keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Overdose nem fut, de búcsúzik

Szeptember elsején a Kincsem Parkban

 

Hivatalossá vált, hogy szeptember elsején Overdose a nemzetközi versenynapon végleg elköszön a nézőktől a Kincsem Parkban. 

Overdose kisebb sérülést szenvedett egy hete. Mikóczy Zoltán elmondta, hogy ez a két hete beharangozott futását önmagában még nem gátolta volna meg – hiszen erőnléte és kondíciója is kiváló –, de a rásérülés veszélye olyan kockázatot jelentett volna, amit nem lehetett vállalni. Így Overdose szeptember elsején felvezetéssel búcsúzik a Kincsem Park közönségétől, féltestvére ugyanezen a napon mutatkozik be.

Overdose nem fut, de búcsúzik

Két hete jelentetted be, hogy Overdose a szeptember elsejei versenynapon búcsúzik a magyar közönségtől. Úgy terveztétek, hogy a Kozma Ferenc Emlékversenyben.

Mikóczy Zoltán: A tisztesség azt követeli, hogy lehetőleg még kellő időben bejelentsük, hogy Overdose szeptember elsején nem fog tudni starthoz állni a számára kinézett versenyben. Természetesen ott lesz a Kincsem Parkban, és felvezetéssel fog búcsúzni a közönségtől.

Sérülést szenvedett, vagy a döntés inkább csak elővigyázatosság a részetekről?

Mikóczy Zoltán: A magam részéről nagyon szerettem volna, ha starthoz állhatna, mert kiváló az erőnléte, kirobban az energiától. Az idomárjával és állatorvosával egyetértésben azonban túl nagynak ítéltük meg a kockázatot.

Múlt hét csütörtökön – amely napokon csak könnyű, kondícióban tartó munkát szoktunk vele végezni – észleltük, hogy vérzik a patája. Sokan a legrosszabbra gondoltak, de a röntgenvizsgálat szerencsére azt állapította meg, hogy „csak” egy tályog fakadt ki. Három napra rá már sántaságmentesen mozgott, tehát nem arról van szó, hogy ilyen lábbal képtelen volna versenyt futni – de nagy a rásérülés veszélye, ami sokkal súlyosabb következményekkel is járhat.

Más versenyló esetén nem biztos, hogy ekkora dilemma lenne a döntés, de őt nem tehetjük ki annak, hogy egy ilyen karrier végén pont az utolsó versenyén szerezzen olyan sérülést, ami nem teszi lehetővé, hogy méltósággal vonuljon vissza.

Tavalyelőtt a győztesek körében vezettétek fel, akkor kevesen láthatták, mert csak kevesen fértek oda a korláthoz. Idén?

Mikóczy Zoltán: Ilyen probléma nem lesz, a tervek szerint a pályán, a főtribün előtt fog búcsúzni, hogy mindenki a lehető legjobban láthassa.

Ugyanerre a napra terveztétek kétéves féltestvére bemutatkozó futását.

Mikóczy Zoltán: Könnyebb lehetett volna a számára, ha ezen a hétvégén egy nyeretlen kétéves versenyben indítottuk volna 1200 méteres távon, de az idomárjával egyeztetve végül úgy döntöttem, hogy vállaljuk a nehezebb utat. Ha már Overdose nem futhat, legalább a féltestvérét láthassa a közönség, így ő Overdose búcsú-felvezetésének napján, szeptember elsején, az 1300 méteres Blaskovich Ernő Emlékversenyben fog bemutatkozni, ahol már győztes lovakkal találkozik.

Két hete elmondtad, hogy már választottatok neki nevet, ám még annak jóváhagyására vártatok...

Mikóczy Zoltán: Elfogadták az Opium Bullet nevet. Még két lehetőségben gondolkodtunk, Orkán vagy Overgroom is lehetett volna, sőt, a végül kiválasztott nevet támogatták a legkevesebben azok közül, akiknek kikértem a véleményét. Két okból döntöttem mégis az Opium Bullet mellett. Egyrészt ugyanúgy Lilla lányom javasolta, mint Overdose nevét; másrészt a Bullet Overdose-ra utal, hiszen Angliában őt Budapest Bullet-nek, azaz budapesti ágyúgolyónak nevezték, az Opium pedig jól tükrözi, hogy mi lóversenyrajongók és futtatók milyen viszonyban vagyunk ezzel a sporttal.

A Kincsem Parkban a magyar galoppsport valaha élt egyik legnagyobb alakját ünnepélyes keretek között búcsúztatják, a kivetítőn felelevenítik pályafutását, a nagy győzelmeket, a legemlékezetesebb pillanatokat.

2013.08.22. Pécsi István, Kincsem Park
PannoniaOverdose


KapcsoLÓdó cikkek:

Overdose búcsúfutása >>

Mikóczy megvette Overdose testvérét >>


 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés