keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Magyar vadlovak Mongóliának

 

A 2400 hektáros, látogatóktól elzárt pentezugi pusztán élő 210 vadló a világ legnagyobb Przewalski-ló populációja.

A 60-as évek végére a vadon élő egyedek az egész világon teljesen kihaltak. Egy nemzetközi tenyésztési program keretében a Nagy Góbi Nemzeti Park területén élő vadló populáció kihalásának megelőzése céljából a prágai állatkert négy vadlovat kíván idén Mongóliába szállítani, melyek közül három kanca a hortobágyi Pentezugban született vadlovak közül kerül ki.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Pentezug füves pusztán megszüntetett mindennemű emberi tevékenységet, és hosszú távú kísérleti programot indított el, amelynek célja a szikes pusztai élőhelyek fenntartása nagy testű, vadon élő állatfajok segítségével. Két állatfajt választottak ki, amelyeket előzetes kutatásaik alapján alkalmasnak ítéltek erre a feladatra: az eurázsiai vadlovat (Przewalski-ló) és a rekonstruált őstulkot (más néven Heck-marha).

1997 októberében érkeztek a területre az első vadlovak, majd 1999 áprilisában az első Heck-marhák, amelyek a Pentezugban eddig tartott háziállatok szerepét vették át.

Az állatok a turisták számára nem látogathatók, jelenleg csak az etológiai és az ökológiai vizsgálatokat végző biológusok, diplomamunkát készítő egyetemi hallgatók gyönyörködhetnek bennük, valamint az őket körülvevő érintetlen természetben.

Különleges vadlovak a Hortobágyon - az RTL Klub videója >>>

2012.03.16
Forrás: MTI
Címkék: Przewalski, Hortobágyi Nemzeti Park,
Prágai Állatkert, Mongólia

  Magyar vadlovak Mongóliának
 

Magyar vadlovak Mongóliának

 

Egy kábítólövedéktől támolygó ázsiai vadlovat (Przewalski-ló, Equus ferus przewalskii) fognak és körmölnek meg a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai, mielőtt lószállítóval a közép-csehországi Dolní Dobrejov-i akklimatizáiós központba kerülne.

 Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés