keresés a lovardák között


Visszavonul az Év Lova

sérülés vetett véget versenykarrierjének

Pályafutása befejezésére kényszerül Havre De Grace, aki vasárnap a La Troienne Stakes-re készülve szenvedett súlyos csüdsérülést.

Az ötéves kanca tulajdonosa, Rick Porter saját honlapján jelentette be a szomorú hírt. Elmondása szerint a tréning végén melegnek találták a telivér jobb első csüdjét, s miután dr. Larry Bramlage állatorvos megvizsgálta a lovat, meghozták a fájó döntést a visszavonultatásról.

„Hatalmas csalódás, hogy  Havre De Grace-nek vissza kell vonulnia. Grace tulajdonosának lenni lovas életem legszebb időszaka volt” - mondta Porter, majd így folytatta:
„Csodálatos versenyló volt, de abban is bizonyos vagyok, hogy hasonlóan csodálatos anyakanca válik majd belőle. Köszönöm Grace mindazt a jót, amit tőled kaptunk! Hosszú és boldogságban gazdag nyugdíjas éveket kívánok neked!”

Dr. Bramlage véleménye szerint, Havre De Grace-nek nagyjából egy évre van szüksége a teljes gyógyuláshoz, ami azonban nem lesz hatással anyakancai pályafutására. „A csüdízületet támogató szalagok közül csak egy sérült, de ilyenkor a többi ín és szalag is nagyobb veszélynek van kitéve. A regenerálódás folyamata lassú lesz, és megvan az esélye a sérülés kiújulásának is.”

Havre De Grace 2007. május 12-én született Kentucky-ban. Apja a legendás Saint Liam, aki 2005-ben elnyerte az amerikai Év Lova címet (Eclipse Awards, Horse of the Year). Tizenhat alkalommal indult versenyben, és kilencszer elsőként haladt át a célvonalon. Egyik legemlékezetesebb győzelmét a Woodward Stakes-ben aratta, ahol jó nevű méneket utasított maga mögé. Összesített nyereménye közel 2,6 millió dollárra, azaz majd 600 millió forintra rúg.

Apjához hasonlóan januárban őt is megválasztották az Év Lovának az Egyesült Államokban, ezzel Rachel Alexandra (2009), illetve Zenyatta (2010) után sorrendben harmadik kancaként kapta meg a kitüntetést.


2012.04.25., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Havre De Grace, Zenyatta, Év Lova
Forrás: Racing Post


 

KapcsoLó cikkeink:

Megszületett Zenyatta első csikója >>>
Kancák a csúcson >>>
A galoppvilág krémje >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés