keresés a lovardák között


Akár 400 ló is megjelenhet a Nyeregszemlén

│ programok │ hírek │ regisztráció rajzpályázatnyerj egy lovat │


Akár 400 ló is megjelenhet a Nyeregszemlén

A Kincsem – Nemzeti Lovas Programról és a 2012-es Nyeregszemle, Vivát Huszár c. rendezvényről tartottak ismertető előadásokat csütörtökön Bábolnán, a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégiumban. A késő estébe nyúló előadások igen sikeresnek mondhatók, hiszen a nagyszámú hallgatóság ugyanolyan változatlan kedvvel hallgatta Solymosi Bertoldot a tavaly őszi 800 km-es Székely-túra beszámolóját és a Nyeregszemle, Vivát Huszár ismertetőjét, mint Horváth Lászlót, a Kincsem – Nemzeti Lovas Program végrehajtásával megbízott miniszterelnöki megbízottat, vagy Lezsák Sándort a lovasprogram fővédnökét.


Lezsák Sándor, fővédnök


A délután első részében az ópusztaszeri Nyeregszemlével és a rendezvényhez köthető lovastúrák beszámolóival ismerkedtek meg a bábolnai intézmény tanulói, illetve az érdeklődő lovas szakemberek. A Nyeregszemle egyik napról a másikra lett ismert az ország lovas és lóbarát  közönsége előtt, s azzal, hogy már az első rendezvényen 270 ló vett részt (melyből közel 200 lábon érkezett), némi szakmai elismerést is kivívott. A rendezvény főszervezője Solymosi Bertold fényképekkel és kisfilmekkel színesített előadásában elmondta, hogy az előrejelzések szerint idén várhatóan megduplázódik a rendezvényen részt vevő lovasok száma, s nem elképzelhetetlen, hogy 400 ló jelenjen meg május harmadik hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Nyeregszemléről szólva kifejtette, hogy „Ez egy olyan családi fesztivál, amely a magyar történelem és kultúra mindazon szeletét igyekszik bemutatni, ahol a ló valamilyen folyamatot indukált, legyen az a katonai lovaskultúra, a lóval való közlekedés, a lovassport, vagy a néptánc, az irodalom, a zene, a színház.”

Ezután a házigazda Pelczéder Zoltán a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium igazgatója egy kisfilmmel mutatta be az intézményt a népes hallgatóságnak és a több településről összesereglett vendégeknek.


Pelczéder Zoltán, igazgató


Horváth László, miniszterelnöki megbízott


Az este Horváth László, miniszterelnöki megbízott vette át a szót. A közönségben helyet foglaló fiataloknak a lovas tanulmányok jelentőségéről és a jövőjükbe vetett bizalomról beszélt.

Elmondta, a lovas munkabizottság számára igen nagy kihívás, hogy a jól képzett fiatal szakemberek ezen a területen is külföldön találják meg számításukat, mert Magyarországon nem tudnak megélni. Ezt a folyamatot meg kell állítani, mert mialatt a tehetségek külföldön kamatoztatják tudásukat, idehaza bizony csak nehézségek árán lehet megbízható, korrekt lovászt, vagy belovaglót alkalmazni. A megbízott az oktatás jelentőségéről szólva kifejtette, az első lépés a lovasprogram megvalósításában, hogy még ebben az évben lehetővé teszik a lovas kultúra oktatását az általános iskolákban. Horváth László azt is elmondta, felelőtlenség volna a lovaságazat finanszírozásáról most határozott kijelentéseket tennie, de úgy látja, hogy a vidékfejlesztés területén lesz lehetőség lovas fejlesztésekre.


Jókait idézte: "...lóvá tesz az ember, s emberré a ló!"

Az este Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a nemzeti lovas program fővédnöke zárszavával ért véget, aki egy listával kezdte, melyben felsorolta, mennyi mindent nem tudott megtanulni életében. Ezek között volt a lovaglás is, ami, habár fájó, de csillapítja, hogy fia egy egész életpályát szánt a lóval való foglalkozásra és kaszkadőr lett. A fővédnök elmondta, azért vette szárnyai alá a kezdeményezést, mert bízik a lovasprogram sikerében, amit olyan emberek közreműködő munkája is segít, mint Dallos Gyula, vagy Kassai Lajos.

2012. március 26.


Vissza a Nyeregszemle hírekhez >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés