Lovasok, lótartók, figyelem, itt a tél!

Bár jelentősebb havazásra az előrejelzések szerint még most sem számíthatunk, fontos, hogy lovaddal felkészülten nézzetek szembe a zimankóval.

Terepráró Lovastanya, Fotó: Haga Zsuzsa

Fagymentes itató, alapos bemelegítés és lesétáltatás – az állatorvos tanácsai

Télen hamar elfagynak az önitatók, befagynak a karámokban, legelőkön elhelyezett itató alkalmatosságok, így ezeket a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, ha szükséges, meleg vízzel felönteni, hogy biztosítsd a folyamatos ivóvízellátást tanácsolja dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista.

Sok lótartó használ lótakarót a téli hónapokban, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor milyet. Mindig az aktuális hőmérsékletnek megfelelő takarót tedd lovadra. A zárt istállóban, vagy bokszban álló lovakra csak egy vékony polár takarót szabad teríteni, amit a legelőre, vagy karámba való kiengedéskor egy vastag takaróra kell cserélni. Ha ezt elmulasztod és a ló a kinti hőmérséklethez képest meleg istállóban is a vastag takarót viseli, könnyen aláizzad, majd kint a hidegben megfázik, akár tüdőgyulladást is kaphat, folytatja dr. Pallós Andrea. Képzeld csak el, milyen lenne, ha te is télikabátban üldögélnél a meleg szobában…

A téli hidegben különösen fontos a lovaglás elején az alapos bemelegítés: ez lépésben legalább 15 perc. Majd persze a munka végeztével a türelmes lesétáltatás.

A lovak a hosszú téli szőr alatt viszonylag könnyen megizzadnak, és nehezen száradnak meg. Egy alapos csutakolással, vagy törölközővel történő átdörgöléssel gyorsíthatod a folyamatot, de amíg nem száradt le teljesen a ló, kerüljön rá egy légáteresztő polár takaró. A lovakat ebben az időszakban nem szabad megfürdetni, még akkor sem, ha utána viszonylag fűtött helyen tudod tartani.

Havas időben jó, ha mindig kéznél van egy patakaparó, amivel eltávolíthatod a patkóba felgyűlt havat. Ha pedig épp egy nagy havazás előtt aktuális lovad patkolása, érdemes esetleg a patkolókováccsal hókivetőt felhelyeztetned, vagy ha a szakember azt javasolja, télre eltávolítani a patkókat. A ló teljes biztonsággal közlekedik a hóban, ugyanakkor mindig figyelj arra, hogy elkerüld a jeges szakaszokat.

Télen természetesen a kisállatokra, kutyákra-macskákra is jobban oda kell figyelni, hangsúlyozza az állatorvos. A kistestű, rövid szőrű, kölyök, vagy éppen idős szobakutyákra kerüljön megfelelő kutyakabátka a séták idejére. A szabadban tartott kutyák házaira érdemes függönyt készíteni, erre akár egy darab padlószőnyeg, vagy pokróc is alkalmas. A kutyaházat pedig béleld ki jó alaposan – lehetőleg ne ronggyal, hanem szalmával.

Ha lehetőséged van rá, keményebb fagyok idején éjszakára még a kint tartott kutyákat is engedd be olyan védett, zárt helyre (akár pincébe, garázsba, lépcsőházba), ahol legalább 5-10 °C körüli a hőmérséklet.

Terepráró LovastanyaFotó: Haga Zsuzsa

Egy kicsi mozgás hidegben is kell, mondja a lovasedző

Nagy hidegben is meg kell mozgatni a lovakat (akár karámban körbehajtva – ésszel, irányítottan), csak használ nekik, levezeti a felgyülemlett belső energiákat – tanácsolja Nyírő László lovasedző. Bár fárasztónak tűnik, de energiát ad nekik és az unalom ellen is jó, hiszen nem mozognak annyit maguktól, mint melegebb időben. A tudat kell nekik, hogy dolgoznak és hogy hallják az ember hangját. Persze ne izzadjanak le!

Kis karámba, főleg ha le van fagyva és a ló istállógőzös, ne tedd ki lovadat, mert nagy a sérülés veszélye, hiszen nem tud megállni időben, ha elkezd ugrálni, vágtázni. Ha van fedeles, ne sajnáld télen beleengedni a lovakat jártatni, hemperegni, javasolja a szakember.

Elsősorban nem az a fontos, hogy takaróba bugyoláld a lovat – folytatja – hiszen a Jóisten adott neki téli szőrzetet, hanem az, hogy megfelelően gondozd. Ne álljon huzatos helyen, ne maradjon vizes, ne tapadjon össze a szőre semmilyen szennyeződéstől, mert a szőrszálak közötti levegő adja a hőszigetelést. Ha megfelelően van táplálva és tartva lovad, akkor nem fázik meg.

Terepráró Lovastanya, Fotó: Haga Zsuzsa

 

Frissítve: 2022.01.26.
2012.01.30. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások