keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Kr.e. 9000 óta társunk a ló?

135 kilós szobor segíthet megfejteni a rejtélyt

Egy eddig ismeretlen civilizáció nyomaira bukkantak régészek Szaúd-Arábiában, Al Magar térségében. A feltárás újraindította a vitát a lovak háziasításával kapcsolatban, ugyanis az utóbbi időben több felfedezést is tettek a tudósok.

Genetikai vizsgálatok

2012-ben úgy tűnt, hogy egy újító genetikai vizsgálat pontot tehet a lovak háziasításával kapcsolatos kérdések végére. Cambridge-i Egyetem több mint 300 ázsiai és európai lóból vett minta alapján a mai Kazahsztán területét jelölte meg, mint a domesztikáció kiindulópontja. 
A kutatást egy igen érdekes módszerrel próbálták kiegészíteni: a területen élő Botai- kultúra fazekait vizsgálták. Úgy gondolták ugyanis, hogy ezekból ki tudják mutatni a háziasítás miatt az étkezésben megjelenő kancatejet és lóhúst. A  vizsgálat ezen része nem járt elsöprő sikerrel, mégis úgy tűnt, hogy megnyugatató választ kaptunk: a lovakat Kr.e. 5500 táján Kazahsztán területén háziasították először. Ám nem telt el fél év és minden megváltozott. 
Kantár rekonstrukció, Kr.e. 5500 Kazahsztán

Régészeti szenzáció

A Szaúd- Arábiában talált, Al Magar-i leletek közül a legérdekesebb egy óriási, több mint 135 kg súlyú, ló formájú szobor. A műemlék a maga nemében egyedülálló és egy eddig ismeretlen kultúrához tartozik. A közelben több kisebb, lovakra hasonlító  tárgyat is találtak, melyek egy elmélet szerint mind azt bizonyítják, hogy ezen a területen már igen korán tartottak lovakat.

Mit jelent ez az igen korai idő? A radiokarbon kormeghatározás szerint a háziasítás Kr.e. 9000 körülre datálható a vizsgált településen, vagyis a neolitikum korai időszakára. Ez azt jelenti, hogy majdnem 4000 évvel korábban játszódott le a folyamat, mint ahogyan eddig gondolták. 
Al Maghar-i lószobor, Kr.e. 9000

A kormeghatározást végző professzor kiemelte, hogy véleménye szerint a háziasítás időszakában ez a terület egy csapadékosabb időszakon ment keresztül, ami megteremtette a lovak befogásához szükséges ideális környezetet.

Az elmúlt egy évben rengeteg új információval bővült tudásunk a lovak háziasításával kapcsolatban. Az adatok kiértékelése még tart, de az előzetes feltételezések szerint talán több helyen, egymástól függetlenül is elkezdődhetett a lovak bevonása a mindennapokba. 

Pabeschitz Virág, Lovasok.hu
Forrás: BBC
2013.03.06.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés