keresés a lovardák között


Az egyenes járás érzete

A kisfiú alig várta, hogy végre nyeregbe kerüljön, azután a ló hátán már kifejezetten türelmes viselte a különböző gyakorlatokat, sőt jól láthatóan örült, hogy végre a lovon ülhet.  
A Varázs-Ló alapítvány debreceni életre keltője, Novobáczky Noémi azt mondta, hogy azért jó a lovaglás a valamilyen módon sérült gyerekeknek, mert a ló térbeli mozgása az egyenes járás érzetét adja a rajtaülőnek, azoknak is, akiknek ez az élmény soha sem adatott meg.

 
Adomány lovak
 
Németországban találkozott először a terápiás lovaglással Novobáczky Noémi, munka közben, merthogy ott is lovakkal foglalkozott. A gyógymód valamikor a hatvanas években, Svájcban terjedt el elébszer, mára az egész világ átvette. Beszélgetőpartnerünk hét éve foglalkozik gyógypedagógiai lovagoltatással, jelenleg négy patás van a Varázs-Ló Alapítvány tulajdonában. A hátasokat egyébként adományként, magánszemélyektől kapták, pontosabban választhattak céljaiknak megfelelő lovakat.
 
A két nagyobb termetű és a két póni hozzávetőlegesen 150 sérült és majd' 50 egészséges gyermeket hoz mozgásba, persze nem egyszerre, hanem heti időbeosztással. Mielőtt lóra ülnének a gyerekek, természetesen megismerik őket – felveszik a kórképet és kartont, adatlapot töltenek ki. A szülői engedély sem hiányozhat, enélkül nem lehet nyeregbe pattaniuk. A gyerek testi adottságait, sérülésének fokát figyelembe véve kiválasztják a legmegfelelőbb hátast számára.
 
A kerekesszékben ülőket felemelik
 
– A lovak türelmesek, bírják, mert erre vannak kiképezve. Előbb megmutatjuk a kiválasztott hátast a gyerkőcnek, és bizony akad olyan, aki az első alkalommal nem mer felülni – mondta Novobácsky Noémi. A terápai csapatmunka, melyben nem csak lovasszakember veszi ki a részét, hanem gyógypedagógusok, tanárok, óvodapedagógusok is foglalkoznak a gyerekekkel. A terápiában eszközöket is használnak: labda, babzsák, medicinlabda, meséskönyv, karika segít a gyógymozgásban. A terápiás-rámpa segítségével pedig kerekesszékben ülőket is lóra tudnak emelni.
 
Novobáczky Noémi búcsúzóul elmondta, hogy az Agrártudományi Egyetemtől, jelesül Mihók Sándortól nagyon sok segítséget kaptak munkájukhoz: a Kartács utcai telepen például helyet kaptak tőlük. Azoknak a fogyatékkal élő gyerekeknek pedig, akik még nem próbálták a lovaglást, ingyenes lehetőséget biztosítanak. Novobáczky Noémi felhívta a figyelmet nyári táboraikra is.
 
Mozgásválaszok
 
„A hippoterápiát a fizikoterápiás eljárásokon belül, mint speciális eljárást alkalmazhatjuk. Ez az eljárás a lónak az emberéhez hasonló mozgásképletén alapul, ahol a ló hátán passzívan ülő személy testére közvetlenül átvitt háromdimenziós mozgás impulzusok által kiváltott aktív mozgásválaszokat használhatjuk fel. A ló mozgása folyamatosan szabályozva van a terápiában résztvevő személy reakciói alapján, amely egyben meghatározza a a kezelés menetét is.” (Részlet a terápia ismertetőjéből)
 
P. G. 
Forrás: Hajdú Online

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés