keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták


Kihalás fenyeget négy brit lófajtát

A brit ’Rare Breeds Survival Trust’ legújabb listája szerint négy brit ló-, illetve pónifajtát fenyegeti a kihalás veszélye – köztük a ritka Eriskay-pónikat és a Suffolk Punch hidegvérűeket.

A brit Rare Breeds Survival Trust (RBST, Egyesület a Ritka Fajták Fenntartásáért) évente közzéteszi a veszélyeztetett brit háziállatfajok aktuális listáját – rajta az érintett lófajtákkal is. Az RBST különböző tenyésztő szervezetekkel együttműködve követi nyomon az állományok létszámának változását.

A lista szerint jelenleg négy brit lófajta áll a kihalás szélén – ezeket a legmagasabb veszélyeztetettségi fokozatba (1 - kritikus) sorolták be. Ezek a Cleveland Bay, Eriskay póni, Hackney ló és póni, valamint a Suffolk Punch. Ezekből a fajtákból kevesebb, mint 300 tenyészkanca van nyilvántartva.

A második fokozatba (veszélyeztetett) sorolták a Dales pónit valamint az Exmoor pónifajtát. Ezeknél körülbelül 300-500 nyilvántartott tenyészkancáról tudnak.

A harmadik fokozatban (sebezhető) – 500 és 900 tenyészkanca közötti állománnyal a Clydesdale, a Dartmoor és a Welsh Mountain póni ("A" változat) fajták kerültek.

Több odafigyelésre lesz szükség a Fell  és Highland póni, valamint a Shire fajták esetén is, amelyeknél a jelenlegi tenyészkanca állomány 900 és 1500 között mozog.


Eriskay-póni


Cleveland Bay

 

Fordította: Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: https://www.rbst.org.uk/
2012.04.03.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés