keresés a lovardák között

Kik lettek a 2013-as év kitüntetett lovasai?
A Magyar Lovassport Szövetség (1924-2014) 90 éves fennállására emlékező ünnepélyes Díjátadó Gálán Lázár Vilmos elnök 2014 február 22-én Budapesten, a New Orleans Clubban kitüntetéseket adott át.

Kimagasló munkásságuk elismeréseként hatan a Gróf Széchenyi István Emlékérmet, öten a Magyar Lovassportért Emlékérmet és egy Gróf Sándor Móric Díjat vettek át. Nyilvános elismerést kapott az elmúlt év legsikeresebb szövetségi kapitánya, edzője és tenyésztője is.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Gróf Széchenyi István Emlékérmet
kaptak:

 

Magyar Lovassportért Emlékérmet
kaptak:


 
 
 
Gróf Sándor Móric
Díjban
részesült:
 
Az év szövetségi
kapitánya
:
 
Az év
edzője
:
 
Az év
tenyésztője
:

 


Gróf Széchényi István Emlékérem

Dr. Borostyánkőy Tamás /posztumusz/

A kitüntetett 50 éven át szolgálta a magyar ügetősportot. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1953-ban állattenyésztői diplomát szerzett. Tanárai közül a világhírű Baitner Károlyt és Horn Artúrt tekinti példaképének.

Friss diplomásként 1954-ben a békáspusztai méntelepen dolgozott. Az 50-es évek közepén Somogy megye lótenyésztési felügyelője. Munkálkodása idején volt olyan év, mikor 19 ezer kancát fedeztettek a megyében. Lovaspályafutása 1950-ben a Tattersallban kezdődött.

Együtt lovagolt az 1954-es Öttusa Világbajnokságra készülő magyar csapattal, Benedek Gáborral, Hegedűs Frigyessel, Szondi Istvánnal és Tasnádi Károllyal. 1957 tavaszán került a Lósport Vállalat ügetőversenyzési részlegéhez, ahol nyugdíjazásáig szolgált. Az istállócsoport vezetői beosztás után, húsz évig a szakma csúcsát jelentő versenytitkári munkakört töltötte be. Német nyelvtudásának köszönhetően kiváló kapcsolatokat ápolt a két német és az osztrák versenyüzemmel.

Nemzetközi hajtótalálkozók szervezése és örökérvényű szakcikkek fűződnek nevéhez. A Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság titkárhelyettesi munkáját is ellátta. Örök szerelmétől a lóversenysporttól és az ügetőversenyzéstől nyugdíjazása után sem szakadt el.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Csicska István

Csicska István tízévesen már a nyíregyházi lovasiskola versenyzője volt, ahol Czifra József egyengette pályafutását. A területi bajnoki győzelmek mellett 1967-ben a Hortobágyi Lovasnapok legeredményesebb ifjúsági lovasa lett, de ismert lovassá csak az eperjesi nagydíj megnyerésekor vált. Ekkori legjobb lovai Favorit, Csókos, Sziborita és Dombos voltak.

1979-től 1986-ig a Nemzeti Lovardában a Budapesti Lovasklub versenyzőjeként több országos bajnoki győzelmet szerzett és helyezést ért el. 

Az országos tenyészversenyeken mindig az általa idomított lovakkal jutott az élre. E korszak legjobb lovával Csutorával Pozsonyban és Zágrábban első lett.
 
1986-tól Kossuth-díjas színművészünk, Bessenyei Ferenc istállóját vezette Pilisborosjenőn, majd Lajosmizsén, ahol 2000-ig folyamatosan az élmezőnyben ugratott Grandseigneurrel, Apollóval, Ulannal, Fatimával, Fannival és Atosszal.

Aktív versenyzői pályafutása után az Alföldön tevékenykedett, ahol Turi József, majd James Wingrave csapatában kapott helyet.

Napjainkban a Hetényegyházi Hullám Lovasklub Hugyecz istállóját segíti. Soha nem távolodott el a lovaktól. Nem dől hátra és nem a múltat emlegeti. A modern lovassport fejlődésére mindig nyitott, jó kedélyű lovasok családjának népszerű tagja.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Ferdinándy Géza

1947-ben kezdett öttusázni, majd egy évre rá már Tóth Béla irányításával a Nemzeti Lovardában lovagolt.

1955-ben öttusa csapat-világbajnok,1958-ban vb bronzérmes lett. Többszörös magyar bajnok, az öttusa válogatott lovasedzője.Egyedülálló módon három sportágban – öttusában, vívásban és lovaglásban – is válogatott volt.

Lovasedzőként és lótenyésztőként dolgozott Tökön és Pomázon. Számtalan híres film kaszkadőre; e szakma legjobbjai között tartják számon. 

Edzőként és kiképzőként a díjugratás sikeres szereplője volt.Emberként és sportolóként a fiatal generációk példaképe.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Komjáthy György

Lótenyésztő szakmérnök, lovaglótanár (Amateure Reitlehrer FN). A díjlovaglással főiskolai tanulmányai alatt, Kaposváron ismerkedett meg. Ádám Zoltán ny. huszárezredes, lovaglótanár egy életre meghatározta sportpályafutását.

Első munkahelyén a Somogysárdi ménesben 14 éven át vezette a tenyésztői munkát, díjlovakat képezett ki, díjlovagló versenyeken szerepel. A Pannon Lovas Akadémia igazgató-helyetteseként nevéhez fűződik a lótenyésztő szakmérnök-képzés és a kancavizsga beindítása, szervezése.

A balatonfenyvesi Hubertus BT. lovaságazatát irányította, majd a máriakálnoki Díjlovagló Központ ügyvezetője és lovaglótanára lett. Szinte folyamatosan tagja a magyar díjlovagló válogatottnak. Nemzetközi versenyeken, világkupa fordulókon elért helyezések, magyar bajnoki ezüst- és aranyérem fémjelzik sportolói pályafutásának eredményeit.

Tanítványai szintén a díjlovagló versenyek sikeres szereplői. A fiatal lovak világbajnokságán saját tenyésztésű lovával a döntőben 10. helyezést ért el. Számtalan hazai és nemzetközi díjlovagló verseny rendezője.Több lovas szakkönyv társszerzője, mellette pedig szakfolyóiratokban publikál.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Kovács József

A kitüntetett négy évtizede aktív szervezője Békés megye lovassportjának, lótenyésztésének.

1996-tól 2003-ig főtitkára, 2007 és 2012 között pedig elnöke a Békés megyei Lovas Szövetségnek. Jelenleg is az Elnökség tagja.

1975-től a Mezőkovácsházi TE Lovas Szakosztályának elnöke, a lótörzstenyészet egyik alapítója. Saját tenyésztésű Lump nevű sportlovuk a military sportban jeleskedett. Edző és versenybíró.

Tudásvagyonát szívesen osztja meg a fiatal lovasokkal.

Munkásságát több megyei kitüntetéssel ismerték el. Emberi magatartása és sportvezetői tevékenysége példaképpé avatta.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Tóth László

A ritka lovas-„polihisztorok” – a „sokoldalú, jártas, tevékeny emberek” – egyike. Példakép.

Középiskolás korától lovagolt. Szakmakezdő agrármérnökként tenyésztő- és fogathajtó gyakorlati-jártasságát a poroszlói ménesben Toepler Istvántól tanulta.

Sikerindító ménesvezetője és igazolt négyesfogathajtó versenyzője a szilvásváradi lipicai ménesnek. Az újjáalapított Nagycenki Méntelep első vezetője, s egyben a nyugat-magyarországi megyék lótenyésztésének irányítója.

A magyar-osztrák határmenti körversenyek megálmodója és szervezője. Hollandiában nemzetközi fogathajtó vizsgát tett. Ezt a tudását a hazai fogatversenyek bírájaként kamatoztatja. Cikkei rangos szaklapokban jelentek meg.

„A magyar fogathajtás” és a dr. Várady Jenővel közösen írt „A lipicai ló Magyarországon” című könyve alap szakirodalom.

Vissza a díjazottakhoz >>


 
Magyar Lovassportért emlékérem

Bérci Balázs

Nem egész két év alatt, fiatalos lendülettel, tudatos munkával – sokakkal együttműködve – lovas történelmünk egyik legpatinásabb helyszínét, Bábolnát méltó helyére visszajuttatta.

A jelenkor igényeit kielégítő pályákkal 2013-ban – a military és távlovas szakág versenyei mellett – a díjugrató sport egyik legnépszerűbb versenyhelyszíneként éledt újjá Bábolnán.

Vissza a díjazottakhoz >>

 

 

Kaszás Géza

Első diplomáját a gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolán szerezte. A Színművészeti Főiskolán a híres öttusázó, filmes és színházi-kaszkadőr Pintér Tamás Oroszlán volt a lovas oktatója.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után színészi pályáját 1979-ben a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte. 1989 és 1992 között a Független Színpad tagja volt.

Lovak nélkül már a színházat sem tudja elképzelni, ezért a Nemzeti Lovas Színházban játszik. 

2006 óta pedig nem csupán a kamera előtt, hanem már mögötte szintén szerepet vállal: a színészet mellett producerként is tevékenykedik. Szerelmese a lovas- és a lósportoknak, a lovas kultúránknak és ezek hagyományainak. Így született meg a Magyar Televízióban a „Vágtass velem” című közkedvelt sorozat. E lovas magazin gyönyörű képekben, izgalmasan és szakavatottan mutatja be a magyar lovas életet.

Idén kerül bemutatásra Kassai című dokumentumfilmje, mely Kassai Lajos munkásságát mutatja be

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Mondok József

A kitüntetett a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke és a Fogathajtó Szakág elnöke, illetve Izsák város polgármestere.

„A nemzetközi fogathajtó sportban Magyarország mindig úttörő szerepet vállalt” - Fülöp herceg (H.R.H. The Prince Philip), a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) egykori elnök szavainak igazát a 2013 szeptemberében Izsákon rendezett VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság sikere is bizonyítja.

Mértékadó nemzetközi szakmai vélemény szerint a hangulatos, vendégszerető kiskunsági városban minden idők legsikeresebb Európa-bajnokságát rendezték.  A kitüntetett vezette Szervezőbizottság, a lovasbarátok szakavatott segítő készsége, az igazi csapatmunka sikerre vezetett. A kulturált, szakmailag megalapozott szervezés lovastársadalmunk, jelesen fogathajtásunk közös ügyévé lett. A rendezvény lovassportunk jó hírét erősítette itthon és külföldön.

A szakág vezetője részese annak a munkának is, amelynek eredményeként a magyar fogathajtók 2013-ban 11 Európa- és világbajnoki érmet, ebből 4 aranyat nyertek. Ennek felét a húsz év alatti fiataljaink hozták haza.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Salánki Miklós

A magyar lovassport krónikása, szerelmese és jobbító szándékú kritikusa.

Az 1978-as kecskeméti, kettős magyar sikerrel zárult fogathajtó világbajnokság óta több tucat világversenyről tudósított a Népsportnak, a Nemzeti Sportnak, a Magyar Nemzetnek, majd hat éve a Magyar Hírlapnak.

Interjút készített Fülöp hercegtől kezdve a legendás Platthy Józseffel is. 

Elsőként írt Bárdos Györgyről, Fintha Gáborról, Kecskeméti Lászlóról, a Lázár-tesvérekről, mint fiatal tehetségekről, majd később világklasszisokról. Több száz cikke jelent meg az olimpiai szakágak fejlesztéséről is. Cikkei tanulságai szerint hisz abban, hogy ismét lovasnemzet lehetünk. Lovassportunk jó hírének, társadalmi rangjának elismeréséért sokat tesz. Hivatásos sportrajongó.

Vissza a díjazottakhoz >>


 

Varga Zoltán

A kitüntetett a mai magyar zsoké-gárda legeredményesebb, sokszoros champion lovasa.

15 évesen és 28 kilósan 1979-ben került a pályára. Galló Mihály istállójában kitűnő alapot kapott. Első versenyét Piroggal, az ezrediket Tuareg nyergében 2012. augusztus 4-én nyerte.

Pályafutását a trénerlegenda – Imperiál idomárja, a 16-szoros derby-győztes –, Aperianov Zakariás és a sokszoros champion lovas, Vas József határozta meg.

Az ősz mestertől az istállózást, a lószeretetet, a lovak felkészítését, példaképétől a lovaglás fortélyait sajátította el. Volt olyan év mikor két ország pályáján is bajnok lett. Szakmai fejlődését az Egyesült Államokban töltött időszak határozta meg. A Belmont Parkban vált igazán kiforrott, profi lovassá.

35 éve van a szakmában, és már példakép, de sok feladat áll még előtte. Egyik célja: túlszárnyalni Kállai Pál 1089-es hazai győzelmi rekordját.

Vissza a díjazottakhoz >>


 
Gróf Sándor Móric Díj

Dr. Budai Gyula

Kitüntetett jogász, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Országgyűlési képviselő.

Lovasügyeink 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztériumba, jelesen a vezetésével dolgozó Parlamenti Államtitkárság feladatkörébe kerültek. A lovaságazat fejlesztését támogató kormányhatározat megvalósítását szolgáló gyakorlati munka azóta nagy lendületet vett, szervezettséget kapott, összefogást hozott. Gyakorlatilag ekkortól adhattunk igazából „szárat” e munkának.

A Kormány két kiemelt programja – a Nemzeti Lovarda teljes körű felújítása, valamint a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont Európa-léptékű felépítése – ez idő alatt a gyakorlati megvalósítás szakaszába lépett.

Kitüntetettünknek a gyakorlati lovasélettel szinte napi a kapcsolata. A helyszíneken kíséri nyomon lovaséletünk rezdüléseit; hazai és külföldi lovasversenyek, rendezvények rendszeres résztvevője. Lányai – Dallos Gyula mesteredző irányításával – ígéretesen készülnek díjugrató pályájukra; versenyeken indulnak.

Ő maga hangsúlyt helyez lovasszakmai műveltségének fejlesztésére: a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Lovastanár (Hippológus) szak másodéves hallgatója.

Vissza a díjazottakhoz >>


 
Az év szövetségi kapitánya

ifj. Kövy András

2013. januárjától kapott vezető szerepet a díjugrató sportban, ahol az utánpótlás korosztályok szövetségi kapitányaként dolgozik.

A szakág legmagasabb kategóriájában, CSIO versenyeken sikeresen vezette a magyar ifjúsági csapatot nagydíj győzelemre és Nemzetek Díja helyezésekre.

Irányításával a gyermek-válogatott egy hét alatt kétszer aratott Nemzetek Díja győzelmet. 

Történelmi sikert kovácsolt a spanyolországi Európa-bajnokságon, ahol országunk első egyéni aranyérmét Weinhardt Virág és első csapat bronzérmét a négyfős magyar válogatott szerezte meg.

Vissza a díjazottakhoz >>


 
Az év edzője

Füzér Gábor

Tanítványával az első lépésektől kezdve tudatos munkával jutott fel a csúcsra. A kiskunhalasi edző azzal is kiérdemelte ezt a kitüntető címet, hogy fiatal lovasa, Weinhardt Virág a 2012-es ezüstérem után 2013-ban Európa legjobbja lett.

Vissza a díjazottakhoz >>


 
Az év tenyésztője

Dallos Andor

Agrármérnök. A Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) alelnöke. Lovastanár (hippológus). Az 1984-től végigjárt szakmai lépcsőfok 1993-ban az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatói székéig vezetett.

„Itt a legjobb lovakat tenyésszék” szólt a Lipizzán 1580-ban kiadott császári parancs. A Ménesgazdaság az elegancia, az energikus mozgás művésze a lipicai ló génvagyonát, az európai kulturális örökség részét ennek szellemében őrzi és fejleszti. 

A génfenntartó nemesítés, a fajta értékmérő tulajdonságainak javítása a modern sport szabta követelmények figyelembevételével sikeresen folyik. 

2013. a Ménesgazdaság sikeréve volt. Példa rá a kitüntetett irányításával Szilvásváradon tenyésztett Favory XXVII-11 szürke mén. A ló kiválóság a kistopolcsányi XV. Kettesfogathajtó Világbajnokságon a győztes Lázár Vilmos fogatának főszereplője; 2007-ben a kecskeméti vb-n Lázár Zoltánnal a maratont nyerte meg; a Duna-Alpesi Kupa győztese, sokszoros magyar bajnok. Teljesítménye alapján a világ egyik – ha nem a legeredményesebb – maraton lova. 2013-ban az Országos Mezőgazdasági Kiállításon (OMÉK) a Miniszteri Nagydíjat nyerte el. (Apja – az ugyancsak Szilvásváradon tenyésztett – 2697 Favory Párizsban Európa legszebb lipicai fedezőménje címet nyerte el.)

Egyik kiváló tenyészménjük a több évszázados hagyományú osztrák piberi ménesben fedez és a világhírű bécsi Spanyol Lovasiskola műsorában szerepel. A kitüntetett 2006 óta a marócpusztai gidrán ménes tenyésztői munkáját is irányítja. 

2013-ban további embert próbáló feladatot kapott: a Kormány 1,65 milliárd forintos kiemelt beruházása, a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont munkáinak felelőse, lovasszakmai irányítója lett.

Vissza a díjazottakhoz >>


Magyar bajnokok:

Gratulálunk a díjazottaknak!

2014.02.25. Dr. Fehér Károly Kommunikációs igazgató,
Magyar Lovassport SzövetségCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés