Ezer Székely Leány Napja

Múlt hét szombatján tartották Csíkszeredán a közkedvelt Ezer Székely Leány napja találkozót, melyre több, mint 1500 székely lány regisztrált, és ugyancsak nem kevés lovas és lovas fogat is tiszteletét tette ezen a hagyományokkal teli ünnepségen.

Az eseményt először 1931-ben rendezték meg Domokos Pál Péter kezdeményezése alapján, a székely hagyományok megőrzése érdekében.

A környező falvakból többen már reggel 8 órakor fogatokkal, lovas szekéren, és lóháton nekiindultak, hogy részt vehessenek a Csíkszereda főterén induló körtáncon. Az érkező lányokat élőzenekar és lovas díszsor fogadta, majd mikor teljesen megtelt a tér, a trombitaszó elhallgatott és a lányok táncra perdültek.

Fél 11-kor a székely ruhába öltözött leányok és legények közösen megindultak a 45 perces gyalogútnak fel a Nyerges-tetőre, hogy utána onnan tovább folytathassák a mulatozást. Voltak olyan szerencsés lányok is, akiket lovas szekéren vittek fel, miközben énekükkel emelték a táncos mulatság hangulatát. Néhány lány pedig nyeregbe szállt és lóháton kísérte a felvonulást.

A csíksomlyói nyeregben népviseleti mustrát is tartanak, ahol kiderül, hogy melyik hölgy vagy idős asszony kapja a díjat székely ruhája után. Nem meglepő ugyanis, hogy van olyan ruha, amely majdnem 100 éves! A ruhán lévő különböző színek és csíkok a helyiséget mutatják, hogy viselője honnan származik.

Az Ezer Székely Leány napján az összes székely ruhába öltözött lánynak előre kellett regisztrálnia, majd később mindenki kapott egy cédulát, hogy hányadik regisztrálónak számít a hagyományőrző ünnepségen. Később róluk közös fotót is készítettek a szervezők, a fotóst daruval kellett felemelni, hogy a közel 1500 székely leányt lencsevégre kaphassa.

Miért olyan érdekes ez a rendezvény? Mert bárki – akár lovon, szekéren, gyalogosan érkezik, beöltözik vagy sem – részt vehet rajta. A lányok pedig, hogy ha kölcsönöznek székely ruhát és regisztrálnak, akkor részt vehetnek a közös fotózáson a több, mint ezer résztvevővel. Itt inkább az tűnik ki a tömegből, aki nem öltözik be.

2014.07.10. Sebestyén Dóra, Frisch Andrea, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.03.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások