keresés a lovardák között


Kiállítás a lovak történelméről a British Museumban

II. Erzsébet királynő magángyűjteményének ritkán látható darabjait is felvonultatja a londoni British Museum nagyszabású lótörténeti kiállítása, amelyen ókori leletek, festmények, trófeák és szobrok mutatják be a lovak háziasításától a modern lóversenyekig vezető hosszú és kalandos utat.

A The horse: from Arabia to Royal Ascot (A ló: Arábiától az ascoti királyi lóversenyig) című tárlat az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóját ünneplő programsorozat részét képezi. Az érdeklődők május 24. és szeptember 30. között kereshetik fel az ingyenes kiállítást.

A kiállítás védnökségét is vállaló II. Erzsébet királynő a múzeum rendelkezésére bocsátja a híres brit versenyló, Persimmon ezüstből készült Fabergé szobrát.
A látogatók a lóportréiról híres George Stubbs (1724-1806) brit festő egyik ritkán látható alkotását is megnézhetik, mely egyébként a windsori kastély egyik magántermét díszíti.


George Stubbs  festménye

A tárlaton helyet kapnak a British Library, a Fitzwilliam Museum és a Royal Armouries (Királyi Fegyvertár) által kölcsön adott tételek is, valamint Szaúd-Arábiából érkező ritka tárgyak.

A British Museum saját gyűjteményéből különleges ókori leletek kerülnek kiállításra. A múzeum szerint a lovak története maga a civilizáció története. Ezek az állatok óriási hatással voltak az ókori társadalmakra - a tárlat egyebek között a Közel-Kelet történetére gyakorolt hatásukat veszi górcső alá.

különleges ókori leletek kerülnek kiállításra
Különleges ókori leletek kerülnek kiállításra

A lovak több mint ötezer évvel ezelőtti háziasítása drasztikus változást eredményezett az emberiség történetében. Szakemberek szerint elsőként a dél-oroszországi, ukrajnai sztyeppéken háziasították őket, míg a Közel-Keleten minderre az i. e. 2300 körül került sor. Ezt megelőzően szamarakat használtak a szállítmányozáshoz.
Az Irak déli részén elterülő Úr ókori sumér város királyi temetőjében talált leletek tanúsága szerint az állatokat általában nehéz, de technológiailag fejlett járművek elé fogták be.

Ezekben a korai társadalmakban a lovak idővel a gyorsabb közlekedés eszközeivé váltak.

A kiállításon helyet kap egy igazán különleges lelet is: a Mezopotámiában talált, nagyjából i.e. 2000 és i.e. 1800 közötti időszakból származó égetett agyag lenyomat a lovast és lovát megörökítő legkorábbi ismert ábrázolások egyike.

Ókori asszír leletek szerint a lovak idővel a hadviselés és a vadászat meghatározó szereplőivé váltak. A gondosan kidolgozott és díszített lószerszámok a lovak, hajtók és lovasok státuszáról, illetve az őket övező tiszteletről árulkodnak. Az arab, perzsa, török és mogul miniatűrök, kerámiák, valamint kéziratok a hátasok egyre növekvő jelentőségét bizonyítják az iszlám világban az i. sz. 7 századtól kezdődően.

A British Library gyűjteményéből kölcsön kapott, lovagi művészetről szóló 14. századi kézirat gyönyörűen illusztrálva szemlélteti a lovak megfelelő gondozásának a szabályait, az akkori legújabb lovaglási technikákat, a professzionális fegyverhasználatot, manővereket és a kidolgozott felvonulási alakzatokat.

Nagy-Britannia esetében az arab telivérek 18. századi meghonosításától kezdve a modern sporteseményekig (ascoti derbi és olimpiai játékok) követhetik végig a látogatók a hátasok szigetországi történetét.

2012.05.14, Forrás: MTI, http://www.britishmuseum.org, http://www.horsetalk.co.nz
Címkék: British Museum, II. Erzsébet királynő, lelet, festmény, trófa, szobor, kiállítás, tárlat, háziasít, lóverseny, Persimmon, Fabergé, George Stubbs, British Library, Fitzwilliam Museum, Royal Armouries, Royal Ascot, olimpia

 Persimmon ezüstből készült Fabergé szobra
 Persimmon ezüstből készült Fabergé szobra


KapcsoLÓdó cikkek:

Brit gyémántjubileum

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés