keresés a lovardák között


Ötven éve alakult a szombathelyi lovasiskola

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte - sajnos már alapítója, Makkos Vilmos nélkül - a szombathelyi lovasiskola.

Szombathelyen, a Petőfi Sándor utca 9. szám alatti ház udvarában 1962. április 10-én Makkos Vilmos vezetésével  megkezdte tevékenységét a szombathelyi lovasiskola a fiatalok lovagoltatása és a rátermettek versenyeztetése céljából. Először a  Sárvári Állami Gazdaság, majd egy év múlva már a Szombathelyi Állami Tangazdaság égisze alatt működött. A körülmények nem voltak túl jók, de nagyon hamar szerető, családias légkör alakult ki köszönhetően -  a közelmúltban elhunyt -  Makkos Vilmosnak, aki minden tanítványát saját gyerekének tekintett.  Nem sokat várattak magukra a sporteredmények sem, területi és országos versenyeken is nagyszerűen szerepeltek a szombathelyiek.

Ahogy teltek az évek, egyre szűkebbnek bizonyult a Petőfi utcai telep - 1977-ben a lovasiskola új helyre,  a Középhegyi útra költözhetett. Az Állami Tangazdaság az egykori tsz-majort komfortos hellyé  alakította át. A kopár terület parkosításáért és otthonossá tételéért a sportolók nagyon sokat tettek. A jobb körülmények még jobb eredményeket hoztak, a szombathelyi lovasiskola az ország élvonalába került. A korosztályos és felnőtt Európa-bajnoki sikereken át egészen a moszkvai olimpiáig vezetett az út. 

Az 1990-es társadalmi átalakulások a lovasiskolát sem kímélték. Az Állami Tangazdaság az intézményt bérbe adta - ma is ebben a formában működik.


Korabeli fotó a Petőfi Sándor utcai udvarról.
Jobbról a második Makkos Vilmos


A jubileumi ünnepségen Hámori Róbert, a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója méltatta a lovasiskola ötven esztendejét. Mintegy félszáz régi lovas gyűlt össze, élükün a Németországban élő, olimpiai negyedik helyezett Horváth Zoltánnal. Sajnos egykori szeretett mesterük, Makkos Vilmos személyesen már nem lehetett jelen, de a régi, szép emlékek felidézése során, minden történetben ott volt velük.

Forrás: Horváth Erika, www.vasnepe.hu
2012.05.17.


Kapcsolódó oldalak:

Elhunyt Makkos Vilmos >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés