keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok   »   Olimpia London 2012


Az olimpia kovácsai

Éjjel-nappal szolgálatban

Már csak alig több mint egy hónap van hátra a Londoni Olimpiai Játékok megnyitójáig. Javában folynak az előkészületek a Greenwich Parkban, hogy a lovaknak és lovasoknak csak a versenyre kelljen koncentrálniuk. A lovasok felkészülését, valamint munkáját a verseny során edzők, állatorvosok, fizioterapeuták, takarmányozási szakértők és patkolókovácsok is segítik. Nem kis felelősség ez, rajtuk sokszor legalább annyi múlik, mint a lovasokon, mégis ritkán esik szó róluk.

Az angol csapat kovácsai

A Brit Lovas Szövetség tanácsadó kovácsa, Haydn Prince a díjlovaglásban és díjugratásban induló lovak lábainak egészségéért felel, míg Brendan Murray a militarylovaknak néz a körmére – szó szerint. Mindketten a Worshipful Company of Farriers vizsgával, diplomával rendelkező kovácsai. Haydn a 13., míg Brendan 20. alkalommal tagjai a csapatnak.

A ló-lovas párosok 2012-es Nyári Olimpiai Játékokra való felkészülése folyamatos volt, és már a vége felé jár. A kovácsok természetesen ebből is kivették a részüket, igyekeznek folyamatosan odafigyelni, proakítvan és egyénileg segítséget nyújtani minden ló-lovas párosnak. Haydn a csapat állatorvosával és fizioterapeutájával járja be az egyes istállókat, és keresi fel azokat a ló-lovas párosokat, akik rajta vannak a kvalifikációs listán. Tanácsokat adnak, javaslatokat tesznek. Ez egy olyan közös megbeszélés, melyre a ló saját állatorvosa, fizioterapeutája és kovácsa is hivatalos. Közös ötletelés és döntéshozatal ez.

Haydn a díjlovaglás egyéni versenyszámában induló lovak közül hármat rendszeresen körmöl és patkol, ismeri történetüket, lovasaikat.

Haydn Prince a díjlovaglásban és díjugratásban induló lovak lábainak egészségéért felel
Haydn Prince a díjlovaglásban és díjugratásban induló lovak lábainak egészségéért felel

A díjugratókkal kicsit nehezebb a dolga, mert ők sokkal többet utaznak, de az olimpiáig hátralévő pár hétben még lesz ideje arra, hogy őket is felkeresse. Nagy-Britanniában a Kulturális, Média és Sportminisztérium  szervezete, a UK Sport követelménye, hogy valamennyi kvalifikálódott lovat fel kell keresni – ez a díjlovasok és díjugratók esetében 30 különböző istállót jelent.

Az olimpia számos előre nem várt izgalmat tartogathat a két kovács számára is. Minden ló tartalék patkókészlettel érkezik a helyszínre, melyek már a patáikra vannak igazítva, készen arra, hogy ha úgy adódik, csak fel kelljen szegelni őket. Haydn és Brendan természetesen minden eshetőségre fel vannak készülve. Haydn utazó műhelyében még gázkohó is van. Amit minden esetben szem előtt kell tartaniuk, hogy az olimpia során sem az idő, sem a helyszín nem alkalmas arra, hogy a lovak patkolásán bármit is változtassanak. A cél a lovak egészségének megőrzése a verseny során.

Jim Blurton, az olimpiai patkolókovács-szolgálat vezetője
Jim Blurton, az olimpiai patkolókovács-szolgálat vezetője

Haydn és Brendan patkolókovácsi teendőiken felül ott segítenek a csapatnak, ahol tudnak. Ennek elismeréseként Brendant 2010-ben a Brit Lovas Szövetség éremmel jutalmazta.

Haydn szerint a hazai pályának is van hátránya. Ha el kell utazni egy nagy versenyre, akkor már a nagy esemény előtt néhány nappal mindenki ott van a verseny helyszínén. Így viszont, hogy London ad helyet az idei Olimpiának, bizony ott a késztetés, hogy az utolsó pillanatokban is elvállaljanak egy-két munkát, még mielőtt elfoglalnák szállásukat az Olimpiai Faluban.

Az olimpiai patkolókovács-szolgálat

A Londonba utazó lovas csapatok csak mintegy negyedével utazik saját patkolókovács is. Az Olimpia során összesen 120 lónak lehet szüksége szakértő kovács segítségére. Az Olimpia és Paralimpia időtartama alatt ezért Jim Blurton vezetésével egy 13 kovácsot számláló csapat áll éjjel-nappal folyamatosan a lovak és lovasok rendelkezésére. A kovácsok mindannyian a Worshipful Company of Farriers diplomával rendelkező tagjai, akik munkájukat önkéntesként végzik.

2012.06.20, Forrás: MAPE.hu
Címkék: olimpia, patkolókovács,
Haydn Prince, Brendan Murray,
Jim Blurton  

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés