keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Piros riasztás: szerdán óriási havazás jön

Teendők, ha hull a hó

Harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára Vas és Zala megyére. Ezeken a helyeken 24 óra alatt 30 centiméternél is több hó hullhat.

Évek óta nem látott havazás jöhet
 

Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére: errefelé meghaladhatja a 20 centimétert a friss hó mennyisége.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére erős hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára. Somogy megyében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés érvényes, itt szerdán 10 centinél is több friss hó hullhat.

Összeállításunk ahhoz nyújt segítséget, hogy a lótartók hogyan készülhetnek fel a rendkívüli időjárásra.

Lovak elhelyezése:

A várható havazásra való tekintettel lovainkat mindenképpen olyan karámokban, vagy legelőn helyezzük el, ahol:

- Azok biztonságos menedéket találnak a hideg és a hó elől
- Takarmány- és vízellátásuk még extrém havazás esetén is folyamatosan megoldható
- Ahonnan akkor sem tudnak kiszabadulni, ha a villanypásztor egy áramszünet miatt felmondja a szolgálatot.
- Tartsuk távol az állatokat a befagyott tavaktól, patakoktól, nehogy beszakadjanak a jeges vízbe.

Itatás:

A lovak hideg időben kevesebbet isznak, ha pedig csak az ideálisnál hidegebb víz áll csak rendelkezésükre, előfordulhat, hogy nem fogyasztják el szükséges vízmennyiséget. Ez étvágytalansághoz, súlyvesztéshez, kólikához vezethet. Idős, vagy fogproblémákkal küszködő lovak nem szívesen fogyasztanak hideg vizet, rájuk különösen oda kell figyelni.

Egy átlagos ló 30-40 liter vizet is megiszik naponta és a hó elfogyasztásával nem tudja fedezni vízszükségletét.

- Naponta legalább négy alkalommal ellenőrizzük az itatóhelyeket, törjük fel a jeget, öntsük fel meleg vízzel a tartályokat.
- Nagy hidegben a nagy térfogatú itatók, vályúk helyett időszakosan helyezzünk ki több kisebb térfogatú (nem törékeny) műanyag edényt (pl. malterosláda), melyekbe nem fagy bele olyan könnyen a víz, könnyen kiönthető a maradék, ellenőrizhető az elfogyasztott mennyiség. Ha nagyon kevés a vízfogyasztás sózzuk meg egy kicsit az abrakot.
- A lovak általában az etetés utáni pár órában fogyasztják el napi vízadagjuk legnagyobb részét. Így ha a reggeli és esti etetés után meleg vízzel töltjük fel az itatókat, lovaink még az előtt ihatnak, hogy a víz megfagyott, vagy túlságosan kihűlt volna.
- A vízbe meríthető elektromos vízmelegítők lovak számára nem biztonságosak.
- Álljon rendelkezésre a lovak ellátására leglább három napra elegendő fagymentes víztartalék.

Takarmányozás: 

A lovaknak a nagy hidegben normál testhőmérsékeltük fenntartásához több takarmányra van szükségük, mint melegebb időben. A legjobb, ha a megszokottnál több szálas takarmányt biztosítunk számukra.

- Több típusú takarmányt érdemes kitenni (széna, szalma, kukoricaszár) több helyre, nagyobb távolságokra egymástól, mint egyébként, mert nagy hidegben az állatok jobban féltik a táplálékukat és könnyen verekedés törhet ki. Különösen megfontolandó tanács ez a behavazott legelőn tartott lovak gazdái számára, ugyanis éhségükben a lovak a hó alól igyekeznek élelmet kikaparni, károsítva ezzel a hó alatt szunnyadó legelőt, szükségessé téve a tavaszi újratelepítést.


Éhségükben a lovak a hó alól igyekeznek élelmet kikaparni
 

- Legalább egy heti takarmány álljon rendelkezésre minden lovardában. Készítsük elő (lehetőleg fedett helyre vagy ponyvával letakarva) a takarmányt úgy, hogy nagy hó esetén is hozzáférhető és adagolható legyen.

Istállópatika, ápolószerek, állategészségügy: 

- Ellenőrizzük és töltsük fel az istállópatikát. Mindenképpen legyen kéznél:

  •  sebfertőtlenítő, sebkezelő készítmény
  • kötszer
  • Buscopan, hozzá való steril tűvel és fecskendővel

- Amennyiben folyamatos gyógykezelést igénylő ló van az állományban, előre egyeztessük a teendőket állatorvosával és tartalékoljunk egy hétre elegendő gyógyszermennyiséget.
- Minden fagyásra hajlamos anyagot (fertőtlenítő szerek, gyógyszerek, féreghajtó paszták, krémek, samponok, pata- és bőrolaj, stb.) vigyünk fagymentes helyre.

Patkolás:

A nagy hóra való tekintettel érdemes megfontolni a lovak patkóinak eltávolítását, vagy ha patkolásuk épp most esedékes, hókivető gumi alkalmazását. Ha egészségügyi okból nem feltétlenül szükséges, télen ne patkoljuk a lovunkat. Természetesen minden esetben fontos kikérni a patkolókovács, vagy állatorvos véleményét, különösen, ha a ló patája töredezésre hajlamos, vagy vékony talpi szaruval rendelkezik.

A patkó összegyűjti a havat, így a patkolt ló napjának nagy részében egy kényelmetlen és balesetveszélyes jégkoloncon billeg. Terepre a lovasok vigyenek magukkal patakaparót.

Általánosságban a tanya minden lakója, illetve a lovarda minden munkatársa számára kötelező tudnivalók:

- Hogyan vízteleníthetők a fagyveszélynek kitett vízvételi helyek, (pl. karámok „kerti” csapjai), hol van az elzáró kulcs-rúd?
- Hol találhatók a biztosítótáblák, kapcsolószekrények? Hol lehet kikapcsolni az áramot?
- Hol vannak elhelyezve a tűzoltókészülékek?
- Hogyan működik az aggregátor?

Alapvető teendők és tudnivalók:

- Minden esetben gondoskodni kell a lovardához vezető, valamint a lovardán belüli főbb közlekedési útvonalak hó- és jégmentesítéséről. Síkosságmentesítésre só helyett érdemes inkább valamilyen környezetbarát megoldást választani, mint például a pétisó és a fa hamu, a magnézium-klorid, vagy a jól bevált homok.
- Az alapvető élelmiszerekből, valamint ivóvízből álljon rendelkezésre legalább néhány napra elegendő adag.
- A hólapátok ne az épületeken belül legyenek elhelyezve, mert lehet, hogy a felgyűlt hótól majd nem lehet kinyitni a hozzájuk vezető ajtókat.
- Ne szégyelljen segítséget, tanácsot kérni.

Hóterhelés:

Minden évben még az első nagyobb havazás előtt érdemes ellenőrizni az istállók, fedelesek, beállók és egyéb épületek tetőinek, tetőszerkezeteinek épségét és kijavítani az esetleges hibákat, hogy se a hó, se az erős szél ne okozzon problémát.

Az épületek tetején felhalmozódott hó súlya jelentős terhelést jelent a tetőszerkezetnek.

Különös veszélyt jelentenek azok a tetőszerkezeti részek, ahol a beázás folyamatos volt, mert ezek jelentősen meggyengülhettek (legjellemzőbb a cserépfedések alatti lécezés beszakadása, ne feledjük, hogy pl. a cserépfedésű istálló lecsapódó párája folyamatosan rothasztja a faszerkezeteket).

Általában azokra az épületekre, épületrészekre kell aggodalommal tekinteni, amelyek házilagosan készültek, (főleg beállók, favázas tároló építmények, mezőgazdasági fóliával takart, acél csővázas fedeles, stb.) Ha mód van rá, lehetőleg távolítsuk el a havat az ilyen tetőkről.


Az épületek tetején felhalmozódott hó súlya jelentős terhelést jelent a tetőszerkezetnek.

Amennyiben recsegést-ropogást, nyikorgást hallunk, az épületet azonnal el kell hagyni. A mérnök tervezte, jó iparos által kivitelezett épületek számolnak a hó terheivel, valamint a hó- és szélteher együttes hatásával.

Vízellátás:

- Az extrém hidegben a csövek és vízvezetékek gyorsan szétfagynak. Ahol nincs lehetőség a fagymentesítésre, a használati víz keringtetésére, a vezetéket vízteleníteni kell.
- Tűz esetére mindig legyen oltásra tartós fagy esetén is biztosan hozzáférhető elegendő mennyiségű víztartalék, rendszeresen ellenőrizni kell a szerelvények nyithatóságát.
- Gondoskodni  kell arról, hogy a slagokba ne tudjon belefagyni, benne maradni a víz.

Géppark:

- Minden lótartó tartson készenlétben legalább egy olyan járművet, amely még extrém időjárási körülmények esetén is bevethető, legyen az terepjáró, quad, vagy traktor.
- Ellenőrizzük, hogy az összes munkagép és jármű legyen megfelelően feltöltve üzemanyaggal, fagyállóval, ellenőrizzük az akkumulátorokat is.
- Érdemes legalább néhány napra elegendő üzemanyagot felhalmozni arra az esetre, ha a havazás elvágná az istállót a külvilágtól. A szükséges készlet kiszámításához az összes rendelkezésre álló gépet érdemes számba venni (gépkocsik, traktorok, quadok, aggregátorok).
- Ha rendelkezünk hótoló lapáttal, vagy más hómentesítő eszközzel, azt tartsuk készenlétben a hozzá tartozó jármű mellett. Ilyen gép híján egy kocsiba betanított ló is nagyon jó szolgálatot tehet.

Kommunikáció és elektromosság:

Áramkimaradásokra is számítani kell, ami azt is jelenti, hogy nem működnek a villanypásztorok
 

Extrém havazás esetén áramkimaradásokra is számítani kell, ami nem csak a világítás hiányát jelenti, de egyúttal azt is, hogy nem működnek a villanypásztorok, az elektromos vízszivattyúk, fűthető önitatók, az asztali számítógépek, és nem tudjuk feltölteni mobiltelefonjainkat.

- A főbb közlekedési útvonalak mentén minden épületben érdemes zseb- és fejlámpákat elhelyezni.
- Petróleumlámpát, gyertyát, mécseseket ne használjunk az istállóban, takarmánytárolóban, szeles, huzatos helyen és soha ne hagyjunk felügyelet nélkül.
- Lehetőleg minden mobiltelefonhoz szerezzünk be autós töltőt.

- Extrém időjárási viszonyok esetén akadozhat a mobilszolgáltatás, valamint az internet, jó szolgálatot tesz ilyenkor egy elemes rádió, illetve egy walkie-talkie szett is.
- Gondoskodjunk tartalék elemekről, akkumulátorokról, mert ezek a hidegben hamarabb lemerülnek.
- Jó szolgálatot tehet egy aggregátor. Üzemeltetni kizárólag szabad levegőn szabad (szén-monoxid veszély), csak a hosszabbítót vigyük az épületen belülre.

Szent-Miklóssy Andrea 
(TF Lovaskultúra Oktató)

Nyírő László (Lovasedző)
Benta Lovasiskola 

 

Dr. Pallós Andrea
Lógyógyász specialista

 

Kovács Miklós
Equitrend Mérnökiroda

2012.02.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2013.02.12.
Fotó: Haga Zsuzsa
Címkék: tél, hó víz, takarmányCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés