hanem a legjobbat. Azzal spórolhatják a legtöbb pénzt, ha a legjobb szakember gondoskodik lovuk lábáról, ők pedig gondtalanul élvezhetik a lovukkal töltött időt. Azt el kell fogadni, hogy a minőségi munka pénzbe kerül. A pénz viszont olyan dolog, amit előbb-utóbb elkölt az ember. Ez ilyen egyszerű.”

Uwe Lukas és a MAPE patkolókovácsai Gombán

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Szendrei Károly, Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. és MAPECikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés