keresés a lovardák között
Főoldal   »   Irodalmi Lovak   »   Lovas könyvek

Ernst József: 100 év a magyar lovassport történetéből
Az elmúlt napokban jelent meg a Cartaphilus Kiadó gondozásában Ernst József, 100 év a magyar lovassport történetéből 1. kötet 1872 - 1914, míg a Bioenergetic Kiadó gondozásában a 100 év a magyar lovassport történetéből  2. kötet 1920 - 1944.

A közelmúltban ünnepelte a Magyar Lovassport Szövetség 1924. február 29-én történt megalakulásának 90. évfordulóját.  Erre az alkalomra látott napvilágot  Ernst József, a lovassport történetének két világháború közötti időszakát felölelő munkája. Az első kötetet néhány évvel ezelőtt adták közre, ami teljesen elfogyott, és ezért a két kiadó összehangolt munkájának köszönhetően rekordgyorsasággal nyomták újra. A jól tagolt, olvasmányosan megírt kötetek, a versenyek követelményeinek, a teljesítmények elbírálásának ismertetésével, adataival és hivatkozásaival forrásmunkának is tekinthetők.  

Az 1872-től 1914-ig tartó korszakot felölelő 1. kötetben a korszerű lovaglási stílus kialakulását tárgyalja a szerző, s több, eddig figyelembe nem vett összefüggést tár fel: miként ötvöződtek a különböző koroknak és a nemzetek igényeinek megfelelő lovaglási módok, és miként alakult ki a campagne-lovaglás, az iskolaló idomítottságával és a vadászló ügyességével rendelkező  hátas-, katona- és sportló. Milyen különbségek voltak az egyes lovaglási iskolák követői között, s miképpen alakult ki az egységes lovaglási stílus a XX. század első évtizedeire?

A versenyeket Magyarországon és az Osztrák Magyar Monarchiában három magyar gróf, Széchenyi Dénes, Török Miklós és d’Orsay Emil kezdeményezésére az 1872-ben megalakult „Jól betanított lovakat díjjazó (sic!) társulat” rendezte. Az első díjlovagló verseny 1873-ban Pozsonyban volt, de a későbbiekben Bécs lett a főleg közös és honvéd huszárok, valamint az ulánusok  tisztjeinek részvételével megtartott, és a könyvben is ismertetett versenyek helyszíne. Külön szól az 1894-től Budapesten, a Tattersallban szervezett versenyekről, majd a díjlovaglások és a díjugratások hagyományos kereteit átlépő, a XX. század első évtizedében elterjedő  concours-hippiqe-ekről, amelyeken már több szakág versenyszámai szerepeltek.

A második kötet, a két világháború közti időszak tárgyalásában foglalkozik a versenyek követelményeinek és elbírálási rendszerének kialakítására 1921-ben megalakított Nemzetközi Lovas Szövetséggel, illetve a Magyar Lovassport Szövetség elődjének 1924. február 29-én való megalakításáról. Részletesen tárgyalja az országos lovasversenyeket, nemzetközi szereplésünket, eredményeinket. 

A két kötetben tárgyaltakat szervesen egészítik ki az egykori versenyfeltételek, szakmai értékelések szószerinti közlése, továbbá a több száz egykori ábrázolás, a lovasokat és a lovas eseményeket megelevenítő korabeli fényképek, amelyek ilyen mennyiségben és válogatásban még sehol sem jelentek meg. Külön érdekessége a köteteknek a Függelékekben közreadott versenyeredmények 1873-tól 1914-ig és 1920-tól 1943-ig. A magyar lovassport harmadik időszakának történései, az 1945-1972. évek históriája a harmadik kötetben fog megjelenni.  Az első két kötet kapható a nagyobb könyváruház-láncok (Alexandra, Líra, Libri) boltjaiban valamint a könyvértékesítő webáruházakban.

A könyvekből az elkövetkező időszakban részleteket fogunk megjelentetni.
 

2014.02.26 Ernst JózsefCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés