keresés a lovardák között


Megújul a lóversenyfogadás

A francia Carrus csoport cége, a francia lóversenyfogadás technikai hátterét is biztosító PMC szállítja a hazai lóversenyfogadás új, immár országos rendszerét, miután megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást – jelentette be a Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLFSZ) Kft. és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A PMC mindeddig 15 országba szállított már fogadáshoz technikai felszereléseket, illetve szolgáltatásokat, és 20 nemzetközi fogadó céggel áll kapcsolatban.

Az összesen 650 millió forintba kerülő hálózaton jövő év elejétől futnak majd a fogadások. A rendszer első körben 440 terminálból áll majd, amelyből negyvenet a Kincsem Parkban helyeznek el, a többihez pedig már keresik a partnereket. A tervek szerint elsősorban kiskocsmákban helyeznék el a terminálokat, mert a lóversenyfogadás esetén az a jellemző, hogy a fogadók, barátok összejönnek, s megbeszélik a lehetőségeket. ehhez a kiskocsmák megfelelő helyszínt biztosíthatnak.

A lóversenyfogadásban a totalizatőr rendszer 1871-ben alakult ki Franciaországban. Lényege, hogy a téteket összesítik, majd abból levonják a verseny költségét, a maradékot pedig felosztják a fogadók között. A rendszer fő előnye az átláthatóság. (Mostanra a legtöbb számsorsjáték vagy sportfogadás is ezen elv szerint működik.) Így fogadásokon, azaz a totalizatőr rendszer hasznán keresztül történik az ágazat (versenyeztetés, tenyésztés) fenntartása és fejlesztése.

Hazánkban a fogadásszervezés utoljára 1991-ben újult meg. Az utóbbi tíz évben a fogadási forgalom jelentősen csökkent, mivel a rendszer nem volt olyan szinten fejleszthető, ami a kor igényeit teljes egészében ki tudja szolgálni.

A fogadásszervezésben története azt mutatja, hogy a közönségnek mindig érdekes attraktív játékokat kell biztosítani. A jól lefutott versenyek, melyek a befutóban óriási küzdelmet hoznak, a lóversenyzés népszerűségének alapjai. Elengedhetetlen a minél nagyobb összegek nyerésének a lehetősége is, hiszen - a látvány mellett - ez a rendszer igazi motorja.

A bevezetésre kerülő rendszer gyakorlatilag az összes jelenleg elérhető játékformát biztosítani tudja a fogadásszervezőnek. Lehetőséget ad a nagy nemzetközi játékalaphoz való csatlakozásra, figyelemmel van a mai kor szokásaira, mint internet és az okostelefon használata, és nem utolsó sorban mindenki számára sok egyszerű és érthető játékot kínál. Teszi mindezt nagy nyereményalap felkínálásával, nyerés esetén azonnali kifizetéssel, bárki számára elérhető módon, az ország teljes területén.

A mostani fejlesztés megteremtheti az ágazat fejlődésének lehetőségét, olyan anyagi alapokat biztosítva, melyek lehetővé teszik a lóversenyzés és a kapcsolódó ágazatok működését. Versenyló-tulajdonosok szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb előrelépése lehet ez a projekt. Haál Gábor szerint, amennyiben a terveknek megfelelően alakul a beruházás, akkor 2015-re önfenntartóvá válhat a hazai versenyeztetés.

2012.06.18 Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTI, NOL.hu
Címkék: lóversenyfogadás, Kincsem Park, totalizatőr,
Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLFSZ) Kft., Magyar Fejlesztési Bank

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés