keresés a lovardák között


„Rabszolgaként dolgoztatják, kihasználják, megalázzák szerencsétlen lovakat az idióta emberek!” - a Lovasok.hu szerkesztőjeként nap mint nap tapasztalom, hogy a lóval kapcsolatos hírek, lovakról közölt fotók, videók kapcsán szinte mindig akad olyan lóbarát, aki sajnálni kezdi a szóban forgó jószágot és állatvédőkért kiált. Sokszor hamarabb, mint kellene.

Kíváncsi voltam, hogy mások hogyan látják ezt, ezért megkértem Mészáros "mgy" Gyula natural horseman-t, ossza meg velem a véleményét:

Mészáros "mgy" Gyula natural horseman

"A ló nem a mai felhasználásra lett teremtve!

Olyan még sosem volt, mint ami ma van! A ló sosem volt lovas iskolákban használva oly mértékben, mint ma és nem használták öncélúan, mint ma, így nem is versenyeztek velük annyit, mint ma! A ló más felhasználásra volt teremtve illetve más hozzáállású „felhasználásra”!

A lónak szabadon kell lennie - úgy a lovaglásban, mint a tartásban!

Elöljáróban: sosem azzal van baj, amit a lóval szeretnének csinálni, hanem azzal, ahogyan azt véghez viszik. Először is semmivel sem lenne baj, amit a lovakkal teszünk, amennyiben ezt úgy tesszük, ahogyan azt a faj viselkedési és képességi határai lehetővé teszik.

A lényeg, hogy hiszem, hogy a lovat a jó Isten társunknak és segítőnknek adta, amire abszolút alkalmas is. Egészen addig, ameddig nem lépjük át a kölcsönös megértés határát. Ez, pedig mindannyiszor megtörténik, amikor belehúznak a ló szájába zablával, belerúgnak vagy feszes vezetőszáron vezetik a lovakat. Igen még zablát is lehet használni, ugyanakkor azt látom, hogy azt ma 99%-ban nem használják jól!

A lényeg, hogy bármit teszünk a lóval a lónak abban szabadon kell lennie, ebből kifolyólag csak olyan feladat elé állíthatjuk, olyan munkába vonhatjuk be, olyan versenyen indulhatunk el, amely messze belül van a ló és ember kölcsönös megértési szintjén azaz kapcsolatának határain.

A lónak, a lassú, folyamatos, kapcsolatépítésen keresztül meg kell értenie, hogy egy adott helyzetben mi az ő megoldási lehetősége, „kiútja” és ebben ő szabadon cselekedhet, akkor abban ő nyugodtan fogja magát érezni, nyugodtan cselekszik (pl.: a villanytermelő ló). Ezért minden lónak szabadon, minden korlátozás (lekötés, kikötés,lecsatolás) nélkül kellene tudnia mozogni és jelezni a nyakával, a szájával, a farkával, hogy túl sok, amit vele csinálnak. Minden ilyen helyzet állatvédelmi probléma és teljes mértékben jogtalan! Ez a nyílt színi erőszak, amit a ma a versenyek többségén és a lovardákban látunk, betegesen, mint „normális” került be a köztudatba, amely napról napra romlik! 

Ameddig a ló abban a feladatban szabadon van, amit vele végrehajtanak, addig azzal nincs probléma, figyelembe véve a ló faji tulajdonságait, amely szerint a ló a napja nagy részét állás-legelés-lépés-állás-legelés állapotban tölti, tehát ez neki a legfiziológiásabb. Ami ettől hosszú ideig lényegesen eltér az már nem tekinthető „normálisnak”. Ezért van az, hogy a ló a tökéletes társi szerepét lépésben végrehajtott szántás, vetés, kocsihúzásban tette. Illetve a katonaságban is lépésben haladt a menetoszlop ha csak tehette vagy legfeljebb ügetésben.

A gond akkor kezdődik, amikor magunkat, saját élvezeti elképzeléseinket, passziónkat, akaratunkat elé helyezzük kapcsolatunknak, azaz annak a konkrét helyzetnek, ahol a lovunkkal tartunk. Erre egy nagyon jó mondás: „A lóval sosem tehetjük azt amit szeretnénk, mert mindig azt kell megtegyük amit a helyzet megkíván!” Ha ezt betartjuk, akkor már nem jártunk rosszul!

Tartástechnológia

Ne próbáljuk beleélni magunkat a ló tökéletes szervezetébe!  A lényeg, hogy olyan mértékben kell nekünk ellátni őket, amilyen mértékben korlátozzuk táplálékhoz jutásukat, mozgásukat és társasági igényüket.

Egy lóról egyszer -50 fokos hidegben csináltak egy hőkamerás fényképet, amelyen a lónak az orrlyuka, illetve a talpai látszódtak, ami azt jelenti, hogy olyan a szigetelése, amilyennel talán a legjobb szigetelésű épületek lassan bírni fognak. Nekünk egy a feladatunk, hogy a lófaji sajátosságainak és hasznosításának megfelelően tartsuk és takarmányozzuk.

Ideálisnak mondható el, ha a lovakat legelőn, több lóval együtt tudjuk tartani, ahol naponta 21-22 órát tudnak legelni, megtalálják a vizet, a szükséges ásványi anyagokat. Ugyanakkor meg volt és van a helye az állásnak is, amennyiben a ló naponta 8-14 órát megy kocsiban, dolgozik lépésben. Így aztán bármely istállózott tartás csak akkor megengedett, ha a ló a napjának a többségét kint tudja tölteni, mint a természetben. Egyébként sok kárt okozhatunk! 

A legnagyobb bajt itt is az okozza, ha a lóra a saját városi elképzelésünk, életünk, hő és időjárás érzetünk szerint gondolunk és eszerint cselekszünk velük. Ennek eredménye ami csak idő kérdése, magas állatorvosi számlák. 

A ló „használatának” a legjobb értékmérője az állatorvosi számlák! Nálunk ez évek óta a szükséges vakcinázási és féregtelenítési költségekre korlátozik, de ehhez az kell, hogy a lovaink egész éven át legelőn vannak, és köszönik jól érzik magukat a fríztől, a magyar sportlovon át a 21 éves telivérig.

Összefoglalva

A lóval mindent lehet, ha ő szerintünk cselekszünk, akár tartás, akár „munka-használat” szempontjából.

„Használat” - munka

társlénynek teremtett állatfaj, akit „bármire” lehet „használni” ameddig az nem lépi túl a személy, és a ló kapcsolatának aktuális szintjét az adott megmérettetés, feladat, munka, vagy teszt tükrében. 

Tartás

A ló mai nap is ugyanazokkal a faji adottságokkal, tulajdonságokkal bír, mint több ezer évvel ezelőtt. A tartásának mindig harmóniában kell lenni a napi feladatokkal. Amit ehhez tudni kell, hogy a ló egy társas lény, aki egész nap alacsony intenzitású folyamatos mozgást végez a szabadban, esőben, hóban, szélben.

Továbbá a ló komfort zónája plusz 5 fok körül van, amely 15-20 fokkal alacsonyabb az emberénél. Jól bír minden időjárási tényezőt, amelyek közül, ha valamelyiket nem bírja, az az ember komfortzónájához közelebb esőket! Sosem fogunk tudni úgy érezni, mint ők az  időjárás terén, ezért mindig tegyünk ő szerintünk és sose saját emberi elképzeléseink szerint!

Összefoglaló üzenetem: 

A ló, mint az ember tesztere - a ló helye a mai emberi társadalomban 

Hiszem, hogy a lónak napjainkra sokkal magasztosabb szerepe van a mai ember életében, mint amire használjuk őket. Ami a becsapós, és ami örök vitát fog képezni a lovasok között, hogy mi a helyes és helytelen, hogy a ló akármit tegyünk is vele, mindig igyekezni fog azt megtenni ösztönei miatt, ezért érezheti mindenki, hogy igaza van. Ennek alapját az képezi, hogy a ló mindig a biztonságára és kényelmére fog törekedni, de ez nem azt jelenti, hogy amit teszünk vele, az a leg"lószerűbb", sőt többnyire nem az! A lovat ezért tudjuk úgy is használni, mint egy hús-vér sporteszköz vagy egy olyan lény, amely a mi saját lényünknek, személyiségünknek a folyamatos, hibátlan, hű tesztere! Én abban hiszek, hogy ezért van itt számunkra ma a ló!

Sok szeretettel: Mészáros Gyula"

2014.03.31. szerk.: Magyar Dorottya, Lovasok.hu


KapcsoLÓdó oldalak:

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! >>

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! - Mit mond a szabadidomító? >>

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! - Mit mond a lovaskultúra oktató? >>

Mészáros Gyula "mgy" aktuális hírei >>

Mészáros "mgy" Gyula kurzusok és eseti oktatások 2014-ban >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés