keresés a lovardák között


„Eurázsiai történelmi lovasút”
2012

7000 km lóháton: a magyar-kazah történelmi túra

Idén március elsején indul 7000 km-es útjára az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány kis csapata. A több mint öt hónapig tartó, embert és lovat próbáló túrát az Alapítvány három tagja lóháton teszi meg.


Korhű öltözékben a csapat


A hét országon átívelő expedíció végcélja Irán. Előtte azonban a csapat látogatást tesz Kazahsztánba, ahol mintegy 4500 lóháton megtett kilométer után a lovasok részt vesznek a fővárosban, Asztanában Nurszultan Nazarbajev kazah köztársasági elnök úr születésnapi ünnepségén.

A történelmi túra megvalósításával az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány fel szeretné hívni a figyelmet a magyar, hun, szkíta és kipcsak népek közötti ősi, rokoni kapcsolatra, és ezzel erősíteni kívánja az eurázsiai kultúrszövetséget. Fontosnak tartják a közös gyökerek kutatását és tudatosítását, valamint azt, hogy ezek a népek megismerjék egymás kultúráját és ősiségi alapon szorosabbra fűzzék jelenlegi kötelékeiket. Mivel csak annak a népnek van jövője, amelynek múltja is van, ezzel az úttal emlékezni és emlékeztetni szeretnének önazonosságunk megtartásának fontosságára is.
Legfőbb céljaik

  • A túra szervezői szeretnék a magyar emberekhez is közelebb hozni a „rokonok” kultúráját. A lovasút a kazah sztyeppétől a magyar Nagyalföldig terjedő területeken a népek és kultúrák mozgásának vonalát követi. A csapat az út során bemutatja a térség történelmi, kulturális és természeti kincseit is.

Öltözet
A három hagyományőrző vándor az egész túra alatt korhű ruházatot fog viselni. A szkíta-hun korszaktól a honfoglalás korszakán keresztül, 1848-ig bezárólag választják ki öltözetüket, melyeket szakértők és kézműves mesterek készítenek el számukra.

A Magyarországról induló három lovast a fogadó nemzetek képviselő lovasai kísérik majd, területi egységenként váltva egymást. A kísérő lovasok szintén nemzeti viseletükkel és a hozzájuk illő korhű fegyverzetükkel, az általuk meghatározott tetszőleges időszakot jeleníthetik meg a 19. századig bezárólag.
Korábbi tapasztalataik szerint a korhű öltözet mindig felkelti az emberek érdeklődését. A magyar csapat a magyarországi és romániai szakaszt saját lovakkal teszi meg. Mivel a lovak határokon történő átjutása nagy gondot jelent, így a további országokban a lovak beszerzése a helyszínen történik, a fogadó ország segítségével.

  • A meglátogatott országok médiájának folyamatos jelenléte szinte korlátlan lehetőséget nyit Magyarország értékeinek megismertetésére. A túra alatt körülbelül 60 településen szerveznek ország-bemutatót, mely során diák és filmek segítségével a történelmi ismereteken túl bemutatják Magyarország jelenét is, valamint több alkalommal lovas harcászati előadásokat is tartanak majd.
  • A történelmi lovasút kiváló alkalom etnográfiai és írástörténeti kutatás lebonyolítására is. Az etnográfiai kutatás során az egyes településeken interjúkat készítenek a gazdálkodás és pásztorkodás aktuális helyzetéről, illetve rögzítik saját megfigyeléseiket. Az írástörténeti kutatással bepillantást szeretnének nyerni a térség kutatásának legújabb eredményeibe, illetve cél a szakmai kapcsolatok kiépítése a jelenkori kutatókkal.

Előkészületek
A vándorút szervezése 2010 áprilisában kezdődött. A szigorú felkészülés alatt átlagosan napi 50 km-t tettek meg lóháton a résztvevők. A majdnem két éves komoly szervezési munka után idén tavasszal végre útnak indulhat a hagyományőrző delegáció.

A csapat tagjai:

  • Dr. Bencze István – lovas, expedícióvezető (technikai vezető)
  • Chemez Farkas – lovas, biztonsági és táborvezető, néprajzkutató
  • Béres Sándor – lovas, biztonsági felelős, néprajzkutató
  • Kalinovszkaja Szvetlana – programszervező (tolmács, autós kísérő)
  • Sípos László (kazah résztáv) – rováskutató (project-manager)


Dr. Bencze István


Chemez Farkas


Béres Sándor

Útvonal
A lovasok Románián, Ukrajnán, Grúzián és Azerbajdzsánon keresztülhaladva a tervek szerint július elején érnek a nyolc hetes kazah szakasz végére, a fővárosba, Asztanába. Innen repülnek Teheránba, hogy megtegyék útjuk második felét, és lovagolnak további öt héten át egészen Shirazig. A lovasút történelmi jellege miatt a csapat szkíta és hun, valamint magyar- és kun-vonulási területeken halad végig, sokszor követve a Selyemút vonalát.


Kommunikáció
A tervek szerint a túra eseményeit követi a televízió, rádió, internet és a sajtó. A folyamatos információáramlás érdekében a csapat legalább 15 helyen tart sajtótájékoztatót. Emellett az országos és helyi televíziókban, sajtókban is biztosított a megjelenés. A magyar csapattal két operatőr is utazik, akik dokumentálják a kulturális eseményeket, megjelenítik az úttal járó fáradalmakat, viszontagságokat, valamint rögzítik az etnográfiai vonatkozású élményeket.

Költségek
A hagyományőrző lovasút a résztvevők, szervezők és támogatóik, szponzoraik anyagi hozzájárulásával jön létre, viszont a költségvetés egy kisebb része még mindig hiányzik. Ezért kérünk mindenkit, akinek lehetősége van rá, segítsen, hogy létrejöhessen ez a nagyszabású, nemzetközi hatású lovastúra.

Az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány ezúton szeretné kérni kedves Olvasóink segítségét:
„Hisszük, hogy lovas utunk sikerrel jár, küldetését becsülettel teljesíti, ezért tisztelettel kérjük, amennyiben módjában áll, az „Eurázsiai Történelmi Lovasút” megvalósítását támogatni szíveskedjen.”

További információk:
Elnök: Dr. Bencze István
Telefonszám: +36 20 947-9412

Adományát az alábbi bankszámlaszámra utalhatja:
(OTP Bank Nyrt.) 11702036-20721574-00000000

Természetesen a legkisebb támogatás is hatalmas segítséget jelent, de kölcsönbe kapott felszerelések is jó szolgálatot tehetnek. Akár úti felszerelést, vagy távközlési-technikát is szívesen fogadnak.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés